Home A SLAJDER Zalman ZM550-XG

Zalman ZM550-XG

by ITN Team

Zalman je kompanija za koju verovatno većina nije čula, mada verujemo da su korisnici koji su dobro upoznati sa svetom računara sigurno čuli za nju. Iako se ne susrećemo previše sa njenim proizvodima, vredi reći da je glavni segment njihove proizvodnje oprema za računare kao što su kućišta, napajanja ili periferije poput miša i tastature. Mi smo nedavno imali prilike da testiramo jedan njihov proizvod, a reč je o napajanju koje je poznato pod imenom Zalman ZM550-XG.

Pakovanje u kome nam je pristiglo napajanje je veoma intrigantno i gotovo isto kao što je to slučaj i sa modelom ZM-650XG. Napravljeno je od kvalitetnog i čvrstog kartona crno žute boje i na prednjoj strani se na sredini nalazi ime linije modela i tip uređaja unutar njega. Ispod je par karkateristika i ime samog uređaja, dok je u gornjem levom uglu logo kompanije kako bi se istakao brend. Ostale strane su popunjene karakteristikama, logoima ili sličnim natpisima. Nakon otvaranja pakovanja izvukli smo uputstvo za upotrebu, kablove upakovane u jednu vrećicu i naravno sam uređaj koji je bio smešten u plastičnoj zaštitnoj kesi.

Zalman ZM550-XG

Zalman ZM550-XG

ZM550-XG karakteriše tipičan način izrade kao i za svako moderno napajanje. Ovo napajanje nam dolazi iz više cenovne kategorije, ali ako uzmemo u obzir da je odnos kvalitet-cena itekako povoljan onda cenu od preko 100€ nećemo uzimati za zlo. Snaga ovog napajanja iznosi 550W, za šta možemo reći da je prilično.Oblik napajanja je pravougaoni sa dimenzijama od 180x150x86 milimetara pa bez problema staje u gotovo svako mid-tower kućište. Napravljeno je od kvalitetnog i veoma čvrstog lima sa dve rešetke kako bi kroz napajanje cirkulisao vazduh za hlađenje. Sa donje strane se nalazi naravno rešetka ispod koje se nalazi kuler. Rešetka je za razliku od ostatka napajanja žute boje, a kuler koji je iskorišćen za hlađenje ima prečnik od 140 milimetara. U neku ruku ovo je loše jer se brzo nakuplja prašina pa je potrebno redovno čišćenje.

Zalman ZM550-XG

Zalman ZM550-XG

Na strani koja ide van kućišta se nalazi još jedna rešetka koja je predviđena kao izlaz za vazduh. Tu se nalazi taster za uključivanje i jedan veći tropinski konektor. Sa suprotne strane se naravno nalazi skup od 3 kabla koji su fabrički integrisani u napajanje i imaju izolaciju u vidu tkanine kako bi se izbeglo lomljenje kablova. Konektori koji tu spadaju su: konektor za napajanje matične ploče, za napajanje procesora i dva PCI Express Power konektora. Ono što ovo napajanje jednim delom čini modularnim jeste još pet konektora za po šest pinova. Oni su naravno zaštićeni plastikom i imaju okvir koji ih obezbeđuje od oštećenja u toku konektovanja. Kablove koji su kasnije potrebni za napajanje ostalih računarskih komponenti smo mogli kasnije po potrebi da povezujemo. Kompanija nam je na ovaj način omogućila da uštedimo prostor unutar kućišta, što u suprotnom slučaju ume ponekad da izaziva glavobolje oko sređivanja enterijera.

Zalman ZM550-XG

Zalman ZM550-XG

Napajanje je prilično nečujno u toku rada što možemo svakako pohvaliti. Naravno sem spoljašnjeg izgleda i kvaliteta kućišta, kompanija je dosta truda uložila i u unutrašnjost napajanja. Naime za početak je reč o veoma kvalitetnim kondenzatorima koji su proizvedeni u Japanu. Oni su sposobni da izdrže temperaturu od čak 105 stepeni, ali na testiranju baš i nismo uspeli toliko da pregrejemo napajanje. Zaštita od niskog ili naponskog udara je prisutna, kao i zaštita od kratkog spoja i pregrevanja. Neke od modernih grafičkih kartica Nvidia ili AMD proizvodnje zahtevaju posebne Dual (2-way) ili CrossFireX konektore, ali je kompanija mislila i na to pa je i takve konektore moguće povezati na napajanje.

 

Zaključak:

ZM550-XG je jedno od kvalitetnijih napajanja sa snagom od 550W koje smo imali prilike da skoro testiramo. Dizajn je jednim delom mudularan jer nisu svi kablovi fabrički integrisani sem onih najosnovnijih. Kvalitet izrade kućišta ne može biti kvalitetniji, dok je protok vazduha dovoljno dobar za efikasno hlađenje. Takođe nemamo zamerki na kvalitet elemenata kao i na zaštitne standarde. Sve u svemu napajanje je dostupno po ceni od oko 130€ što je za ovakav uređaj odlična cena.

 

Specifikacije:

Proizvođač: Zalman
Model: ZM550-XG
Tip: Napajanje
Snaga: 550 W
Zaštita: Over-voltage, Over-current, Over-power, Over-temperature, Short-circuit, Under-voltage
Konektori: 4-pin Floppy, 4-pin HDD/CD, 4-pin +12V, 8-pin EPS, 20-pin MB, 24-pin MB
Nivo efikasnosti: Max 92% @ 230VAC, Typical load
Ventilator: Da
Prečnik: 139 mm
Materijal: Metal
Dimenzije: 180 x 150 x 86 mm

 

Zvanični sajt proizvođača: http://www.zalman.com/

You may also like

Leave a Comment