Home A SLAJDER Gembird GMB – K1 Plus

Gembird GMB – K1 Plus

by ITN Team
Gembird GMB - K1 Plus

Sa Gembird kompanijom smo imali prilike do sada da se susretnemo mnoštvo puta i za njihove proizvode možemo reći da su mahom ostavljali na nas pozitivan utisak. Ono što je interesantno kod ove kompanije jeste veoma širok spektar proizvoda iz asortimana potrošačke elektronike što je za nas predstavljalo priliku da testiramo neke novije proizvode. Nedavno smo imali prilike da se susretnemo sa jednim jako neobičnim uređajem, a reč je o GMB-K1 Plus koji predstavlja Android gedžet za televizore, po izgledu jako sličan STB-u.

GMB-K1 Plus po izgledu podseća na Set Top Box koji služi za prijem digitalnog signala, s tim što su u slučaju ovog uređaja dimenzije daleko manje što nas je jako iznenadilo nakon prvog bliskog susreta sa njim. Uređaj je napravljen od kvalitetne crne uglađene plastike koja mu daje jako lep izgled, ali je dosta podložan otiscima prstiju koji mogu lako da naruše estetiku te smo mi na testiranju morali redovno da brišemo plastiku. Uređaj je pravougaonog oblika sa blago zaobljenim ivicama i uglovima kako prilikom držanja u ruci ili pomeranja ne bi stvarao neprijatan osećaj. Gornja strana uređaja na sebi ima jedan KI (K1) Plus natpis ispisan krupnim sivim slovima, dok su prednja bočna i desna bočna strana prazne. Donja strana je takođe čista i bez ikakve funkcije sem što se preko nje uređaj oslanja na površinu. Zahvaljujući svojoj veličini uređaj smo lako smestili ispod monitora i TV uređaja.

Gembird GMB - K1 Plus

Gembird GMB – K1 Plus

Leva bočna strana uređaja na sebi ima 2 para USB konektora sa brzim protokom podataka kao i jedan TF slot za kartice. Na prelomu gornje i leve bočne strane nalazi se jedan indikator koji u sebi ima dve LED diode. Tokom korišćenja primetili smo da uređaj u toku rada koristi plavu LED lampicu dok je u stand-by režimu radila crvena LED lampica. Što se tiče zadnjeg dela, on po teksturi odstupa od ostatka kućišta jer je površina na njemu sivkasto bele boje. Na njemu smo prvo uočili konektor za napajanje koji je smešten krajnje desno. Pored njega se nalazi konektor za optički kabl, zatim HDMI konektor, jedan veliki LAN konektor za internet konekciju i jedan 3.5mm jack. U krajnjem levom delu se nalazi jedna tablica na kojoj se nalazi tip uređaja, maksimalna potrošnja energije i ulazni napon. Što se tiče konekcije sa internetom, pored LAN konektora uređaj ima ugrađen i WiFi modul koji nam je omogućio izbor načina povezivanja sa internetom, ali smo u više slučajeva koristili LAN konekciju koja predstavlja nekako stabilniju vezu.

Gembird GMB - K1 Plus

Gembird GMB – K1 Plus

GMB-K1 Plus je pametni TV Box koji unutar Kodi Platforme ima Android operativni sistem sa instaliranim paketom aplikacija što predstavlja novitet na tržištu koji se nama kao aktivnim korisnicima Android-a jako dopao. Pre svega što se tiče hardvera, uređaj unutar sebe ima četvorojezgrani Cortex A53 procesor sa radnim taktom od 2.0GHz. Pored njega radi petojezgrani ARM Mali 450 grafički čip koji ima radni takt od 750MHz. Pored toga memorijske specifikacije su sledeće: 1GB radne memorije što je moglo bar duplo od trenutne vrednosti, interna memorija od 8GB uz mogućnost korišćenja memorijske kartice do 32GB ukupnog kapaciteta. Sa softverske strane uređaj koristi Android operativni sistem verzije 5.1.1 , Lollipop. Ovo predstavlja odlično rešenje za ovaj uređaj koji nam je omogućio povezivanje Android telefona sa TV uređajem čime smo imali prilike da gledamo svoj smartfon preko TV-a. Uređaj se kontroliše preko jednog malog daljinskog upravljača koji je napravljen od solidne plastike. Jako je kompaktan i ostavlja veoma prijatan osećaj u rukama, a sve komande na njemu su jednostavne i veoma lepo obeležene.

