Home A SLAJDER Tenda AP5

Tenda AP5

by ITN Team
Tenda AP5

Ruteri su postali veoma bitni uređaji koji se nalaze ne samo u svakom domu, već i u kancelarijama, hotelima, školama, fakultetima i slično. Kako je pomalo nezgodno u svakom slučaju baratanje velikim brojem kablova, tako se proizvode ruteri sa sve većim brojem antena čija je snaga vrlo često na meti unapređenja. Tenda se u tom poslu vrlo dobro snašla, stoga su ruteri ove kompanije među poznatijim u svetu. Nedavno na testiranju smo imali prilike da isprobamo ruter sa oznakom Tenda AP5.

Uređaj nam je stigao u narandžasto-beloj kutiji sa sa ponekim zelenim detaljima. Prednja strana kutije ističe sliku uređaja u krupnijem planu tako da možemo unapred da znamo šta da očekujemo. Tu je logo kompanije, zatim oznaka modela i nekoliko tehničkih specifikacija. Ostatak kutije je na sličan način uređen, stoga se i na njima nalaze tehničke specifikacije i uputstva koja mogu biti od velike koristi na početku. Nakon otvaranja kutije, prvo smo izvukli uređaj koji je bio veoma pažljivo smešten i zaštićen. Tu je nekoliko kablova između kojih spada i onaj za napajanje i na kraju je smešteno nekoliko papira gde ubrajamo i uputstvo za upotrebu koje nama nije bilo toliko potrebno, ali ono svakako može biti od velikog značaja.

Tenda AP5

Tenda AP5

Uprkos tome što tehnologija danas veoma brzo napreduje, prilikom proizvodnje bilo kakve vrste potrošačke elektronike, kompanije puno pažnje ulažu u sam izgled uređaja. Iz tog slučaja se ne izuzima ni Tenda, koja pojačavanjem specifikacija, brojem antena i čega god, marljivo radi da sve isporuči u veoma dobrom estetski napravljenom uređaju koji će već svojim dizajnom da unapred da stvaraju velika očekivanja od korisnika. AP5 je napravljen od čvrste i kvalitetne plastike matirane crne boje koja je uokvirena crvenom linijom što čini uređaj atraktivnijim i manje monotonim. Plastika pomalo krcka pod pritiskom, mada je to tipično za ove vrste uređaja. To je više važan segment kod pametnih telefona nego kod rutera. Što se dimenzija uređaja tiče, nisu ni velike, a nisu ni male već negde u granicama proseka, bar za jedan ruter. One iznose 148×146.2×31.5mm.

Tenda AP5

Tenda AP5

Gornja strana uređaja je rezervisana za logo kompanije, kao i za LED indikatore koji se nalaze na uređaju. Dakle na sredini je smešten logo kompanije ispisan belom bojom, ispod njega su smešteni zeleni LED indikatori kojih ima ukupno šest, a gornja strana je kao što smo pomenuli uokvirena crvenom plastikom. Senzori su označeni jasno vidljivom belom bojom s obzirom da svaki od njih ima različitu ulogu. Bočne strane uređaja su prazne, ipak tu se nalaze i diskrentno ugrađeni filteri koji omogućavjau cirkulaciju vazduha kroz uređaj, a istovremeno ne narušivši estetiku uređaja.

Tenda AP5

Tenda AP5

Zadnja strana uređaja je najbitniji deo rutera u ovom slučaju. Prvenstveno jer se na njoj nalaze tri antene koje su pažljivo raspoređene tako da ostave mesta i za ostale konektore. Antene su povezane duplim zglobovima tako da je moguće njihovo podešavanje u svim pravcima. Što se tiče konektora, zatekli smo svega 2 LAN konektora koji su označeni žutom bojom što je tipično za njih. Od ostalih konektora tu je samo jedan konektor za napajanje i dva tastera za restart i za proširenje dometa uređaja. Antene nisu prevelike, izgledaju odlično i lepo se uklapaju u izgled uređaja. Što se donje strane tiče, tu su gumirane nožice kojima se uređaj oslanja na površinu, ali ne treba izuzimati ni delove koji omogućavaju kačenje uređaja na zid spram potrebe. U oba slučaja nismo imali problema, a gumirane nožice smanjuju klizanje po površini.

Tenda AP5

Tenda AP5

Antene rutera su uklonjive stoga smo spram potrebe mogli da biramo koliko ćemo antena da iskoristimo. Jačina svake antene ponaosob je 5dBi i obezbeđuje veoma jak domet pa je stoga neophodna i dobra zaštita. S tim ciljem su ugrađeni moderni standardi zaštite gde spadaju 64/128 WEP, WPA&WPA2-PSK i još nekoliko njih. Na taj način signal je odlično enkriptovan stoga su šanse probijanja zaštite minimalne, sem ukoliko je lozinka veoma slaba. Što se tiče WiFi konekcije, podržani su gotovo svi moderni standardi što omogućava korišćenje smartfona, tableta i računara bez problema. Naravno kao pouzdanije rešenje tu je LAN konektor međutim brzina interneta je ograničena na 100Mbps spram 300Mbps kod bežične veze.

 

Zaključak:

AP5 je ostavio dobar utisak na testiranju, a Tenda je još jednom pokazala zašto je jedna od jačih kompanija po proizvodnji rutera. AP5 pored toga što izgleda veoma prijatno poseduje veoma dobar kvalitet, jake antene koje mogu da se uklanjaju i svojim signalom pokriva veliku površinu. Isto tako poseduje veliki broj zaštitnih standarda stoga je bežični internet veoma dobro obezbeđen, jedini nedostatak jeste svega dva LAN konektora, ali ništa što bismo uzeli za zlo.

 

Specifikacije:

Proizvođač: Tenda
Model: AP5
Tip: Ruter
Standard i protokol: IEEE 802.11n/g/b
Frekvencija: 2.4GHz-2.483GHz
LAN podešavanja: Static IP

Dynamic IP

DHCP: DHCP Server

Clients list

WiFi: 11n: Do 300Mbps(dynamic)

11g: Do 54Mbps(dynamic)

11b: Do 11Mbps(dynamic)

Zaštita: 64/128 WEP

WPA-PSK

WPA2-PSK

WPA&WPA2-PSK

WPA

WPA2

Osetljivost prijema: b mode: 1M -89dBm@8%

11M -87dBm@8% PER

g mode: 54M -74dBm@8% PER

n mode: 72.2M -74dBm@8% PER

150M -72dBm@8% PER

LED: SYS,WPS,Bridge,WiFi,LAN1,LAN2
Interfejs: 2x 10/100M Ethernet (RJ45)
Antene: 3x 5dBi, omnidirekcione (RP-SMA) uklonjive
Dimenzije: 148 x 146.2 x 31.5 mm

Zahvaljujemo se kompaniji Gembird doo (https://www.gembird.rs) na ustupljenom proizvodu za testiranje. 

Zvanični sajt proizvođača: http://www.tendacn.com

You may also like

Leave a Comment