Home GAMES 7th Sector

Televizor oživlјava, statički elektricitet puni ekran. Unutar šuma jedva da možete da prepoznate humanoidnu figuru. Pomeranje analogne palice čini ovaj slabašan potez spektra, ali je zaroblјen u ovoj maloj kutiji bez jasnog cilјa ili tačke interakcije. Ovo je prva zagonetka 7th Sector-a i pomalo je gadlјiva, isprva nam pada na pamet da je naša igra glitch-ovala. Programer Sergey Noskov vam ne daje naznake šta treba da radite u ovom trenutku. Skoro svaka slagalica je bez vodilјa, što može da dovede do trenutaka frustracije. Ali češće to dovodi do zadovolјstva uvidom da sami nešto smislite. Ovo je igra koja živi i umire od njenog bezobraznog dizajna.

Nakon što se prva zagonetka reši na prilično nekonvencionalan način, 7th Sector postaje samo straniji. Ne preuzimate kontrolu nad čovekom koga ste videli ili nečim sličnim tipičnim likovima igre. Postajete obična električna iskra. Ne može da emituje ili radi bilo šta drugo osim putovanja kablovima do uređaja koje može da oživi. Dok se varnica kreće svetom, vidite distopijsku priču o cyberpunku kako se odvija u pozadini, hvatajući prikaze robota koji ratuju sa lјudima i još više uznemirujućih i fascinantnih stvari. Ovo je pametan način pričanja priče, ali on ne pruža mnogo uzbuđenja ili nagomilavanja sve do konačnog čina, koji se završava sjajnim otkrićem u duhu The Matrix-a.

Iskra note se efikasno koristi za pametne navigacijske zagonetke uz side-scrolling postavku, koja vas tera da shvatite kako doći do drugih kablova ili otvoriti vrata. Taman kada se čini da se zagonetke uglavnom vrte oko pronalaženja obrazaca ili korišćenja tačnog vremena, Noskov (koji je tim za razvoj od jedne osobe) baca vam matematiku. Od vas se traži da rešite prilično jednostavne matematičke probleme, poput utvrđivanja koja grupa brojeva iznosi 220 (određeni broj koji se često koristi u 7th Sector), ali takođe vam se nude testovi za podelu i množenje. Ako je matematički problem previše težak, možete nasumično da kliknete brojeve da biste rešenje primorali bez negativnih posledica (kao što smo to učinili jednom). Tako rečeno, sa vremenom kada krene odjavna špica, osvrnuli smo se na matematiku i ustanovili da je to dobro povezano sa onim što Noskov pokušava da otkrije u priči. To je prilično pametno.

Baš kao što smo se navikli da kontrolišemo našu plavu iskru bez emocija, igra se potpuno menja kako bi se pokrenula robotska lopta koju onda vi kontrolišete. Izvan matematike, zagonetke u ovom trenutku postaju potpuno drugačije, ali jednako zabavne i neusmerene, samo što sad uklјučuju više fizički zasnovanih akcija. Taman kad se učinilo da se situacija promenila, iskra skače u drugog robota. Ovaj je mnogo veći i ima oružje, što vodi do nekih borbi usred još više zagonetki. Borba nije sjajna i lako je najslabiji deo igre, ali se upotreblјava umereno i tek blago frustrira.

Iskra se prenosi i na druge entitete, ali ne bi bilo pošteno da vam pokvarimo gde sledeća avantura ide. U tri do četiri sata koja su bila potrebna da završimo 7th Sector, želeli smo da vidimo šta će se dalјe dogoditi, i dok psujemo matematiku i ne znamo šta treba da uradimo. Bili smo zbunjeni nekoliko puta, ali prostori za zagonetke su mali i većinu njihovih interaktivnih elemenata je lako uočiti.

Veliki smo obožavatelјi Playdead-ovih Limbo i Inside, a 7th Sector grebe isti svrabež, ali na mnogo čudnije i matematičkije načine. To je putovanje na koje vredi krenuti, ali samo znajte da ste često bez pravca i možda će vam biti potreban kalkulator.

You may also like

Leave a Comment