Home A SLAJDER Gembird GMB-M8S Pro+ (Smart TV box)

Gembird GMB-M8S Pro+ (Smart TV box)

by ITN Team

Uveliko je poznat razvoj pametnih telefona koji su za kratko vreme preplavili svetsko tržište. Ono što je malo očekivano u početku jeste da će smart tehnologija da zahvati sve više i više sfera našeg života, te se sve više i više uređaja proizvodi sa pametnom tehnologijom tako da je moguće uparivanje velikog broja uređaja sa smartfonima. Tom prilikom smart tehnologija se uvukla i među TV uređaje te je kod nekih fabrički prisutan pametni operativnim sistem, dok postoje i druga rešenja kao što su Smart TV Box uređaji. Na nedavnom testiranju smo imali upravo takav uređaj kompanije Gembird, a oznaka modela je GMB-M8S Pro+.

Za GMB-M8S Pro+ svakako možemo reći da je jedan od najatraktivnijih, ako ne i najatraktivniji Smart TV box koji smo do sada testirali. Uređaj karakterišu blago zaobljene ivice i uglovi te gornji panel uređaja prati jedan metalik sivi okvir koji se veoma lepo uklapa u estetiku uređaja. Po pitanju dimenzija nema velikih razlika, one su minimalne te su dimenzije uređaja u ovom slučaju 102x102x21mm te ne zahteva previše prostora na samoj polici. Sa gornje strane uređaja se nalazi jedan logo komapnije koji je jasno vidljiv na matiranoj crnoj površini, a ispisan je belom bojom. Sa suprotne strane se nalaze male nogare sa gumiranom površinom kako ne bi bilo klizanja po površini. Za razliku od gornje strane, okvir uređaja je napravljen od uglađene plastike.

Gembird GMB-M8S Pro+ (Smart TV box)

Gembird GMB-M8S Pro+ (Smart TV box)

Sa prednje strane uređaja se nalazi nekoliko filtera za vazduh dok je desna strana čista. Što se tiče rasporeda konektora, raspored je veoma identičan prethodnom modelu koji smo testirali (GMB-X96), te smo sa leve strane zatekli dva USB 2.0 konektora kao i jedan konektor tj. slot za TF memorijsku karticu. Jedino za čim žalimo jeste USB 3.0 verzija konektora s obzirom da je cena uređaja malo viša u odnosu na prethodni model koji smo pomenuli. Sa zadnje strane smo zatekli jedan konektor za napajanje, zatim jedan AV konektor koji sa svoje desne strane ima jedan neizostavni HDMI konektor i LAN konektor oznake RJ45. Dakle obezbeđeni su nam svi najneophodniji konektori, a s obzirom da je dostupan HDMI konektor unapred smo mogli da očekujemo veoma kvalitetnu sliku. U ovom slučaju smo dobili sličan paket opreme kao i kod prethodnog modela tako da nam je isporučeno nekoliko kablova između kojih spadaju HDMI kabl, USB i naravno neizostavni kabl za napajanje sa uputstvom za upotrebu.

Gembird GMB-M8S Pro+ (Smart TV box)

Gembird GMB-M8S Pro+ (Smart TV box)

Ono što je najbitnije u ovom slučaju nalazi se unutar uređaja. Ovaj put smo imali prilike da vidimo identičan procesor kao i kod prethodnog modela. Naime reč je o Cortex-A53 modelu koji ima četiri jezgra pri frekvenciji od 2.0GHz no ovaj put je ugrađen u Amlogic S905X čipset. Pored njega radi 2GB RAM memorije što se ispostavilo na testiranju kao sasvim dovoljno količine za nesmetan rad. Interna memorija u ovom slučaju zavisi od memorijske kartice te uređaj može imati od 8 do 32GB memorije, dok nismo primetili nikakve probleme sa navedenim karticama. Već smo pomenuli da uređaj ima jedan LAN konektor no u tom slučaju je brzina bila mnogo više ograničena nego što je to slučaj kod WiFi modula koji je ugrađen u uređaj, a kompatibilan je sa skoro svim modernim WiFi standardima koji obezbeđuju visoku brzinu i brz protok podataka. Što se softvera tiče, reč je o Android operativnom sistemu verzije 7.1.1 sa kojim smo već imali prilike da se susretnemo.

Gembird GMB-M8S Pro+ (Smart TV box)

Gembird GMB-M8S Pro+ (Smart TV box)

Interfejs uređaja je veoma poznat, tako da nam nije trebalo puno vremena da se priviknemo no interfejs je takav da svakako da zahteva malo vremena i pažnje ukoliko je reč o prvom susretu sa ovakvim uređajem. Unutar interfejsa postoji nekoliko preinstaliranih aplikacija gde između ostalog spadaju one najpopularnije kao što je YouTube, Facebook i slične, a dostupna je i Google Play prodavnica za preuzimanje novih aplikacija. Prikaz slike je naravno odličan za šta je zadužen HDMI konektor sa zadnje strane uređaja. Preko uređaja je moguć pregled fotografija, video snimaka ili preslušavanje muzike zahvaljujući velikom broju podržanih formata koje uređaj ima. Kretanje kroz interfejs se vrši putem daljinskog upravljača malih dimenzija sa gumiranim tasterima koji su precizno obeleženi. Uređaj se uključuje putem daljinskog upravljača, a LED indikator sa prednje strane svetli crveno ili plavo u zavisnosti da li je uređaj uključen ili isključen. Kako god u poređenju sa prethodnim modelima nije bilo prevelike razlike sem nešto boljih performansi zahvaljujući kvalitetnijem hardveru.

 

Zaključak:

U poređenju sa prethodnim modelom, nema previše razlika s tim što je ovaj model dosta atraktivniji od prethodnika. Takođe broj konektora je maltene isti samo nam nedostaje jedan USB 3.0 konektor s obzirom na samu prirodu uređaja. Performanse su odlične i nemamo nikakvih zamerki dok je cena u ovom slučaju nešto viša te iznosi oko 8.700RSD spram 7.200RSD kod prethodnog modela.

 

Specifikacije:

Proizvođač: Gembird
Model: GMB-M8S Pro+
Tip: Smart TV Box
Procesor: Amlogic S905X 64 bit Quad-core ARM® ™-A53  2GHz
Grafika: Penta-core ARM® Mali™-450
RAM: 2GB DDRIII
Flash memorija: 8GB / 16GB / 32GB EMMC Flash
WiFi: 2.4G WiFi Support IEEE 802.11 b/g/n
LAN: 10M/100M
Operativni sistem: Android 7.1.1
Video dekoder: H.265 4K @60fps 10btis, VP9 Profile 2, H.264 4K @30fps, AVS+ 1080P @60fps
Video enkoder: H.264 1080P @60fps
HDR: HDR 10, HLG HDR
Video format: Avi/Rm/Rmvb/Ts/Vob/Mkv/Mov/ISO/wmv/asf/flv/dat/mpg/mpeg
Audio format: WMA/AAC/WAV/OGG/DDP/TrueHD/HD/FLAC/APE
Format slike: HD JPEG/BMP/GIF/PNG/TIFF
Konektori: 1x HDMI 2.0

2x USB 2.0

1x TF

1x 3.5

1x RJ45

Dimenzije: 102 x 102 x 21 mm
Težina: 110g

Zahvaljujemo se kompaniji Gembird doo (https://www.gembird.rs) na ustupljenom proizvodu za testiranje. 

Zvanični sajt proizvođača: https://gembird.rs

You may also like

Leave a Comment