Home DIGITALIJE Džepni skener Butterfly iQ za samostalni ultrazvuk celog tela

Džepni skener Butterfly iQ za samostalni ultrazvuk celog tela

by ITN Team

Američka kompanija Butterfly Networks proizvela je ultrazvučni skener koji se može priključiti na iPhone i koga mogu kupiti svi koji žele za 2.000 dolara.

Njegov kreator Jonathan Rothberg tvrdi kako će ovaj skener imati isti uticaj na zdravstvenu zaštitu kao i stetoskop pre 200 godine.

Skener naziva Butterfly iQ može skenirati više od dva sata u kontinuitetu. Ugrađena baterija i bežično punjenje pružaju potpunu udobnost korištenja skenera.

Kućište skenera je izrađeno od anodiziranog aluminija kako bi bilo izdržljivije, podnelo veliku toplotu i najteže uslove.

Iz kompanije Butterfly Networks ističu kako je njihov skener prvi džepni uređaj ovakve vrste koji predstavlja prozor u unutrašnjost ljudskog tela.

Korištenje ultrazvučnog skenera Butterfly iQ je pojednostavljeno na nekoliko klikova i povlačenja, tako da ga može koristiti svako ko je sposoban za korištenje mobilnih uređaja.

Butterfly iQ, kaže njegov kreator Rothberg, sigurno će imati veliki uticaj na komunikaciju u zdravstvu. Svaki ultrazvučni snimak vrlo je jednostavno proslediti kao poruku, što bi u velikoj meri mogli korisititi lekari i pacijenti u međusobnoj komunikaciji.

Džepni ultrazvučni skener moguće je naručiti putem zvanične stranice Butterfly Networksa, a uskoro bi se mogao naći i u maloprodaji.

You may also like

Leave a Comment