Home A SLAJDER Gembird EG-UPS-B650 vs Gembird EG-UPS-B850

Gembird EG-UPS-B650 vs Gembird EG-UPS-B850

by ITN Team
Gembird EG-UPS-B650 vs Gembird EG-UPS-B850

Dugo je zastupljen problem strujnog udara koji u bilo kom trenutku može da dovede do kvara na nekom od električnih uređaja. Kao primer tome možemo uzeti računar u njegove komponente koji umeju da budu prilično ranjive u takvim situacijama. Tom prilikom neke od kompanija su krenule sa istraživanjem kako bi se taj problem rešio pa su tako nastali UPS uređaji (Uninterruptible power supply) koji predstavljaju zaštitu od strujnog udara i na taj način čuvaju računarske komponente od kojih je, složićete se najbitniji hard disk. Na testiranju smo nedavno imali prilike da testiramo upravo dva uređaja takve vrste, a reč je o EG-UPS-B650 i EG-UPS-B850.

Prvi na redu je bio B650. Uređaj je jako kompaktan, ne zauzima puno prostora te pronalaženje mesta za njega i nije predstavljalo neki problem. Uređaj je pravougaonog oblika i napravljen je od platike solidnog mada ne toliko visokog kvaliteta. Po dizajnu uređaj nema puno toga po čemu bi se izdvojio. Gornja i donja strana su prazne, dok su bočne strane podeljene na dva dela putem jedne linije. Pored toga levo i desno se kraj gornje i donje ivice nalaze takozvana “rebra” koja sem hlađenja uređaja i nemaju neku ulogu, ali su estetski dosta uticale na izgled. Prednja strana uređaja po izgledu podseća na minijaturnu verziju nekog gejmerskog računara zahvaljujući zanimljivo raspoređenim linijama i ispupčenim srednjim delom. Na njemu se nalazi taster za uključivanje uređaja dok se u gornjem delu nalaze tri LED indikatora u tri boje: crvena, žuta i zelena. Što se tiče bočnih ivica uređaja, kompanija je odradila dobar posao pa su ivice glatke te nismo imali straha da ćemo se povrediti prilikom rukovanja ovim uređajem.

Gembird EG-UPS-B650 vs Gembird EG-UPS-B850

Gembird EG-UPS-B650 vs Gembird EG-UPS-B850

Kao što smo rekli dimenzije uređaja su male i iznose svega 100x280x140mm, dok je težina prilično velika u odnosu na dimenzije i iznosi 4.3 kilograma. Na zadnjoj strani uređaja nalazi se jedan integrisani kabl koji uređaj koristi za napajanje ili punjenje. Pored njega se nalaze dva osnovna šuko konektora. Što se samog uređaja tiče tj. njegovih performansi treba imati na umu da se unutar uređaja nalazi baterija čije su dimenzije 151x65x95mm što je u najvećoj meri uticalo na veliku težinu uređaja. Za napajanje uređaj koristi naizmeničnu struju 220V kao i veliki broj kućnih uređaja s tim što se baterija unutar uređaja puni oko 12 časova, u zavisnosti od nivoa kapaciteta koliko je ostalo. Kao zaštitu uređaj koristi tehnologiju koja sprečava udar napona, služi kao neka vrsta „gromobrana“ te štiti uređaje i od kratkog spoja. Pored toga ukoliko dođe do nestanka struje prelazak na bateriju unutar uređaja ne traje duže od 10ms što je neprimetno. Ipak treba imati na umu da baterija nije predviđena za korišćenje na duže staze već traje maksimalno 20 minuta. U zavistnosti od zahteva uređaja koji su povezani, baterija može da traje duže ili kraće pa samim tim uređaj više služi da spreči „nasilno“ gašenje usled nestanka struje i uz to pruža mogućnost da na bezbedan način pogasimo uređaje i izbegnemo moguća oštećenja. Na testiranju se ovo najbolje pokazalo za uređaje poput računara gde smo već napomenuli da su komponente jako osetljive.

