Home A SLAJDER Samsung S22C20KBS LED

Samsung S22C20KBS LED

by ITN Team
Samsung S22C20KBS LED

Samsung je kompanija koja je u poslednjih nekoliko godina najveću popularnost stekla proizvodnjom smartfona i tablet računara. Međutim iako je to jedan od glavnih segmenata njihove proizvodnje, pored smartfona kompanija se bavi proizvodnjom raznorazne potrošačke elektronike. Tu spadaju naravno i televizori i monitori koji su dostupni u svim cenovnim kategorijama. Nedavno smo na testiranju imali jedan LCD monitor koji nam dolazi iz srednje kategorije, a reč je o Samsung S22C20KBS LED.

Dizajn monitora je rađen na klasičan način kao i kod svih ostalih modernih monitora. Pravougaonog je oblika i napravljen je od matirane plastike dostupne u dve varijante: crna i bela. S obzirom da smo do sada testirali veliki broj monitora sa crnom bojom, odlučili smo se za malo elegantniju varijantu ili tačnije belu boju. Plastika je prosečnog kvaliteta, tek toliko da nema nikakvog krckanja niti savijanja u pojedinim delovima. Ogrebotine se lako mogu ocrtati, ali to je manje primetno u slučaju modela sa belom plastikom. Okvir oko ekrana nije preterano mali, niti je veći nego što bi trebalo već je da kažemo tako, negde na zlatnoj sredini. Okvir je prazan izuzev donjeg dela u kome se nalazi logo kompanije, kontrolni mehanički tasteri i par nalepnica sa sertifikatima. Tasteri su lepo dizajnirani i nije bilo nezgodacija sa njihovim radom. Što se tiče bočnih strana, one su prazne i imaju blaga zaobljenja ka prednjem i zadnjem delu tek toliko da ne bi bile previše zaobljene.

Samsung S22C20KBS LED

Samsung S22C20KBS LED

Zadnja strana monitora je kompletno napravljena od plastike, sa par metalnih delova na kome su konektori. Sredina panela ima graviranu teksturu u vidu paralelnih horizontalnih linija. Na sredini smo zatekli ravnu belu površinu sa 4 rupice u svakom uglu, da bismo kasnije zaključili da je to konektor za VESA nosače u ovom slučaju veličine 100×100 milimetara. Ostatak panela je pretežno prazan, sem jednog malo zavučenog dela na kome se nalazi jedan DVI, jedan D-Sub konektor kao i port za napajanje monitora. Nedostatak koji se nama lično nije dopao jeste nedostatak HDMI konektora, dok uz njega fali ulaz za slušalice i zvučnik mada je to već dostupno samo kod skupljih modela. Što se tiče postolja na kome se monitor kači, ono je napravljeno od plastike solidnog kvaliteta. Nemamo primedbi na stabilnost ekrana mada mogućnosti podešavanja su svedene na minimum. Naime zglob omogućava podešavanje po horizontali sa maksimalnim nagibom od 20 stepeni dok je vertikalno podešavanje ili okretanje monitora nemoguće. Opet moramo napomenuti da je reč o mid-range monitoru, a ne o skupocenom koji nudi daleko više mogućnosti.

Samsung S22C20KBS LED

Samsung S22C20KBS LED

Izrada ekrana se bazira na LED matrici dijagonale 21.5 inča i odnosom stranica 16:9 što je format koji se koristi kod modernih monitora. Kvalitet izrade matrice je dobar i za ovu kategoriju nipošto ne može biti bolji. Rezolucija je u neverovatnoj punoj HD rezoluciji ili 1920×1080 piksela i daje veoma oštru i preciznu sliku. Što se tiče reprodukcije boja, one su prilično verne dok monitor ima Mega Dynamic vrednost kontrasta što obezbeđuje reprodukciju boje sličnu onoj iz stvarnog života. U svakom slučaju na kvalitet slike na ekranu nemamo velikih primedbi. Uglovi gledanja su takođe vredni pohvale jer su da kažemo maksimalni. Po horizontali maksimalni ugao gledanja je 170 stepeni dok je po vertikali maksimalni ugao gledanja 160 stepeni. Takođe postoji posebna opcija poznata kao 5-mode angle management koja omogućava gledanje monitora iz različitih perspektiva što je nama na testiranju obezbedilo kvalitetnu sliku iz kog god ugla da smo gledali.

Samsung S22C20KBS LED

Samsung S22C20KBS LED

Samsung je takođe mislio i na potrošnju energije. Naime nova i jedinstvena opcija za ovaj monitor i slične monitore iz ove kategorije poznata pod imenom DPMS 0.1 obezbedio je minimalnu potrošnju energije kada je monitor bio u stand-by režimu. Mi smo izmerili potrošnju oko 0.1W, ali opet sa druge strane potrošnja je bila daleko veća na maksimalnom osvetljenju monitora.

 

Zaključak:

Samsung je proizvodnjom S22C20KBS modela odradio prilično dobar posao za mid-range kategoriju i za cenu od oko 200€ nudi prilično dobar asortiman mogućnosti. Mada opet moramo reći da je sam uređaj malo precenjen jer je poznato da je sam brend Samsung prilično skuplji od konkurenata. Na kvalitet izrade nemamo primedbi, plastika je solidnog kvaliteta tek toliko da nema straha od lomljenja. Matrica ekrana je takođe dosta dobrog kvaliteta i obezbeđuje kvalitetnu reproukciju slike koja se pokazala odlično kako prilikom gledanja filmova tako i usled igranja video igrica. Sa druge strane konektori koji su dostupni su DVI i D-Sub koji omogućavaju povezivanje jedino sa grafičkim karticama preko računara. U svakom slučaju uređaj ispunjava većinu kriterijuma potrebnih za mid-range uređaje, a kao mali dodatak Samsung je obezbedio režime za uštedu energije.

 

Specifikacije:

Proizvođač: Samsung
Model: S22C20KBS
Tip: Monitor
Ekran: LED
Dijagonala: 21.5 „
Rezolucija: Full HD, 1920 x 1080 px
Odnos stranica: 16:9
Kontrast: Mega DCR (Statični 1000:1) Contrast Ratio
Uglovi gledanja: 160/170 (Horizonalno/vertikalno)
Povezivanje: DVI, D-Sub
OS kompatibilnost: Svi operativni sistemi
Windows sertifikat: Da
Funkcije: Eco Saving, Samsung MagicAngle, Samsung MagicBright 3, Off Timer, Image Size, Key Repeat Time supported
Radna temperatura: 10°C ~ 40°C
Napajanje: 100-240V (50 / 60hz)
Potrošnja energije: 24 W (0.1 W stand-by režim)
Monitranje: Postolje ili 100 x 100 mm konektor
Materijal: Plastika
Boja: Mat crna, mat bela
Dimenzije: Sa postoljem: 504.3 x 385.35 x 185mm

Bez postolja: 504.3 x 301.9 x 77.6mm

Težina: Sa postoljem: 3.4kg

Bez postolja:  3.05kg

Zvanični sajt proizvođača: http://www.samsung.com/

You may also like

Leave a Comment