Home A SLAJDER ZTE Axon 7

ZTE Axon 7

by ITN Team

Već par godina na tržištu se vrti ideja o jeftinijem smartfonu koji po nižoj ceni nudi jače karakteristike nego što je to uobičajeno. U tom delu najviše dominraju kineski proizvođači kojih ima dosta i sa kojima smo se ranije susretali. Međutim ovaj put je reč o kompaniji ZTE za koju možemo reći da je jedna od najpoznatijih kineskih kompanija na našem tržištu. Na testu smo nedavno imali jedan od jačih telefona te kompanije, a reč je o ZTE Axon 7 pametnom telefonu.

Telefon nam je na testiranju stigao u crnom pljosnatom pakovanju koje karakteriše velika čvrstina tj. kvalitet izrade. Kompanija je izostavila dodavanje slika i specifikacija već smo od detalja zapazili jedino naziv telefona koji je ispisan zlatnim slovima. Negde pri dnu gornje strane se nalazi i jedan ugravirani logo kompanije, ali nam je zbog svog diskretnog dizajna u početku promakao. Nakon otvaranja pakovanja, došli smo do zaključka da je kompanija dosta truda uložila i oko ovog dela. Naime sem telefona koji nije bio lepo smešten u svoje postolje, svi ostali delovi prateće opreme su imali lepo obrađene pregrade ili svoje posebne kutije. Uz telefon smo dobili punjač, USB kabl, mali USB adapter, par kvalitetnih stereo slušalica i jednu providnu silikonsku masku kako bi dizajn uređaja bolje došao do izražaja. Dakle na sve ovo nije bilo gotovo nikakvih zamerki jer nam je kompanija obezbedila sve što nam je bilo neophodno.

Prva stvar koja nam se dopala kod uređaja jeste sam dizajn koji pomalo podseća na neke modele iz kompanije HTC. Telefon je rađen po vrlo poznatom konceptu za savremene pametne telefone, a što predstavlja unibody dizajn od kvalitetnog metala u ovom slučaju aluminijuma. No sa druge strane ovo je rezultovalo malo većim klizanjem telefona pogotovo u kombinaciji sa velikim dimenzijama te smo koristili silikonsku masku koju nam je kompanija isporučila. No sa druge strane telefon lepo leži u ruci, ostavlja jak utisak o kvalitetu izrade, mada može dovesti do blagih poteškoća ukoliko se telefon nalazi u manjim rukama. Dimenzije telefona su 151.7x75mm uz debljinu od 7.9 milimetara što ostavlja utisak da je telefon manji. To ipak nismo mogli da kažemo i za težinu koja je prilično velika i iznosi 175 grama.

Bočne strane uređaja su blago zaobljene te estetski deluju veoma lepo, ali kao što smo pomenuli telefon je nešto klizaviji zbog toga. S obzirom da je kućište napravljeno od metala, na bočnim stranama se nalaze trake od plastike zbog antena, a koje se protežu i preko zadnje strane. Mehanički tasteri se nalaze na desnoj strani i imaju lep hod, a tu spadaju dva tastera: jedan za uključivanje telefona i jedan za podešavanje jačine zvuka. Sa druge strane se nalazi fioka sa dva slota koja omogućava korišćenje dve SIM kartice ili kombinaciju SIM kartice sa SD karticom (formati Nano SIM i Micro SD). Na gornjoj strani se nalazi ulaz za slušalice sa sporednim mikrofonom dok se na donjoj strani nalazi USB-C konektor sa glavnim mikrofonom.

Na zadnjoj strani se nalaze dve linije za antene. Tu smo još zapazili panel sa glavnom kamerom koja je ispupčena. Ispod nje se nalazi dupli LED blic pozamašne jačine i jedan skener otisaka prstiju koji je blago uronjen u kućište. Sa prednje strane imamo veliki ekran koji je prekriven zaštitnim staklom nove generacije koje štiti ekran od ogrebotina ili većih oštećenja. Oko ekrana se nalaze po dva plastična umetka na kojima se sa jedne strane nalaze kapacitivni tastere, a sa druge se nalaze senzori LED indikator. Međutim kraj gornje i donje strane nalazi se još po jedna traka sa glavnim i sporednim zvučnikom koji se prostiru celom širinom. Kamera je takođe prisutna, a ona se nalazi na gornjoj traci.

Što se ekrana tiče, reč je o AMOLED matrici koja ima dijagonalu od 5.5 inča. Njega prati QHD rezolucija (1440×2560 piksela) sa visokom gustinom od 538 piksela po kvadratnom inču. Na ekran gotovo nemamo nikakvih zamerki, boje su odlično prikazane uz mogućnost podešavanja boja. Uglovi gledanja su maksimalni bez gotovo ikakvog izobličenja kada je telefon po uglom. Kontrast je takođe dobar kao i pozadinsko osvetljenje koje nam je obezbedilo čitljiv ekran i po jakom suncu. Sa druge strane minimalno osvetljenje je dosta nisko što nam je odlično došlo u mraku kako nas ekran ne bi zaslepeo. Ekran sam po sebi je dosta štedljiv i ima dobar prikaz crne, dok je matrica blago zakrivljena na uglovima te je zapravo reč o 2.5D ekranu.

