Home A SLAJDER Samsung 24CFG70

Samsung 24CFG70

by ITN Team
Samsung 24CFG70

O Samsungu znamo prilično dosta kao i to da važi za jedan od najjačih brendova u polju potrošačke eletronike, no većina uređaja ostaje u senci pametnih telefona koji su preplavili tržište, a koji su Samsungu najviše pomogli da se probije na istom. No ovaj put smo imali iskustva sa drugačijom vrstom uređaja na kojoj se jasno vidi otisak ove kompanije koja želi da napravi noviji, moćniji uređaj koji neće samo po imenu da se ističe na tržištu. Reč je o monitoru sa zakrivljenim ekranom koji nosi oznaku Samsung 24CFG70.

Po dizajnu svakako da smo primetili da nije reč o baš najklasičnijem monitoru, već uređaj dolazi sa zakrivljenim ekranom što deluje dosta obećavajuće. Samsung je po tom pitanju odradio prilično dobar posao, ali uređaj dolazi sa plastičnom izradom koja nije baš najboljeg kvaliteta, što je jako loše za ovakav uređaj. Sem toga plastika jako krcka i pod manjim pritiskom što u suštini nije nagoveštavalo da će doći do pucanja, ali opet ume da bude jako neprijatno. Sa druge strane oko ekrana se nalazi puno prostora tj. okvir nije preterao debeo tako da je u tom polju Samsung odradio veoma dobar posao. Naravno imali smo prilike da vidimo i modele sa tanjim okvirom, ali šta je tu je no ono što je zajedničko skoro svim monitorima jeste logo kompanije na donjoj strani pa je takav slučaj i kod našeg monitora. Što se tiče sadržaja pakovanja, prilikom otvaranja smo zatekli krupne komade stiropora, a uređaj je bio veoma lepo zaštićen. Pored uređaja smo dobili kratko slikovito uputstvo za upotrebu, postolje i par kablova.

Samsung 24CFG70

Samsung 24CFG70

Iako je reč o plastici u najvećem slučaju, sa spoljašnje strane okvira nalazi se metalna traka koja deluje veoma lepo, ali je nije moguće videti ukoliko ne gledamo direktno u gornju ili bočnu stranu uređaja. Zadnja strana uređaja je veoma lepo odrađena i plastika na njoj deluje veoma elegantno, ali ni ona na dodir ne ostavlja preterano jak utisak. Na sredini je pozicioniran deo za postolje, a koje je kompatibilno i sa VESA konektorima za zid što nije loše. Iznad se nalazi jedna duguljasta traka koja služi za dotok vazduha, ispod konektora za postolje je panel sa konektorima dok je nešto bliže donjoj levoj strani zaster za uključivanje uređaja. Što se kontrole menija tiče ona se vrši putem jednog malog džojstika iza desne strane, dok tri tastera na donjoj strani služe zapravo za odabir jednog od tri kolor profila za video igre. Meni za podešavanje monitora je veoma atraktivan, a rađen je tako da ostavi utisak kao da je reč o video igri i da nagovesti da je ovaj monitor dizajniran najviše za video igre što smo kroz testiranje mogli da potvrdimo kao tačnu informaciju.

Samsung 24CFG70

Samsung 24CFG70

Ispod konektora za postolje (iznad koga se nalazi logo kompanije, dok je sam konektor veoma lepo uokviren) nalazi se panel koji uranja u kućište monitora, na kome se nalaze svi neophodni konektori. Doduše imali smo dosta prilika ranije da vidimo monitore sa više mogućnosti po tom pitanju. No kompanija je u ovom slučaju obezbedila dovoljno konektora gde spadaju dva HDMI konektora, jedan DisplayPort, 3.5mm konektor za slušalice i jedan konektor za napajanje. Dakle nije bilo VGA konektora što znači da monitor zahteva nešto modernije grafičke kartice sa HDMI konektorom kako bi rad bio omogućen no kako god i ovakav način povezivanja bez VGA konektora nije za osudu. Što se tiče menija koji smo pomenuli ranije, krećući se kroz njega mogli smo da zapazimo koliko je jednostavan, a kroz njega smo mogli da podešavamo jačinu osvetljenja, brzinu reagovanja, brzinu osvežavanja , kontrast i boju što je odlično.

