Home A SLAJDER Gembird EG-AVR-D1000-01

Gembird EG-AVR-D1000-01

by ITN Team
Gembird EG-AVR-D1000-01

Čest je slučaj problema sa strujom koja ume da dovede do stradanja raznih komponenti i računara, pa se time javlja potreba za određenom zaštitom koja bi to sprečila. Primera radi u toku korišćenja računara ukoliko dođe do nekog naponskog udara, on sa sobom povlači hard disk koji sa sobom povlači i sve podatke koje je kasnije nemoguće vratiti što je svakako nepoželjno. Postoji nekoliko vrsta uređaja koji služe za zaštitu kao što je UPS, ali su se i stabilizatori napona pokazali kao praktični i efektivni uređaji. Jedan od takvih uređaja nam je ovaj put isporučen iz kompanije Gembird, a reč je o EG-AVR-D1000-01 stabilizatoru napona.

Iako je većini manje poznat ovakav tip uređaja kao i njegova upotreba, sve je zapravo vrlo jednostavno. Naravno nama je u početku trebalo malo vremena da se upoznamo sa svim specifikacijama uređaja kao i sa njegovom namenom. Regulator se koristi tako što se priključi u zidnu utičnicu, a na njega se kasnije priključuje uređaj koji želimo da zaštitimo što je u našem slučaju računar. Sam dizajn regulatora je prilično kockast i napravljen je od prilično kvalitetnog i čvrstog materijala u ovom slučaju sive boje. Matiran je, a sama površina je nekako hrapava mada to i nije presudna stvar kod ovog uređaja. Dimenzije uređaja su 210x140x118mm što nam je omogućilo da mu mesto bez problema nađemo ispod stola kraj kućišta računara koji smo želeli da zaštitimo. Za ovaj regulator možemo reći da ima još dva “brata” koji su skoro potpuno ista sem što se razlikuje maksimalna izlazna snaga. Uređaj kojim smo se mi najviše pozabavili ima 600W izlazne snage dok model EG-AVR-D500-01 ima izlaznu snagu od 300W, a model EG-AVR-D2000-01 snagu od 1200W koji se vodi kao najjači regulator.

Gembird EG-AVR-D1000-01

Gembird EG-AVR-D1000-01

Prednja strana uređaja na sebi ima jedan Energenie natpis u gornjem desnom uglu, dok se u donjem levom uglu nalazi tip uređaja i maksimalna izlazna snaga. Na sredini se nalaze dva crvena tastera: jedan od njih je sa I/O oznakom i služi za uključivanje uređaja dok se iznad njega nalazi taster u dva stepena sa oznakom Undelay i Delay. Levo od njih se nalazi jedan crni uglađeni panel na kome se nalazi jedan mono ekran koji prikazuje trenutno stanje zajedno sa još tri LED indikatora desno od njega. Oni nose oznake Working, Delaying, Protecting što prikazuje trenutan režim rada regulatora. Bočne strane uključujući i gornju stranu su skroz prazne, dok se na donjoj nalaze nožice preko kojih se uređaj oslanja na površinu. Na zadnjoj strani se nalazi jedan izlaz od 220V sličan onom koji ide u utičnicu. Pored njega se nalaze specifikacije modela, dok se u donjem levom uglu nalazi automatski prekidač i jedan ulaz za AC (naizmeničnu) struju. Uređaj je dosta kompaktan i lako se prenosi, međutim sposoban je da zaštiti svega jedan uređaj u prostoriji pa smo morali mudro da biramo.

Gembird EG-AVR-D1000-01

Gembird EG-AVR-D1000-01

Uređaj ima jedan izlaz na kraju i može da zaštiti jedan uređaj za razliku od modela EG-AVR-D2000-01 koji ima na poleđini dva Šuko izlaza te je sposoban da zaštiti dva uređaja, ali je to ispraćeno duplo većom snagom od modela D1000-01. Izlazna struja je naizmenična sa makismalnim naponom do 200V i frekvencijom od 50 i 60Hz. Oscilacije se kreću do 8% što je i sama kompanija navela u specifikacijama, a što se na testiranju ispostavilo kao tačna informacija. Takođe smo otrkrili da je unutar ovog regulatora ugrađem jedan monofazni relej, kao i kod preostala dva modela. Uređaj je svakako na testiranju obezbedio sve što je potrebno gde spavaju i zaštite kao što je overvoltage, undervoltage i short circuit (kratki spoj). Što se tiče radne temperature, uređaj radi od 0 do 40 stepeni što je praktično dobro za gotovo sve uslove.

 

Zaključak:

Gembird je odradio dobar posao proizvodnjom modela EG-AVR-D500-01, EG-AVR-D1000-01 i EG-AVR-D2000-01 koji imaju različite cene te svaki korisnik može da priušti sebi bar jedan regulator napona. Što se tiče kvaliteta proizvoda nemamo tu gotovo nikakvih zamerki iako na tržištu postoji veliki broj APC i UPS rešenja. Gembird je svakako duže vreme u poslu proizvodnje regulatora napona što je svakako svedok dobrog kvaliteta i povoljne cene. U svakom slučaju EG-AVR-D1000-01 regulator napona je kod nas na testiranju pokazao šta može i time ostavio pozitivan utisak na nas. Cena uređaja je oko 35-40€ što predstavlja razumno rešenje, ali za korisnike koji imaju manje novca dostupan je slabiji EG-AVR-D500-01 regulator, dok je za one zahtevnije napravljen EG-AVR-D2000-01.

 

Specifikacije:

Proizvođač: Gembird
Model: EG-AVR-D1000-01
Tip: Regulator napona
Vremensko kašnjenje: Podesivo, 6 s – 180 s
AVR tip: Monofazni relej
Ulazni napon: AC 140 – 260 V, 50 Hz / 60 Hz ± 10%
Izlazni napon: AC 220 V ± 8%, 50 Hz / 60 Hz
Zaštita: Undervoltage, overvoltage, short circuit
Utičnica: 1x Šuko izlaz (CEE 7/4)
Radna temperatura: 0°C~40°C
Maksimalna izlazna snaga: 1000 VA (600 W)
Dimenzije: 210 x 140 x 118 mm
Težina: 3.3 kg

Zahvaljujemo se kompaniji Gembird doo (https://www.gembird.rs) na ustupljenom proizvodu za testiranje. 

Zvanični sajt proizvođača: http://www.gmb.nl/

You may also like

Leave a Comment