Gembird GMB - K1 Plus

Gembird GMB – K1 Plus

Još jedna pozitivna stavka ovog TV Box-a jeste mogućnost povezivanja i sa nešto starijim TV uređajima preko 3.5mm konekotra sa tri činča. Što se tiče preinstaliranih aplikacija, uređaj nam je ponudio reprodukciju IPTV, filmove, TV serije i Radio program. Tokom korišćenja interfejs na televizoru je bio jako jednostavan i prijatan za oko, bez preterano jarkih boja. Interfejs je svetlo sive boje, a početni ekran nam je nudio aplikacije poput Google Chrome-a, Youtube-a, Play Store-a i ostale Google-ove aplikacije koje su radile savršeno kao da se pokreću preko samog smartfona. Pored toga ispod njih se nalazi još 5 malo većih ikona gde spada navedeni set aplikacija za IPTV i ostale. Tokom testiranja smo svakako proverili reprodukciju video sadržaja sa Youtube-a što je na nas ostavilo veoma jak utisak. Pored toga moguć je čak i gejming tj. igranje Android igara što svakako nismo mogli da propustimo. Broj igara koje volimo da igramo je veliki, ali smo izdvojili dve omiljene Asphalt 8 i Mortal Kombat X koje su radile odlično. Još neke od stavki koje su ostavile na nas pozitivan utisak jesu Skype razgovori, meni na 24 jezika, povezivanje tastature i miša putem USB-a, podrška za sve video aplikacije i aplikacije za društvene mreže.

Zaključak:

Iako nismo do sada imali prilike da testiramo neki sličan uređaj, GMB-K1 Plus je na nas ostavio jako pozitivan utisak. Korišćenje je bilo veoma jednostavno i nije bilo poteškoća sa interfejsom koji je odrađen što je jednostavnije moguće. Uređaj se kontroliše putem daljinskog upravljača, ali smo imali prilike da koristimo miš i tastaturu. Na taj način smo imali osećaj da je Android napravljen kao operativni sistem za računare umesto za smartfone. Zaista odlično i nezaboravno iskustvo uz odlične mogućnosti kao što je igranje igrica sa Androida na TV uređaj ili monitor kao i gledanje 4K videa, pričanje preko Skype-a ili igranje igrica. Vredi pomenuti da uz Kodi softversku platformu i malo dubljeg kopanja po internetu možete doživeti potpuno novo poimanje televizije i uživanja u multimediji, ali to ipak preporučujemo iskusnijim korisnicima.  Uređaj je dostupan po ceni od oko 10000RSD što je svakako razumno ako uzmemo u obzir sve mogućnosti koje pruža ovaj  Smart Box.

 

Specifikacije:

Proizvođač: Gembird
Model: GMB-K1 Plus
Tip: Smart Tv Box
Operativni sistem: Android 5.1.1
Procesor: Quad-Core 64-bit Amlogic S905 Cortex-A53 do 2.0GHz
Grafika: Penta-core ARM® Mail™-450 GPU do 750MHz+(DVFS)
Radna memorija: DDR3 1GB
Interna memorija: Flash 8GB
Ethernet: 100M
DRM: Microsoft Playready/Verimatrix/Google Widevine(Opciono)
Daljinski upravljač: Da, preko IR senzora
Video dekoder: 4Kp60 10Bit HEVC H.265;4Kp30 HEVC/H.265; 4Kp30 H.264;1080P60 H.264;REAL/MPEG/VC-1/AVS+/H.264
Video enkoder: H.264,1080P
TV izlaz: 4K2K, HDMI2.0, CVBS
LED: Uključen: Plavo

Stand-by: Crveno

Dekoder: HD MPEGI/214,H.265/HEVC , HD AVCNC-l,RM/RMVB,Xvid/DivX3/4/5/6 , RealVide08/9/10
Video: AVIIRM / RMVBITSNOB / MKV / MOV / ISOIWMV / ASF / FLV / DAT / MPG / MPEG
Muzika: MP3IWMAfAACIWAV / OGG / AC3 / DDPlTrueHD / DTS / DTS / HD / FLAC / APE
Slika: HD JPEG/BMP/GIF/PNGmFF
Adobe flash: Adobe Flash 10.1 ili novije
Konektori: 4x USB

1x TF kartica

1x AV

1x SPDIF

1x RJ45

Napajanje: DC Adapter ( 12V/1A)
Broj jezika: 24
Ostalo: Wi Fi, LAN, mogućnost povezivanja miša i tastature, Skype razgovori, Play Store, Google-ov paket aplikacija,  IPTV, Filmovi, TV Serije, Radio Program
Boja: Crna
Materijal: Plastika

Zahvaljujemo se kompaniji Gembird doo (https://www.gembird.rs) na ustupljenom proizvodu za testiranje. 

Zvanični sajt proizvođača: http://gembird.rs/

Video pregled:

You may also like

Leave a Comment