Gembird EG-UPS-B650 vs Gembird EG-UPS-B850

Gembird EG-UPS-B650 vs Gembird EG-UPS-B850

Sa druge strane se nalazi B850 koji u principu nema nikakvih dodataka po kojim bi se razlikovao od njegovog starijeg brata. Dizajn je ostao gotovo isti, plastika je istog kvaliteta kao i raspored svih detalja i tastera. Dakle prednja strana sa LED indikatorima i tasterom za uključivanje, dok se na zadnjoj strani nalazi kabl za napajanje zajedno sa dva osnovna šuko konektora. Pored toga dimenzije su nešto veće i iznose 280x140x100mm, dok je težina za čitav kilogram veća te iznosi čak 5.5 kilograma gde najveći udeo ima baterija. Ipak u ovom slučaju reč je o nešto jačem uređaju te baterija ima veći kapacitet (12V/8Ah) za razliku od prethodnog modela (12V/7Ah). Pored toga ukupna snaga uređaja je oko 850VA ili 510W što je opet veće nego kod prethodnog uređaja kod koga je maksimalna snaga 650VA što je naglašeno i kroz samo ime uređaja. Što se tiče zaštitnih protokola, ostali su gotovo isti te smo na testiranju bili bezbedni od kratkog spoja, visokog ili niskog napona koji bi nam oštetili uređaje. Ovaj UPS smo testirali na mnogim kućnim uređajima gde se pokazao u pravom svetlu.

Gembird EG-UPS-B650 vs Gembird EG-UPS-B850

Gembird EG-UPS-B650 vs Gembird EG-UPS-B850

Baterija unutar uređaja iako je veća takođe ne obezbeđuje više od 20 minuta što opet nije u potpunosti precizno određeno jer zahtevi uređaja koji su povezani nisu isti. Ipak na testiranju smo imali sasvim dovoljno vremena da na bezbedan način isključimo povezane uređaje te smo na taj način izbegli sva moguća oštećenja elektronike. Prelaz u slučaju nestanka struje je takođe protekao odlično i neprimetno te je uređaj koji je bio povezan nastavio da radi bez ikakvih problema. Naravno način napajanja je ostao isti tj. naizmenična struja 220V što je tipično za kućne uređaje kod nas.

 

Zaključak:

Svakako da je izbor pobednika bio jako težak jer su nam se oba uređaja izuzetno dopala. Ipak za pobednika smo proglasili model B850 koji ima jaču bateriju tj. veći kapacitet baterije iako se to nije nešto naročito pokazalo u praksi jer smo u oba slučaja uređaje koristili za bezbedno isključivanje uređaja, a ne kao izvor energije za nastavak korišćenja. U svakom slučaju uređaj se nije gasio u toku korišćenja jer smo imali LED indikatore koji su nam govorili koliko je kapaciteta ostalo unutar njega. Generalno gledano oba uređaja su ostavila pozitivne utiske tako da nabavka bilo kog od ova dva uređaja ne predstavlja grešku.

 

Specifikacije:

Proizvođač: Gembird Gembird
Model: EG-UPS-B650 EG-UPS-B850
Tip: UPS (Uninterruptible power supply) UPS (Uninterruptible power supply)
Ulaz: AC 220V±28%, 50Hz/60Hz ±10% AC 220V±25%, 50Hz/60Hz ±10%
Izlaz: AC 220V±10%, 50Hz/60Hz ±0.5% (na bateriju) AC 220V±10%, 50Hz/60Hz ±0.5% (na bateriju)
Vreme prelaska: Manje od 10 ms Manje od 10 ms
Backup vreme: Do 20 minuta Do 20 minuta
Dimenzije baterije: 151 x 65 x 95 mm 151 x 65 x 95 mm
Tip baterije: Lead-acid Lead-acid
Kapacitet: 12V/7Ah 12V/8Ah
Vreme punjenja: Do 12 sati Do 12 sati
Konektori: 2x šuko (CEE 7/4) 2x šuko (CEE 7/4)
Snaga: 650 VA (390 W) 850 VA (510 W)
Dimenzije: 100 x 280 x 140 mm 280 x 140 x 100 mm
Težina: 4.3 kg 5.5 kg
Ostalo: 3x LED (crvena, žuta, zelena), zaštita od kratkog spoja, zaštita od strujnog udara 3x LED (crvena, žuta, zelena), zaštita od kratkog spoja, zaštita od strujnog udara

Zahvaljujemo se kompaniji Gembird doo (https://www.gembird.rs) na ustupljenom proizvodu za testiranje. 

Zvanični sajt proizvođača: http://www.gembird.rs/

You may also like

Leave a Comment