Home A SLAJDER A4-Tech V5M Bloody

A4-Tech V5M Bloody

by ITN Team
A4-Tech V5M Bloody

Sa A4 Tech uređajima smo se do sada već upoznali kroz razna prethodna iskustva tokom testiranja. Tu spadaju miševi, tastature, headseti, pa čak i podloga za miša koja baš ne spada u kategoriju običnih podloga. Ipak ovaj put smo želeli da nastavimo seriju testiranja periferija za računare, pa smo iz kompanije pribavili još jedan model miša koji je namenjen za gejming. Reč je o V5M modelu iz Bloody serije koji donosi dosta dobrih opcija koje su prisutne kod naprednijih i skupljih modela ove kompanije.

Miš nam je isporučen u intrigantnom kartonskom pakovanju. Ipak kod nas ovo nije izazvalo preveliko oduševljenje jer smo se do sada susretali sa uređajima ove kompanije, gde se pakovanje proizvodi po gotovo istom konceptu. Ipak kada smo se prvi put susreli sa ovom kompanijom, pakovanje je ostavilo veoma jak utisak na nas. Ipak ukratko ćemo nešto o pakovanju. Crna boja sa teksturom metala koji služi kao okvir na svim stranama. Prednja strana sa logoom kompanije, slikom uređaja, par karakteristika i imenom modela. Bočne strane na sebi imaju po koju karakteristiku sa nešto više detalja na zadnjoj strani. Prednja strana se otvara poput knjige, a okvir stoji na totalno istom mestu i deluje kao da se pomera samo prednji crni deo. Ispod prednjeg dela sa unutrašnje strane se kriju nešto detaljnija uputstva dok je moguće uočiti sam uređaj koji je smešten unutar čvrste providne plastike. Ipak pakovanje se otvara sa donje strane, a uz uređaj ide nekoliko papira dok instalacionog diska nije bilo.

A4-Tech V5M Bloody

A4-Tech V5M Bloody

Miš je napravljen od kvalitetne plastike, a svojim dimenzija spada u najduži i ujedno najuži model u liniji proizvoda ove kompanije pored modela V7 i V8. Dimenzije miša su 126x73x39.5mm što su sasvim prosečne dimenzije, pa se miš lako prilagođava velikom broj gejmera. Ipak onima sa velikim šakama, prilagođavanje malo teže ide pa se držanje miša koriguje na „palm“ ili „claw“ hvat. Plastika je matriana što je posledica gumiranja iste kako bi osećaj pod rukom bio što prijatniji. Na taj način je nivo prijatnosti podignut, a klizanje uređaja iz ruku je smanjeno. Naslon za dlan je fino zaobljen i na njemu se nalazi jedan Bloody logo. Levo i desno od naslona za dlan nalazi se po jedan uglađeni deo od čiste kvalitetne plastike, ali su oni tu čisto radi bolje estetike. Može se reći da je kompanija tim potezom doprinela celokupnom utisku o uređaju. Prednji deo se sastoji od dva tastera poznatija kao levi i desni klik. Između njih je naravno jedan scroll taster za gumiranom rebrastom teksturom kako bi klizanje bilo svedeno na minimum, a na njegovim bokovima se nalazi plastika koja svetli kada je miš uključen. Naravno nije plastika ta koja svetli, već LED lampica koja se nalazi unutar uređaja.

A4-Tech V5M Bloody

A4-Tech V5M Bloody

Levi i desni klik su jako prijatni u toku korišćenja, a njihova površina nije ravna već je rađena u vidu luka te se na taj način formira takozvano korito u koje upadaju prsti. Iznad scroll tastera se nalazi jedan dodatni panel sa 3 tastera što je slučaj sa većinom gejmerskih miševa. Tasteri nose oznake 1, N i 3 koji služe za selektovanje režima pucanja što je posebno dobro za FPS igre. Tasteri su lepo obeleženi i pristupačni su, mada ukoliko korisnik ima veće šake može doći do blagih poteškoća u toku korišćenja s obzirom da su sami tasteri dosta sitniji. Što se tiče bokova miša, rađeni su na istom principu. Interesantno je to što je desna strana prazna dok se na levoj strani nalaze dva programabilna tastera, što nam govori da je uređaj namenjen desnorukim korisnicima. To je sa jedne strane i mana i prednost. Prednost je u tome što postoji mogućnost da se dodaju još dve dodatne funkcije mišu, a negativna strana je loša ergonomija za levoruke korisnike koji su uskraćeni za dva dodatna tastera.

