Home A SLAJDER Gembird MHS-U-001

Gembird MHS-U-001

by ITN Team
Naslov

U gejming svetu upotreba slušalica je podjednako važna kao i upotreba tastatura i miševa. No kao i kod svakih vrsta uređaja i sa slušalicama je isti slučaj podele na one skupocene, zatim slušalice srednjeg nivoa i one jeftinije. Ako malo bolje zagledamo cena nije uvek merodavno merilo kvalieta jer iz iskustva znamo da su neki modeli nekad precenjeni, a neki pomalo potcenjeni. Nedavno smo na testiranju imali prilike da testiramo uređaj iz Gembirdovog asortimana, a dolazi iz kategorije jeftinijih modela. Reč je o slušalicama sa oznakom Gembird MHS-U-001.

Slušalice su nam stigle u kutiji koja je napravljena od plastike i kartona s tim što je karton upotrebljen u 90% izrade. Gledajući prednju stranu vidi se slika uređaja, tu je logo kompanije i oznaka modela, dok se sa desne strane nalazi izdvojen deo od providne plastike tako da smo odmah unapred imali uvid barem u deo uređaja koji se nalazi unutar kutije koja je po konceptu kao i uvek crveno-bele boje što je tipično za Gembirdove modele. Izgled kutije jeste atraktivan, mada smo mi pomalo navikli na ovaj koncept. Unutar kutije nema puno toga da se nađe s obzirom da su kabl i mikrofon već fabrički integrisani. Stoga smo pored uređaja zatekli samo još jedno uputstvo za upotrebu i to je sve.

Gembird MHS-U-001

Gembird MHS-U-001

U ovom slučaju je reč o nešto krupnijim slušalicama koje su svakako podesive po obimu tako da mogu veoma lako da se prilagode skoro svim korisnicima. Ipak ukoliko slušalice koriste ljudi manje konstitucije ili deca, dimenzije mogu da predstavljaju mali problem mada to nije toliko izraženo. Slušalice su napravljene od pažljivo odabranih materijala koji podrazumevaju sunđer, plastiku i imitaciju kože. Headband ili rajf kako smo do sada govorili je napravljen od fleksibilne i kvalitetne plastike koja je obavijena slojem mekanog i prijatnog suđera, a zatim je prekrivena kvalitetnom imitacijom kože sa pažljivo estetski biranim šavovima koji ne narušavaju estetiku slušalica. Headband je veoma udoban, lepo naleže na glavu i ne stvara nikakav pritisak niti je neudoban čemu takođe doprinose i veoma mala težina uređaja.

Gembird MHS-U-001

Gembird MHS-U-001

Ukupna težina uređaja je oko 200 grama što je vrlo malo, pa je samim tim veoma povoljno za nešto duže i intezivnije korišćenje ili gejming. Što se tiče drugog dela slušalica na kome se nalaze draveri, napravljen je od crne plastike koja je delom sjajna, delom matirana. Uz to idu crvene linije koje zajedno sa crnom bojom i po nekim srebrno sivim detaljima čine uređaj veoma atraktivim i ostavljaju utisak da je uređaj skuplji. Drajveri su presvučeni jastučićima koji su od identičnog materijala kao što je to slučaj sa rajfom. Kombinacija materijala je odlična stoga je uređaj veoma udoban, a uši se ne zagrevaju previše u toku intezivnijeg korišćenja što je dobro s obzirom da ovo predstavlja veliki nedostatak kod nekih slušalica. Drajeveri su fiksirani, nema podešavanja njihovih uglova mada ovo nije toliko krupan nedostatak.

Gembird MHS-U-001

Gembird MHS-U-001

Sem velikog obima samih slušalica, obim drajvera je takođe dosta povećan te on ovaj put iznosi 30 milimetara što je sasvim dovoljno da prekrije celu ušnu školjku gotovo bez obzira na veličinu ušiju, što pruža odličnu izolaciju spoljašnjih zvukova. Ipak ovo je očekivano jer je reč o takozvanom over-the-ear modelu koji podrazumeva prekrivanje celog uha. Izolacija spoljašnjih zvukova je odlična što je veoma dobra karakteristika za gejming. Što se tiče povezivanja, umesto klasičnih 3.5mm konektora, uređaj se oslanja na jedan USB konektor stoga je neophodan samo jedan USB konektor na računaru da bi sve bilo spremno za upotrebu. Kabl kojim se povezuje je dug 2 metra što je i više nego dovoljno, a na kablu nešto bliže samim drajverima nalazi se plastični panel sa tasterima za podešavanje jačine zvuka, uključivanje/isključivanje uređaja ili uključivanje mikrofona.

Gembird MHS-U-001

Gembird MHS-U-001

Kvalitet zvuka je dosta pristojan u šta smo se uverili na testiranju, a može se reći da je ovakav kvalitet kod nekih brendova dostupan po višim cenama. Zvuk je glasan, odlično se snalazi prilikom gledanja filmova i gejminga kada je izraženo puno efekata, a frekvencije su veoma dobro izbalansirane tako da nema gušenja među njima. Bass je dobro izražen što je nekim korisnicima na prvom mestu, tako da po tom pitanju nema brige. Dolazi do izraža ne samo u igrama već i prilikom slušanja muzike što predstavlja poseban užitak. Sa druge strane imamo mikrofon koji je fiksiran za uređaj, a opet sa druge strane ima dovoljnu dužinu da se stavi tačno ispred usana. Mikrofon je fleksibilan za podešavanje, a glas prenosi odlično i bez smetnji što smo najbolje testirali prilikom razgovora putem računara.

 

Zaključak:

MHS-U-001 slušalice su ostavile utisak takav da deluju da dolaze iz malo više cenovne kategorije nego što zapravo jesu. Kvalitet izrade je dobar, slušalice se lako prilagođavaju glavi korisnika, jedino je nama trebalo malo vremena zbog dimenzije, mada je sve to normalno za slušalice over-the-ear koncepta. Kvalitet zvuka je dobar sa dobro izbalansiranim frekvencijama, a uz to mikrofon prenosi veoma dobar glas te se ova kombinacija odlično pokazala i za gejming i za filmove, a ni muzika nije izuzetak. Cena uređaja je oko 1.600RSD što je i više nego pristupačno za ovakav model.

Specifikacije:

Proizvođač: Gembrid
Model: MHS-U-001
Tip: Slušalice
Interfejs: USB 3.0/2.0/1.1
Osetljivost: 105 +/-3 dB
Impedansa: 32 Ohm +/-15%
Prečnik: 30 mm
Frekventni opseg: 18 – 20000 Hz
Snaga: 40 mW nominalno, do 100 mW max
Distorzija: < 3 % at 1KHz 40mW
Mikrofon: -58 ± 3 dB(0 dB=1V/uBar at 1KHz), -38dB (0 dB=1V/Pa at 1KHz)
Operativni sistem: Windows 2000/XP/VIsta/7/8
Dužina kabla: 2m
Težina: 200g

Zahvaljujemo se kompaniji Gembird doo (https://www.gembird.rs) na ustupljenom proizvodu za testiranje. 

Zvanični sajt proizvođača: http://www.gmb.nl

Video pregled:

You may also like

Leave a Comment