Home A SLAJDER Gembird GMB-K1 + T2

Gembird GMB-K1 + T2

by ITN Team
Gembird GMB-K1+T2

Kako je na domaćem tržištu nastupilo doba digitalizacije televizije, tako se većina korisnika trudi da nabavi što kvalitetnije i pouzdanije STB uređaje (Set Top Box) koji imaju zadatak da pretvore digitalni signal u analogni. Gembird je jedna od kompanija koja je u procesu digitalizacije videla svoju priliku te je u svoj asortiman uvrstila značajniji broj STB uređaja. Samim tim smo nedavno odlučili da testiramo jedan Set Top Box upravo iz asortimana ove kompanije, a reč je o modelu GMB-K1+T2 Gembird.

Kompanija se potrudila dosta oko opreme koju smo kasnije i zatekli unutar pakovanja. Uz uređaj smo dobili uputstvo za upotrebu na više jezika, zajedno sa njim jedan kabl za povezivanje, kabl za napajanje i na kraju daljinski upravljač. STB je napravljen od kvalitetnih materijala odnosno plastike koja je uglađena s tim što sa zadnje strane ima jedan metalni panel na kome se nalaze neki od konektora. Gornja strana uređaja na sebi ima jedan K1 logo bele boje, dok na prelazu sa gornje na levu stranu ima jedan LED indikator plave boje koji nagoveštava kada je uređaj uključen. Sem toga prilikom dizajniranja odrađen je blagi prelaz između gornje strane i ostalih bočnih panela kako uređaj ne bi imao oštre ivice u čemu je kompanija odradila prilično kvalitetan posao. Sa donje strane se nalaze gumirane nožice koje pružaju stabilniju potporu te nije bilo klizanja, dok su desna i prednja strana prazne.

Gembird GMB-K1 + T2

Gembird GMB-K1 + T2

Iako je Set Top Box u pitanju reč je o prilično jakom hardveru koji se nalazi unutar njega. Pre svega reč je o četvorojezgranom procesoru i osmojezgranoj grafičkoj kartici. Pored toga ide 1GB radne memorije i čak 4GB interne memorije što moramo da priznamo nismo očekivali od ovakvog tipa uređaja. Sem toga uređaj koristi Android 4.4 oprativni sistem što nam unapred govori da su mogućnosti uređaja prilično široke, ali u poređenju sa prethodnim modelom (GMB-K1) uređaj koristi za nijansu stariji operativni sistem. Za povezivanje uređaj na sebi ima pozamašan broj konektora. Pre svega tu je ukupno 4 USB konektora zajedno sa jednim TF konektorom za kartice do 32GB. Sa zadnje strane smo zapazili konektor za napajanje, jedan HDMI konektor zajedno sa jednim LAN konektorom i dva konektora za antene. Tokom testiranja svi konektori su odlično radili, mada smo često dolazili u situaciju da umesto LAN konektora koristimo WiFi odnosno povezivanje bežičnim putem. Zanimljivo je da LED indikator koji smo pomenuli ranije pored plave boje ima i crveni LED indikator koji svetli kada je uređaj u Stand-by režimu.

Gembird GMB-K1 + T2

Gembird GMB-K1 + T2

Pored uređaja smo dobili daljinski upravljač koji je takođe napravljen od kvalitetne plastike. Daljinski lepo stoji u ruci zahvaljujući svojoj širini, dok su sve kontrole nadomak prsta bez obzira na dužinu. Daljinski koristi napajanje putem običnih baterija i za prenos se služi IR signalima. Sve komande na daljinskom su lepo beležene dok su tasteri gumirani i jako su prijatni pod prstima. Standardi za povezivanje uređaja su takođe jako bitna stavka te je kompanija tom prilikom omogućila podršku DVB S2 standard za televiziju. Sa druge strane poznato je da je reč o smart uređaju jer u sebi već sadrži operativni sistem. Interfejs za korišćenje je jako prijatan za oko, mada je u startu bio malo nezgodan jer nam je trebalo malo vremena da se priviknemo na podešavanja. Pored toga moguće je ubacivanje pojedinih aplikacija koje podržava uređaj, a koje su predviđene za smart uređaje. Tu spada još Youtube, Twitter i još puno aplikacija kako društvetnih tako i onih za video strim.

