Home A SLAJDER Samsung Gear VR

Samsung Gear VR

by ITN Team
Samsung Gear VR

Samsung je jedan od svetskih lidera u svetu digitalija, pa samim tim i većina kompanija ima želju za saradnjom sa ovim gigantom radi obezbeđivanja delova za svoje uređaje. Među tim kompanijama spada i Oculus iz Sjedinjenih Američkih Država koja se bavi proizvodnjom uređaja za prikazivanje virtuelne stvarnosti, mada i još neke kompanije kao što su Sony ili HTC rade na svojim uređajima za virtualnu realnost. Jedan od tih uređaja za VR jeste i Samsung Gear VR koji smo dobili uz Samsung Galaxy S6, a koji smo inače kupili preko VIP mobilnog operatera.

Sama VR tehnologija (VR – Virutal Reality) ili u prevodu „Virtuelna stvarnost“ pojavila se davnih 80-ih godina prošlog veka, međutim u to vreme tehnologija je bila daleko manje razvijena nego danas, a sama pojava interneta je delovala kao čudo tehnologije. Pod tim uslovima, prostora za razvoj VR tehnologije nije bilo pa je ideja polako pala u zaborav 90-ih godina. Međutim ne tako davne 2013. godine došlo je do naglog porasta interesovanja za ovu tehnologiju gde su kompanije poput Facebook-a, Sony-ja, Samsung-a i HTC-a rešile da se pozabave proizvodnjom ovih uređaja. Njihova glavna svrha je da obezbedi virtuelno okruženje koje bi služilo kao „bežanje“ od stvarnosti, a koje bi ujedno delovalo toliko uverljivo. Ova tehnologija počinje sve brže da se razvija i da se plasira na tržište, a veruje se da će uskoro svako domaćinstvo uz svoje uređaje da imaju i jedan VR headset za virutelnu stvarnost. Trenutno najpoznatiji VR uređaji su Oculus Rift, HTC Vive, Project Morpheus kao i Samsung Gear VR koji smo imali na testiranju.

Samsung Gear VR

Samsung Gear VR

Headset nam je stigao u većoj kartonskoj kutiji dobrog, ali ne i vrhunskog kvaliteta. Pozadina pakovanja je bele boje sa jako atraktivnim izgledom. Na pakovanju se vidi da je kompanija za sve moguće detalj pronašla odlično mesto kako bi se postigla što bolja estetika. Na prednjoj strani se nalazi logo kompanije, ime modela i slika uređaja. Bočne strane na sebi imaju po jedan natpis dok se na zadnjoj nalaze slike sa nekim najboljim specifikacijama samog uređaja. Takođe pri dnu zadnje strane se nalaze sitno ispisana upozorenja, mada nije bilo problema sa čitanjem. Nakon otvaranja unutar pakovanja smo zatekli jednu gumiranu plastičnu kutiju i jednu belu kartonsku kutiju manjih dimenzija. Unutar manjeg pakovanja se nalazi okvir koji smo kasnije monitali na headset. Unutar glavnog crnog pakovanja nalazi se sam uređaj kao i dve SD kartice.

Samsung Gear VR

Samsung Gear VR

Nakon što smo po prvi put izvukli uređaj iz pakovanja, prvo što smo osetili jeste koliko je uređaj prilično lagan za svoju veličinu. Težina je oko 320 grama, dok je sa telefonom težina približna 450 grama. Sa druge strane kako uređaj deluje veoma lagano, tako ujedno ostavlja jak utisak o kvalitetu izrade što govori da je kompanija dosta truda uložila u ovaj segment. Plastika je uglađena i čvrsta pa pod pristiskom nije bilo krckanja, škripanja niti uvijanja što nam se svakako dopalo. Glavni deo uređaja je napravljen od bele plastike i na desnoj strani smo uočili D-Pad koji je osetljiv na dodir i taster za restartovanje. Takođe D-Pad u sredini ima još jedan dodatni taster koji nam je takođe pomagao kako bi smo lakše pronašli D-Pad. Prednji deo sadrži postolje gde se smešta telefon, a napravljen je od crne plastike koja je odlično uklopljena sa ostatkom belog kućišta. Takođe pored toga na testiranju smo uočili mehanizam za kretanje napred i nazad radi prilagođavanja vidnog polja. Bitno je napomenuti da uređaj nije predviđen za korišćenje sa naočarima. Podesivi deo za telefon na desnoj strani ima taster za podešavanje jačine zvuka.

