Home SOFTWAREPomoć i saveti Sedam trikova za lakše korištenje kompjutera

Sedam trikova za lakše korištenje kompjutera

by ITN Team

Šta kada slučajno zatvorite tab u kome je sadržaj koji vam treba? Kako sačuvati internet-stranicu kao PDF? Pripremili smo izbor sedam zgodnih trikova koji se mogu pokazati kao vrlo korisni.

Zatvorili ste slučajno tab? Evo kako da ga brzo ponovno otvorite
Ako ste slučajno zatvorili tab u web-pretraživaču, u operativnom sistemu Windows ponovno ćete ga otvoriti ako zajedno pritisnete Ctrl, Shift i T. Za macOS treba da pritisnete kombinaciju Cmd, Shift i T.

Kako sačuvati internet-stranicu kao PDF?
U Windowsima pritisnite zajedno Ctrl i P, pa odaberite Save as a PDF. Za macOS: Cmd + P, pa iz padajućeg menija odaberite Save as a PDF.

Kako pronaći knjigu na Googleu?
U Googleovom pretraživaču otvorite naprednu pretragu i odaberite format datoteke – PDF, DOC, RTF, DjVu – pa upišite naziv knjige.

Kako pretvoriti Googleov pretraživač u digitron?
U Googleov pretraživač ukucajte formulu (naprimer, 100/1.25 ili 18+532) i pritisnite taster Enter.

Kako sačuvati stranicu na Facebooku?
Ako želite da sačuvate stranicu na Facebooku za kasniji pregled, odaberite Save link pri vrhu stranice. Da biste ponovo videli to što vas zanima, u meniju otvorite Saved.

Kako brzo promeniti veličinu slova u Wordu?
Da biste brzo promenili veličinu slova u Microsoftovom programu Word u Windowsima i macOS-u, postupak je isti: pritisnite zajedno tastere Shift i F3.

Čemu služe mala ispupčenja na tipkama?
Dugmići F i J na tastaturi imaju mala izbočenja. Znate li čemu služe? Tu su da bi vam pomogla pri kucanju naslepo. Nad njima bi trebali biti kažiprsti leve i desne ruke.

You may also like

Leave a Comment