Home GAMES Cat Quest

Cat Quest

by ITN Team
Cat Quest

Obično su RPG epske igre sa sadržajem dovoljnim za 100 sati igranja, u kojima muškarci nose težak oklop, a žene korsete, sa ogromnim gradovima, insertima koji po kvalitetu pariraju filmovima i zapletima za koje bi vam bili potrebni sati da ih objasnite. „Cat Quest“ nema ništa od toga, ali ima mačke. Mnogo mačaka. Bilo bi lako svrstati „Cat Quest“ u kategoriju šala, kao bezbrižan RPG smešten u svetu mačaka. Međutim, time bismo propustili jednu zaista posebnu igru, punu šarma i smisla za humor.

Kratak uvod objašnjava nam okruženje i priču – u svetu u kojem vladaju mačke vratila se drevna pretnja u obliku zmajeva. Vaš lik je mačka koja ima oznaku ubice zmajeva, pa krećete na zadatak spašavanja sveta, usput ubijajući zmajeve koji vam staju na put.

„Cat Quest“ je od samog početka šarmantna u načinu na koji vam se predstavlja. Upotreba svetlih boja i neumoran niz igara reči čini zabavnu atmosferu. Akcija se posmatra iz blago skraćenog pogleda odozgo, a svet je predstavljen tako da izgleda kao mapa raširena na stolu.

Tu i tamo postoje poneke tamnice raštrkane po mapi, a za ulazak u njih morate ispunjavati uslov minimalnog nivoa. Većina tamnica nije u obliku uobičajenih lavirinta, već su to uglavnom pojedinačne lokacije sa par neprijatelja i jednim kovčegom. Kao i ranije, stvari su jednostavne i dinamične.

Cat Quest

Cat Quest

Pošto se radi o RPG igri, ima pregršt borbi, a odvijaju se u realnom vremenu. Neprijatelje možete videti u svetu, a napašće vas ukoliko im se previše približite. Sama borba je jednostavna, sa po jednim dugmetom za napad i kotrljanje sa gornje strane, i do četiri čarolije na prednjim dugmićima. Čarolije zahtevaju manu, a ona se dopunjuje fizičkim napadima. To je to, nema napitaka ili predmeta o kojima morate brinuti, sve je veoma očigledno, ali i veoma ponavljajuće. Do kraja igre borba će se svesti na lupanje po dugmićima i neće vas previše angažovati.

Cat Quest

Cat Quest

Ima i pregršt misija koje možete raditi i, kao i sve drugo u vezi ove igre, one su vedre, komične i pune šala u vezi mačaka. Ove misije služe kao vodič u igri, pomažu vam da podignete svoj nivo i čine najveći deo igre. Često će misije pratiti iskušenja i stradanja nekog pojedinačnog lika, a mali deo priče biće vam pružen nakon svakog ispunjenog dela. Pisanje ovde je, kao i u ostalim delovima igre, na veoma visokom standardu. Veliki je broj osobenih likova i smešnih replika.

Cat Quest

Cat Quest

Osećaj zabave i vedrine prožima svaki aspekt igre, od imena lokacija na mapi do dizajna likova (na primer, kralj je lav). Stepen posvećenosti šali je na zavidnom nivou, a „Cat Quest“ nekako uspeva da pronađe balans između komičnosti i ozbiljnosti.

Postoje neki kompromisi koji idu uz ovakvu dinamičnu viziju, poput činjenice da nema gradova koje možete istraživati, ili trgovaca od kojih biste kupovali. Gradovi su prikazani na mapi, ali su to u osnovi samo lokacije gde možete sačuvati igru i proveriti oglasnu tablu u vezi novih misija. Takođe nema stabla veština ili detaljnijeg sistema dobijanja nivoa. Jedino što dobijate  prelaskom na viši nivo jeste više životnih poena i snage, i to je to.

Cat Quest

Cat Quest

Pored ovog jednostavnog sistema u vezi nivoa, oružje i oprema koju sakupljate imaju sličan sistem. Oružja uglavnom dobijate kao nagrade za ispunjene misije i, ukoliko dobijete duplikat nečega što već imate, kombinuje se sa onim što imate kako bi se unapredilo. Iako ovde nedostaje dubine izrade ili unapređivanja kakvu imaju neke druge igre, jednostavnost ovde zaista služi kao prednost.

„Cat Quest“ je dobra igra. Čak će i oni koji nemaju iskustva sa RPG igrama lako prihvatiti njene sisteme, a nudi i prijatan i jedinstven RPG u vezi mačaka. Na dobar način nudi dinamično i komično RPG iskustvo dostupno svima. Problem je u tome što jednostavnost ide predaleko, što rezultira ponavljajućim strukturama borbi i misija. Međutim, ove greške je lako zanemariti jer je ostatak igre tako prokleto sladak i zabavan za igranje.

You may also like

Leave a Comment