Home DIGITALIJE Amazon priprema pametne naočare?

Amazon priprema pametne naočare?

by ITN Team
Amazon glasses

Iako su pre pet godina neki tehnološki mediji tvrdili kako su Googleove pametne naočare budućnost i da će milionima ljudi zameniti većinu opcija pametnih telefona, danas se o ovom gedžetu više i ne priča, iako Googleovci nisu u potpunosti odustali od ovih naočara.

Osim Googleu i Snapu (koji je predstavio naočare sa kamerom za snimanje kratkih videozapisa namenjenih objavama na Snapchatu), ovo je tržište zanimljivo i – Amazonu. Ova kompanija, prema izveštaju Financial Timesa, trenutno radi na pametnim naočarima koje će imati podršku za popularnog glasovnog asistenta Alexa, a dizajnom se ne bi razlikovale od običnih naočara.

Naime, ‘Amazon pametne naočare’ neće imati ekran niti kameru poput Googleovog gedžeta zahvaljujući bone-conduction tehnologiji, zvuk će se prenositi kostima pa će korisnici moći da čuju odgovore i upustva glasovnog asistenta bez potrebe za nošenjem slušalica.

Bez ekrana i kamere možemo očekivati dugo trajanje baterije na naočarama koje će se, da bi Alexa radila, bežično povezivati s pametnim telefonima.

Amazon pametne naočare

Amazon pametne naočare

Na razvoju ovog gedžeta radiće i neki bivši Googleovi radnici koji su razvijali Google Glass i naknadno su prešli u Amazon, a ako njihove naočare postanu popularne među korisnicima to bi mogla biti platforma s kojom će Bezosova kompanija ući na tržište proširene stvarnosti koje je sve popularnije, što smo mogli da vidimo i na nedavnom predstavljanju novih Appleovih telefona.

Pametne naočare nisu jedini uređaj s podrškom za Alexu na kojem trenutno radi Amazon – osim što su u planu i nove verzije pametnog zvučnika Echo, ova kompanija navodno razvija i sistem sigurnosnih kamera koje bi se povezivale s Echo uređajima.

Tako bi povezivanjem kamera s modelom Echo Show korisnici na ekranu ovog uređaja mogli da vide video sliku s kamera i saznati kada je npr. stigla dostava s Amazona i slično. Prema informacijama Financial Timesa, odnosno njihovim izvorima upoznatim sa situacijom, Amazon bi do kraja godine mogao da predstavi oba (i pametne naočare i sigurnosnu kameru) ili samo jedan novi uređaj.

You may also like

Leave a Comment