Samsung Gear VR

Samsung Gear VR

Prilikom testiranja koristili smo prvenstveno Galaxy S6 uz koji smo i dobili ovaj headset, zahvaljujući VIP mobilnoj telefoniji. Nismo ipak sve prepustili slučaju pa smo u testiranje uključili još par sličnih Samsung-ovih modela. Uređaj je odlično radio sa još Galaxy S6 Edge, Edge+ i sa Note 5 modelom. Ono što je u svemu tome doprinelo jeste sam dizajn uređaja koji se automatski prilagođava ovim modelima. Unutar njega smo u sva čeiti ugla zatekli po tri gumirana tastera koji obezbeđuju telefon od ispadanja iz headset-a što je svakako nepoželjno. Telefon se povezuje na headset preko USB konektora na desnoj strani. Takođe konektor ima dve pozicije A i B koje su obeležene kako slovima tako i po jednom zelenom LED lampicom koja pokazuje u kojoj poziciji je taster. Zapitali smo se zašto postoje dve pozicije ovog tastera da bi smo kasnije prilikom tesitranja da je to zbog prilagođavanja veličini telefona. Pozicija A služi za veće telefone poput S6 Edge+ i Note 5 dok je pozicija B za manje telefone kao što su S6 i S6 Edge. Na suprotnoj strani se nalazi sličan taster sa oprugom koji se automatski podešava nakon stavljanja telefona u ležište.

Samsung Gear VR

Samsung Gear VR

Što se tiče slušalica, na desnoj strani postoji mali zasečeni deo kako bi slušalice bilo moguće povezati na telefon. Međutim na testiranju smo tu zapazili jedan nedostatak: slušalice koje imaju bananicu pod uglom nisu nikako mogle da se priključe na telefon, dok sa druge strane slušalice sa pravom bananicom su se uklapale bez problema. U svakom slučaju uređaj u tom pogledu nije univerzalan. Što se tiče punjenja telefona preko headset-a to je sledeća stvar koju smo proverili. Naime na donjoj desnoj strani uređaja nalazi se jedan Micro USB port koji omogućava povezivanje uređaja na AC punjač, ali to se na neki način odrazilo na težinu celog headseta pogotovo kada su priključene i slušalice istovremeno. Ono što je vrlo bitno za svaki headset jeste sama udobnost. Samsung Gear VR je napravljen tako da se odlično uklapa sa oblikom glave, a prilikom oslanjanja na lice ostavljaju jak osećaj udobnosti. Pre svega tome pridodaje sunđerasta pena kojom je okvir ispunjen, a koja je prekrivena jako finom tkaninom.

Samsung Gear VR

Samsung Gear VR

Gledajući zadnju stranu zapazili smo jedan zasečeni prostor koji služi za nos. Prilikom korišćenja uređaja jastučići su jako udobni u tom delu, mada sam otvor je prilično manjih dimenzija. Za korisnike koji imaju malo veći nos jastučići vrše jači pritisak, a mi smo par puta prilikom tesitanja imali problema sa disanjem preko nosa što svakako nije dobar potez kompanije. Headset se na glavu montira preko dve trake: jedna koja ide na gornji deo glave i drugi deo koji se obmotava oko glave. Trake nisu fabrički nameštene već zahtevaju ručno monitranje nakon otvaranja pakovanja. Trake su prilično udobne i napravljene su od istog materijala kao i jastučići koji se stavljaju na lice. Naime delovi koji idu oko glave su punjeni mekom penom, dok su trake podesive tako da se headset lako prilagođava veličini glave. Ujedno materijali su jako fleksibilni što je još jedan od pozitivnih utisaka o ovom uređaju. Unutar uređaja nalaze se dva sočiva sa uglom gledanja od 96 stepeni. U poređenju sa Oculus Rift-om koji ima jedno staklo podeljeno na dva dela, Gear VR takođe ima za 14 stepeni manji vidni ugao. Podešavanje razmaka između sočiva nije moguće. Sama sočiva imaju prečnik od 3.5cm i udaljeni su 2cm jedan od drugog, ali omogućavaju ugodan pogled. U ovom delu je bolji HTC Vive koji ima dva stakla od kojih svako ima rezoluciju u FullHD kvalietu.

