Home BIZNIS I ZABAVABiznis British Council: 10 miliona funti za obrazovanje na Zapadnom Balkanu

British Council: 10 miliona funti za obrazovanje na Zapadnom Balkanu

by ITN Team

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije najavio 10 miliona funti pomoći Zapadnom Balkanu za razvoj digitalnih veština

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije, Boris Džonson, najavio je danas (9. jula) da će Velika Britanija uložiti 10 miliona funti kako bi pomogla u izgradnji digitalnih veština kod mladih na Zapadnom Balkanu radi povećanja mogućnosti za zapošljavanje.

Prvog dana Samita za Zapadni Balkan, na kojem su se Džonsonu pridružili ministri spoljnih poslova Evrope i Zapadnog Balkana, objavljeno je da će British Council pružiti podršku nastavnicima i deci u više od 4.500 škola Zapadnog Balkana kroz program “Škole za 21. vek”. Cilj je da se podstakne digitalna pismenost, kritičko razmišljanje i rešavanje problema.

Obezbeđivanjem pristupa digitalnom obrazovanju, ova sredstva će pomoći u podsticanju nove generacije inovatora i preduzetnika, kako na Zapadnom Balkanu, tako i u Velikoj Britaniji.

Govoreći pred Samit, sekretar za spoljnu politiku rekao je:

“Ovo novo ulaganje pokazuje trajnu posvećenost Britanije regionu Zapadnog Balkana. Mi radimo na međunarodnom nivou da mladima, posebno mladim ženama, pružimo digitalne veštine neophodne za učešće u budućoj ekonomiji i ispunjavaju njihovih potencijala. Važno je takođe pokazati našu želju da pomognemo regionu da prevaziđe neke od najtežih poglavlja u svojoj istoriji i otvori put do još prosperitetnije budućnosti.”

NAPOMENE:

  • Ovaj projekat vredan 10 miliona funti trajaće više od tri godine. Nakon uspešne pilot faze, projekat British Council-a “Škole za 21. vek” širi se i omogućiće još većem broju dece osnovnih škola da razviju kritičko razmišljanje, rešavanje problema i veštine digitalne pismenosti. Predviđa se da će program obuhvatiti 4.500 osnovnih škola i do milion dece. To će pomoći razvoju nove generacije digitalnih inovatora i preduzetnika pružanjem obuka iz oblasti kompjuterskog programiranja i kodiranja.
  • British Council je međunarodna organizacija za kulturne odnose i obrazovanje iz Velike Britanije. Svoje aktivnosti u oblastima umetnosti i kulture, engleskog jezika, obrazovanja i civilnog društva sprovodimo u preko sto zemalja. Prošle godine kroz svoje projekte došli smo u direktan kontakt sa preko 65 miliona ljudi, a kroz digitalne i masovne medije sa više od 731 milion. Osnovani smo 1934. godine kao britanska neprofitna organizacija osnovana kraljevskom poveljom, ali smo i organizacija britanske vlade. Gradimo poverenje i razumevanje između stanovnika Velike Britanije i drugih zemalja sveta. Ovo radimo kroz pozitivan doprinos Velikoj Britaniji i zemljama u kojima radimo – menjamo živote tako što stvaramo mogućnosti, povezujemo ljude i podstičemo poverenje Nastali smo 1934 godine kao humanitarno društvo.

You may also like

Leave a Comment