Home A SLAJDER Thermaltake Commander G42

Thermaltake Commander G42

by ITN Team
Thermaltake Commander G42

Do sada smo imali više prilika da na testiranju zateknemo kućišta različitih specifikacija i izgleda, a svako od njih je ostavilo poseban utisak zbog svoje jedinstvenosti. Uglavnom je tu bilo reči o kompanijama Corsair i Thermaltake koje su nam vrlo dobro poznate. Ovaj put smo na testiranju imali Thermaltake-ov model kućišta sa oznakom Commander G42. U ovom slučaju nije bilo modela minimalističkog dizajna kao što smo kroz nekoliko prethodnih testiranja imali prilike da vidimo.

S obzirom da je reč o već poznatoj kompaniji, nije bilo iznenađenja kada nam je stigla jednostavna kartonska kutija sa mono konceptom. Ovo smo viđali kod gotovo svih prethodnih Thermaltake kućišta, tako da smo unapred znali šta možemo da očekujemo kada je u pitanju i način na koji je sve spakovano unutar kutije. Dakle kako je reč o mono konceptu tako je sa glavne strane predstavljena skica uređaja, logo kompanije i oznaka modela sa još nekim detaljima. Nakon otvaranja kutije naravno tu smo prvo primetili dva velika komada stiropora koji štite uređaj od oštećenja, kao i plastičnu foliju u koju je kućište bilo uvijeno. Uz kućište smo dobili uputstvo za upotrebu i elemente koje smo kasnije koristili za dalju montažu hardvera.

Thermaltake Commander G42

Thermaltake Commander G42

Kao što smo na početku rekli, u ovom slučaju nije bilo reči o modelu minimalističkog izgleda, naprotiv dobili smo kućušte sa velikim brojem detalja. To se prvenstveno vidi sa prednje strane koju karakteriše puno nepravilnih oblika sačinjenih od kombinacije plastike i metala, a opet svi detalji su veoma lepo ukombinovani tako da vizuelno stvaraju jak utisak da je reč o modelu namenjenom za gejmerske hardverske sklopove. Dakle prednja strana dobrim delom izgleda kao da je prekrivena mrežama tako da propušta puno vazduha, no to se više odnosi na dve mreže u donjoj polovini kućišta. Dakle ispod njih se nalaze kuleri koji usisavaju vazduh, dok sa spoljašnje strane imaju jedan logo kompanije i izreze sa strane radi. Kako rešetke i izrezi propuštaju puno vazduha, brzina nakupljanja prašine je mnogo veća pa su sa unutrašnje strane ugrađene mreže koje sprečavaju preterano gomilanje prašine u unutrašnjost kućišta.

Thermaltake Commander G42

Thermaltake Commander G42

U gornjem delu se nalazi prostor za tri kaveza koji služe za 5.25″ optičke uređaje što nismo imali prilike skorije da vidimo. Naime kod nekoliko prethodnih modela kavezi su bili ili totalno uklonjeni ili ih je bilo svega dva. Iznad poklopaca se nalazi I/O panel koji je veoma pristupačan kako na stolu tako i na podu, što je takođe malo poboljšanje u odnosu na prethodne modele koji imaju ovaj panel sa gornje strane. U ovaj panel spadaju dva USB 3.0 konektora dok 2.0 verzije nije nažalost bilo. Tu su konektori za slušalice i mikrofon kao i mehanički tasteri za uključivanje i restar sa jednom LED diodom. Gornju stranu takođe karakteriše nepravilan dizajn što se ogleda kroz jedno veće ispupčenje koje predstavlja mrežu ispod koje se montiraju kuleri. Ispod rešetke je takođe upotrebljena mreža za prašinu kao sa prednje strane.