A4-Tech V5M Bloody

A4-Tech V5M Bloody

Uređaj se povezuje sa računarom preko kabla dužine oko 1.8 metara što predstavlja sasvim prihvatljivo rešenje, uz USB interfejs. Sa donje strane se nalazi izlaz za senzor miša, kao i crvene podloge kojim se miš oslanja na površinu. Podloge su poznate kao Metal X’Glide Armor uz stope koje su deklarisane na 300km. Miš lepo klizi po površini, dosta je otporan na prašinu ali to ipak nije značilo da nismo morali vremenom da prebrišemo površinu sa donje strane. Pored toga uređaj je dosta lagan sa težinom od 143 grama. Takođe umalo nismo propustili i da proverimo plastiku i njenu izdržljivost. Miš je izdržao i nešto grublje korišćenje.

A4-Tech V5M Bloody

A4-Tech V5M Bloody

Miš koristi optički senzor sa maksimalnom rezolucijom do 3200DPI. Podešavanje vrednosti DPI je moguća od 200 do 3200 u 5 koraka koji su na početku fabrički određeni, ali smo kasnije mogli da ih korigujemo po potrebi. Korigovanje smo vršili preko softvera koji smo preuzeli sa sajta kompanije. Ipak veliki nedostatak je kompleksnost softvera za koji nam je trebalo vremena da otkrijemo sve funkcije i mogućnosti. Iako je prednost što softver sadrži veliki broj funkcija, s druge strane to može predstavljati problem za početnike. Ipak nakon što smo se upoznali bolje sa softverom imali smo širok spektar mogućnosti podešavanja i korigovanja miša. Miš takođe unutar sebe ima oko 160KB memorije što je sasvim dovoljno za čuvanje podešavanja miša te nije bilo potrebno dodatno podešavanje pre pokretanja neke igre. Laser se odlično snalazio sa većinom podloga koje smo koristili uz praćenje pri brzini od 75 inča preko HoleLESS HD engine-a. Tokom testiranja svakako da smo isprobali različite režime igara kao što su FPS, RPG, RTS i druge. Ipak najbolje iskustvo smo imali sa FPS igrama pogotov sa našim omiljenim kao što su Call of Duty i Battlefield. Zahtevi miša su jedan slobodan USB 2.0 ili 3.0 konektor kao i sve verzije operativnih sistema posle Windows XP-a.

 

Zaključak:

Ergonomija uređaja je dobra mada ne i za levoruke korisnike koji su uskraćeni za dva tastera na levoj strani. Kvalitet izrade je odličan, nije bilo ugibanja ili krckanja plastike što je bilo ispraćeno veoma prijatnim osećajem zbog gumirane površine. Takođe klizanje je svedeno na minimum. Tasteri su jako kvalitetne izrade, programabilni su i dobro se snalaze u FPS igrama. Ipak uređaj nije pogodan za sve režime igara, mada to nećemo uzimati za zlo. Laser senzora je optički sa maksimalnom rezolucijom do 3200DPI uz mogućnost podešavanja. Ono što nam se nije dopalo jeste kompleksnost softvera što nam je oduzelo vremena zbog upoznavanja. Ipak veliki broj funkcija je svakako odličan. Cena uređaja je oko 2500RSD što za uređaj ovakve vrste predstavlja pravu sitnicu.

 

Specifikacije:

Proizvođač: A4-Tech
Model: V5M
Tip: Gejmerski miš
Sistem: Multi-core
Broj tastera: 7 + scroll taster
Praćenje: HoleLESS HD engine
Brzina praćenja: 75 inča u sekundi
Ubrzanje: 30g
Procesuiranje slika: 368 mega pixels / sec
Laser: Optički
Rezolucija: Od 200 do 3200DPI
Podešavanje rezolucije: Da u 5 nivoa
Stopa izveštaja: 1,000 Hz (podesiva u 4 režima)
Brzina odgovora tastera: 1ms
Memorija: Da, 160KB
Hardverski zahtevi: Windows
Softverski zahtevi: Windows XP / Vista / Windows 7 / Windows 8
Povezivanje: Žično
Dužina kabla: 1.8m
Interfejs: USB 2.0/3.0
Dimenzije miša: 125 x 64 x 39 mm
Težina: 155 g

Zahvaljujemo se kompaniji Gembird doo (https://www.gembird.rs) na ustupljenom proizvodu za testiranje. 

Zvanični sajt proizvođača: http://www.a4tech.nl/

Video pregled:

You may also like

Leave a Comment