Telefon pokreće veoma moćan hardver tačnije jedan od najmoćnijih na tržištu. Reč je o novijem Snapdragon-u koji ima četvorojezgrani procesor koji se deli na jaču i slabiju polovinu. Slabija polovina radi na 1.6GHz dok jača radi na 2.15GHz, a sam procesor je sposoban da se nosi sa bilo kakvim zadacima što se pokazalo i na testiranju. Grafika je takođe jako kvalitetna što je nekad jako bitno za igranje igrica, dok je radna memorija (RAM) čak 4GB što nam je obezbedilo nesmetan multitasking i kretanje sa aplikacije na aplikaciju bez ikakvih poteškoća. Sa druge strane imamo 64GB interne memorije što je odlično, ali naravno uz mogućnost proširenja memorije. Što se tiče skenera otiska prstiju na poleđini, on radi brzo i precizno. Svakako da nije reč o nekom od najjačih skenera, ali je u ovom slučaju radio lepo što je najbitnije. Što se tiče kvaliteta zvuka, prijatno smo iznenađeni kvalitetom zvuka koji pored kvaliteta nudi i visoku jačinu zvuka. Što se tiče baterije, njen kapacitet je 3250mAh što je savim pristojan kapacitet za savremene pametne telefone. Na testu smo dobili različite rezultate, ali sve u zavisnosti od načina korišćenja. Neko prosečno korišćenje nam je obezbedilo jedan ceo dan, dok smo prilikom nižeg intenziteta dobili skoro dva dana. Ipak za jače korišćenje baterija nije trajala ni jedan ceo dan, ali nam je ZTE obezbedio brzo punjenje koje može da napuni pola kapaciteta za nekih pola sata.

Karakteristično za kineske proizvođače jeste izmena samog Androida koji se koncipira na iOS-u, pa na osnovu toga se može videti ili da te kompanije žele neku sredinu između ova dva operativna sistema ili to rade samo zato što iOS nije dostupan na tržištu svima, već samo Apple-u. No svakako da je kompanija iskoristila noviju verziju Android-a koja je poznata kao Marshmallow (6.0), ali je ugrađen interfejs koji je kompanija nazvala MiFavour 4.0. Prva izmena se ogleda kroz izbacivanje fioke sa aplikacijama, ali je nju moguće vratiti kroz neke druge aplikacije. Zatim podešavanje interfejsa je široko što nam se takođe dopalo, ali loša strana je što na zaključanom ekranu nema obaveštenja o porukama. Sa druge strane zavesa sa glavnim prečicama na prvo prevlačenje prikazuje pet prečica koje smo mogli da menjamo, dok je na drugo prevlačenje dostupno mnogo više prečica. Sa druge strane telefon ima mogućnost prepoznavanja različitih gestova kao što je pokretanje određenih aplikacija ako zatresemo telefon ili ga okrenemo i slično. Generalno sasvim solidan posao kompanije u ovom slučaju.

Glavna kamera telefona koristi Samsung-ov senzor od 20 megapiksela, ali iako je broj megapiksela veliki i obećava mnogo u praksi smo dobili nešto slabije rezultate od očekivanih. Pre svega na kvalitet slika je najviše uticao softverski deo te verujemo da će kompanija ispraviti neke nedostatke u budućnosti kao što je prikaz crvene boje koji je jako loš. Sa druge strane interfejs je sasvim solidan i nudi dosta opcija i kadrova za slikanje, kao i mogućnost snimanja 4K videa. Slike su generalno dobre, imaju puno detalja i dobar dinamički raspon pa čak i prilikom slikanja u mraku jer kamera ima veći otvor blende (f/1.8). Sa druge strane, kamera od 8 megapiksela nije ostavila nešto naročito dobar utisak pre svega jer ima jako loš dinamički raspon. Slike su solidne i imaju detalja, ali opet raspon je jako loš. Video snimci su i daju kvalitetnu sliku tokom video razgovora.

 

Zaključak:

Svakako da je reč o jako kvalitetnom modelu koji je dostupan po dosta nižoj ceni (oko 400€) nego što bi to bio slučaj da je neki jači brend u pitanju. Dizajn i kvalitet izrade su svakako za pohvalu kao i hardver koji je veoma moćan. No sa druge strane kvalitet prijema signala je jako loš što je rezultovalo da se softver povremeno koči. Sa druge strane interfejs je jako izmenjen, pa smo svakako podešavali njegov izgled svojim potrebama što je dobro. Kamere su nešto slabije od onoga što smo očekivali, ali je kvalitet zvuka barem na mestu. Sve u svemu sasvim pristojan telefon za pomenutu cenu, ali nam jako smeta loš prijem signala te verujemo da će kompanija ispraviti ovo u bliskoj budućnosti.

 

Specifikacije:

Proizvođač: ZTE
Model: Axon 7
Tip ekrana: AMOLED
Dijagonala ekrana: 5.5″
Rezolucija ekrana: 1440 x 2560 px, QHD
Gustina ekrana: 538 ppi
Multitouch: Da
Zaštita: Corning Gorilla Glass 4
Procesor: Quad-core (2×2.15 GHz Kryo & 2×1.6 GHz Kryo)
Čipset: Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820
Grafička kartica: Adreno 530
RAM: 4 GB
Interna memorija: 64 GB
Micro SD proširenje: Da, do 256 GB, koristi SIM 2 slot
Operativni sistem: Android 6.0 (Marshmallow)

MiFavor UI 4.0

Primarna kamera: 20 MP, f/1.8
Sekundarna kamera: 8 MP, f/2.2
Video zapis: Da, 4K zadnja, 1080p prednja
Blic: Da, Dual LED
Autofokus: Da
SIM: Nano SIM, Dual SIM
WLAN: Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac, dual-band, WiFi Direct, hotspot
Bluetooth: v4.2, A2DP
GPS: Da, sa A-GPS, GLONASS
NFC: Da
LTE 4G: Da
USB: v3.0, Type-C 1.0, reverzibilni konektor
Baterija: Li-Ion
Kapacitet baterije: 3250mAh
Dimenzije: 151.7 x 75 x 7.9 mm
Težina: 175g

Zvanični sajt proizvođača: http://www.zte.com.cn/

Video pregled:

You may also like

Leave a Comment