Samsung Gear VR

Samsung Gear VR

Između sočiva nalazi se senzor koji detektuje kada je headset na licu što omogućava uštedu energije na telefonu. Nakon što smo po prvi put ubacili telefon uređaj je pokrenuo zahtev za instalaciju softvera. Softver se instalira ručno, a nakon instalacije smo mogli da se ulogujemo na postojeći Oculus nalog ili da napravimo novi. Takođe tom prilikom softver je tražio broj računa u banci kako bi bila moguća kasnija kupovina. Sam softver je jednostavan, a ne pokreće se dok se headset ne stavi na glavu. Kretanje kroz meni je jednostavno, a ujedno i jako interesantno. Kretanje kroz meni se vrši pokretima glave npr. kada smo hteli da izaberemo neku opciju u gornjem desnom uglu pomeranjem glave u tom smeru smo pomerali i kursor za selektovanje. Da bi potvrdili određenu radnju potrebno je pritisnuti taster u sredini na D-Pad-u.

Samsung Gear VR

Samsung Gear VR

Prikazom virtuelne realnosti kod ovog uređaja smo bili prilično zadovoljni – sve je izledalo kao da je tu pred nama. Svaki sadržaj koji smo imali prilike da reprodukujemo je izgledao prilično realistično što ostavlja jak utisak. Najveći utisak na nas su ostavili horor sadržaji koji su delovali prilično realistično što nas svakako nije ostavilo ravnodušnim. Prilikom povezivanja vredi napomenuti da je uređaj moguće povezivati i putem bežične veze što je samo upotpunjavalo užitak. Gejming je sledeća stavka koju nismo mogli da propustimo prilikom testiranja. Pre svega to je uključivalo Temple Run igru gde smo imali utisak kao da zaista bežimo od čudovišta koje nam diše za vrat sve vreme. Što se tiče kvaliteta slike, ona prevashodno zavisi od kvaliteta ekrana na uređaju na koji je povezan. Uz pravilnu kalibraciju ekrana postiže se maksimalni kvalitet. Međutim u ovom segment trenutni jaki konkurenti ovom modelu su Oculus Rift koji u nedovršenoj verziji ima 1920×1080 rezoluciju, a koja će da bude 2160×1200 u završnoj verziji.

 

Zaključak:

Samsung Gear VR je na nas ostavio prilično jak i pozitivan utisak. Pre svega sam uređaj smo dobili preko VIP mobilne telefonije uz kupovinu Samsung Galaxy S6 uređaja. Headset se na testiranju pokazao dobro i podržava veliki broj uređaja iz kompanije Samsung. Kvalitet izrade je pre svega na visokom nivou ako uzmemo u obzir da je i sam uređaj u „low budget“ kategoriji za ovu vrstu uređaja. Takođe uređaj obezbeđuje visok nivo komfora uz vrlo lako montiranje i konfigurisanje telefona. Meni je vrlo jednostavan, a kretanje kroz interfejs se vrši pokretima glave. Sadržaj prikazan na ekranu je takođe veoma kvalitetan i ne ostavlja nikoga ravnodušnim, a uređaj na našem tržištu je dostupan po ceni od oko 120€.

Specifikacije:

Proizvođač: Samsung
Model: Gear VR
Tip: VR (Virutal Reality) headset
Kompatibilni uređaji: Note5, S6 edge+, S6, S6 edge
Senzori: Gyro, Accelerometer, Proximity
Tasteri: Touchpad, za povratak nazad, za jačinu zvuka, podešavanje fokusa
Sočiva: 2x 3.5cm prečnik
Ugao gledanja: 96o
Rezolucija: Zavisno od povezanog uređaja
Osvežavanje: 60 Hz
Povezivanje: Micro USB
Materijal: Plastika
Boja: Crno-bela
Dimenzije: 201.9 x 116.4 x 92.6 mm
Težina: 318g

 

Zvanični sajt proizvođača: http://www.samsung.com/

Video pregled:

You may also like

Leave a Comment