Thermaltake Commander G42

Thermaltake Commander G42

Sa zadnje strane se nalaze uobičajeni detalji sa blagim varijacijama kod svih modela. U ovom slučaju u gornjem delu se nalazi otvor za matičnu ploču, zatim rešetka ispod koje je nalazi kuler od 120mm sa plavim LED osvetljenjem. U drugom delu se nalaze osam ekspanzionih slotova i na kraju je otvor za napajanje. Sa donje strane se nalaze male nogare sa gumiranom površinom sa već poznatim ulogama: smanjenje klizanja i apsropcija vibracija. Zatekli smo pored toga i jednu mrežu ispod koje se ugrađuje još jedan kuler od 120mm. Što se bočnih strana tiče, dizajn im je poprilično sličan jer podrazumeva veliki ispupčeni panel po sredini. Razlika je jedino u tome što se sa leve strane nalazi jedno kaljeno staklo koje omogućava uvid u hardver dok se sa druge strane nalazi samo metalna površina. Što se gabarita tiče, s obzirom da je reč o mid-tower modelu, one iznose 487x244x493mm što je neki prosek.

Thermaltake Commander G42

Thermaltake Commander G42

Unutrašnjost kućišta je crne boje, a bili smo prijatno iznenađeni i samim dizajnom. Naime nismo očekivali veliki broj kaveza koji se nalazi preko cele desne strane. Dalje tu su tri kaveza za 5.25″ uređaje i ukupno šest kaveza za uređaje veličine 2.5 i 3.5 inča. Dizajn kaveza je tool-free što znači da nam nije bio potreban bilo kakav alat u toku montaže, što nam je uštedelo dosta vremena tokom testiranja. Ipak kavezi su dosta uticali na granicu dužine grafičke kartice te smo mogli da ugradimo kartice do 270 milimetara, dok smo u slučaju kada smo uklonili nekoliko kaveza imali mogućnost ugradnje kartice do 410 milimetara. Kako god sve zavisi od potrebe tako da veliki broj kaveza ne predstavlja problem jer je moguće smanjiti njihov broj što smo mi i uradili. U poređenju sa prethodnim RGB kućištem koji smo testirali iz ove kompanije, u ovom slučaju smo mogli da ugradimo radijator za procesor do 185 milimetara što je za 30mm više mada postoji mogućnost ugradnje i vodenog hlađenja.

 

Zaključak:

Testirajući ovaj uređaj došli smo do zaključka da ima puno toga da ponudi, a da pritom ima dosta manju cenu u poređenju sa prethonim kućištima. Dakle ovaj put smo dobili jedno kućište sa pravim gejmerskim dizajnom koje pruža odlično hlađenje i podršku za veoma napredne hardverske konfiguracije. Takođe nas je prijatno iznenadio tool-free dizajn enterijera koji od nas nije zahtevao bilo kakav alat. Cena kao što smo rekli nije previsoka, no doduše nije ni previše niska, ali za svojih 10.000RSD kućište ima itekako šta da ponudi.

 

Specifikacije:

Proizvođač: Thermaltake
Model: Commander 42
Tip: Kućište
Tip kućišta: Mid-Tower
Podržani kuleri: Napred: 1x 120mm (1000rpm, 16dBA)

Nazad: 1x 120mm (1000rpm, 16dBA)

Gore: 1x 200mm ili 1x 140mm ili 2x 120mm

Dole: 1x 120mm

Prostor za uređaje: Eksterni 5.25″: 3

Interni 3.5″: 6

Interni 2.5″: 6

Ekspanzioni slotovi: 8
Podržane matične ploče: 9.6″ x 9.6″ (Micro ATX), 12″ x 9.6″ (ATX)
I/O: 1 x Audio/Mic

I/O Panel LED On/Off

2x USB 3.0

Podržane grafičke kartice: 270/410 mm
Visina kulera: 185 mm
Materijali: SPCC
Dimenzije: 487 x 244 x 493 mm
Težina: 7.1kg

 

Zvanični sajt proizvođača: http://www.thermaltake.com

You may also like

Leave a Comment