Gembird GMB-K1 + T2

Gembird GMB-K1 + T2

Povezivanje sa smartfonom je moguće što nam je pružilo veliko zadovoljstvo prilikom korišćenja ove funkcije. Ipak nephodna je WiFi mreža kako bi povezivanje uopšte bilo moguće. Nakon povezivanja sve je radilo odlično te smo mogli da listamo društvene mreže u nešto krupnijem planu ili da komotno igramo igrice. Gejming putem telefona je na ovaj način podignut na viši nivo, te smo igre koje smo do sada imali samo u nešto sitnijem planu tj. preko telefona sada možemo da vidimo preko TV uređaja što je vredno svake pohvale. Hardver je odlično optimizovan te je uz kvalitetan softver obezbedio pozamašnu brzinu rada.

 

Zaključak:

GMB-K1 + T2 je još jedan Gembird-ov odlično odrađen posao kada je reč o STB uređajima. I ovog puta je Gembird-ov uređaj na nas ostavio jako pozitivan utisak kao i prethodni model koji smo testirali. Uređaj je kvalitetan i jako kompaktan tako da nalaženje prostora nije predstavljalo nikakav problem. Pored toga hardversko softverski sklop je odlično izbalansiran te smo imali prilike da uživamo tokom kretanja kroz meni ili tokom podešavanja. Povezivanje je ostavilo odličan utisak s obzirom da je pored raznih konektora moguće povezivanje smartfona, te je moguće gledanje ekrana smartfona u krupnijem planu. Sa druge strane u poređenju sa konkurentom koji smo testirali (GMB-K1) ovaj model je nešto slabiji. Ipak uzimajući u obzir sve funkcije koje uređaj poseduje, cena uređaja je morala biti nešto veća i ona iznosi oko 15.000RSD.

 

Specifikacije:

Proizvođač: Gembird
Model: GMB-K1+T2
Tip: Smart Tv Box
Operativni sistem: Android 4.4
Procesor: Amlogic S805 Quad core Cortex A5
Grafika: Octo-core Mali-450MP GPU @ 600MHz
Radna memorija: DDR3 1GB
Interna memorija: Flash 4GB
Ethernet: 100M
Daljinski upravljač: Da, preko IR senzora
Video dekoder: 1080p60 HEVC/H.265, H.264, VC-1, MPEG1/2/4
Video enkoder: H.264, 1080P
TV izlaz: 1080P, HDMI1.4b, CVBS
LED: Uključen: Plavo

Stand-by: Crveno

Dekoder: HD MPEGI/214,H.265/HEVC , HD AVCNC-l,RM/RMVB,Xvid/DivX3/4/5/6 , RealVide08/9/10
Video: AVIIRM / RMVBITSNOB / MKV / MOV / ISOIWMV / ASF / FLV / DAT / MPG / MPEG
Muzika: MP3IWMAfAACIWAV / OGG / AC3 / DDPlTrueHD / DTS / DTS / HD / FLAC / APE
Slika: HD JPEG/BMP/GIF/PNGmFF
Adobe flash: Adobe Flash 10.1 ili novije
Konektori: 4x USB

1x TF kartica

1x AV

1x SPDIF

1x RJ45

Napajanje: DC Adapter ( 12V/1A)
Broj jezika: 24
Ostalo: Wi Fi, LAN, mogućnost povezivanja miša i tastature, Skype razgovori, Play Store, Google-ov paket aplikacija,  IPTV, Filmovi, TV Serije, Radio Program
Boja: Crna
Materijal: Plastika

Zahvaljujemo se kompaniji Gembird doo (https://www.gembird.rs) na ustupljenom proizvodu za testiranje. 20

Zvanični sajt proizvođača: http://gembird.rs/

Video pregled:

You may also like

Leave a Comment