Samsung 24CFG70

Samsung 24CFG70

Što se tiče ekrana, odmah nakon uključivanja ostavio je jako dobar utisak gde je zapravo pokazao da je kompanija više truda i želje uložila u performanse i ekran nego u sam kvalitet plastike. Ekran je zakrivljen čime stvara jako bolji utisak što smo mogli da iskusimo prilikom testiranja, dok je dijagonala ekrana 23.5 inča što smo i naslutili kroz oznaku monitora. Većina kompanija uglavnom kod TV uređaja i monitora u oznaku ubacuju i broj koji govori koliko inča ima ekran. Rezolucija ekrana je u FullHD režimu ili tačnije 1920×1080 piksela što je odlično, a u kombinaciji sa dobrim kontrastom, bojama i osvetljenjem daje izvrsnu sliku. Tako smo na testiranju otkrili da je odnos kontrasta u ovom slučaju 1180:1 dok je maksimum kod većine kompanija oko 1000:1 što ovom monitoru daje veliku prednost u odnosu na konkurenciju. Sa druge strane ekran pokriva 100% sRGB spektra i 87% AdobeRGB skale što je još jedna novost. Ono što nas je jako iznenadilo na testiranju jeste jačina pozadinskog osvetljanja koja na maksimumu iznosi 300cd/m2 što je odlično. Poređenja radi, pametni telefoni (koje često koristimo za poređenje) imaju maksimum od 200 do 250cd/m2 na maksimalnom osvetljenju što daje jako svetlu sliku i omogućava čitanje po suncu. Samim tim uređaj ima jako veliko osvetljenje koje je odlično kada je izložen nekom jakom izvoru svetlosti.

Samsung 24CFG70

Samsung 24CFG70

Ono što je takođe jedna od najjačih karakteristika uređaja jeste vreme osvežavanje od 144Hz što je prilično visok nivo. Takođe nivo osvežavanja je moguće podešavanje i na manje vrednosti što je dobro, ali je veća brzina rezultovala veoma boljim igračkim iskustvom. Generalno što se tiče performansi, ekran je odličan i sa dobrom grafikom sve je tečno i brzo. Što se tiče postolja uređaja, ono je napravljeno tako da je moguće podešavanje u gotovo bilo kom smeru. Postolje ipak zahteva malo više prostora na poleđini tako da nije najbolje rešenje kada se monitor nalazi veoma blizu zida. Samo postolje deluje veoma stabilno što najvećim delom jeste, ali je sam monitor veoma podložan klimanju. Tokom malo jačih vibracija na stolu dolazilo je veoma lako do klimanja monitora bez nagoveštaja da će pasti, ali je ovo bilo veoma iritantno u većini slučajeva pa smo iz tog razloga više preferirali kačenje na zid ili neko posebno metalno postolje sa VESA konektorom.

 

Zaključak:

Monitor je polovično dobro odrađen jer je u nekim situacijama ostavljao utisak nižerazrenog modela dok je u nekim situacijama izgledao vrhunski kako je i bio zamišljen od strane kompanije. Pre svega najmanje nam se dopao kvalitet izrade plastike kao i samo postolje koje je dovodilo do klimanja monitora čak i pri nešto jačem kucanju na tastaturi. Sa druge strane ekran je veoma kvalitetan, a ono što je najviše doprinosilo pozitivnom utisku jeste njegova zakrivljenost. Takođe slika je veoma kvalitetna i pored rezolcuije prati je dobra boja, kontrast, osvetljenje i ugao gledanja. Kako god cena uređaja je oko 300 do 350$ što je nekako realno rešenje, ali generalno monitor zaslužuje bolji kvalitet plastike.

 

 

Specifikacije:

Proizvođač: Samsung
Model: 24CFG70
Tip: Monitor
Ekran: LCD, zakrivljen
Dijagonala: 23.5″
Rezolucija: 1920 x 1080 px, Full HD
Vreme odgovora: 1ms(MPRT) ms
Odnos stranica: 16:9
Uglovi gledanja: 178°(H)/178°(V)
Osvetljenje: 300cd/m2 (min 250cd/m2)
Brzina osvežavanja: 144 Hz
Kontrast: 3000:1
Konektori: 2x HDMI

1x DisplayPort

VESA: 75 x 75 mm
Naigb: -2(±2°) ~ 17°(±2°)
Okretanje: Levo : -15°(±2°)

Desno : +15°(±2°)

Napajanje: 100~240V 50/60Hz
Maksimalna potrošnja: 59 W
Dimenzije: Sa postoljem: 545 x 529.9 x 386.4 mm

Bez postolja: 545.0 x 325.1 x 70.4 mm

Težina: Sa postoljem: 5.2kg

Bez postolja: 3.1kg

 

Zvanični sajt proizvođača: http://www.samsung.com

You may also like

Leave a Comment