Home A SLAJDER Microlab M100

Microlab M100

by ITN Team

Microlab M100 je 2.1 audio sistem povoljne cene i veoma simpatičnog izgleda. Godinama već unazad 2.1 sistemi su vrlo popularni u svetu jer mogu da se nabave po pristupačnoj ceni, a da uporedo ponude dobar kvalitet zvuka i pritom ne zauzmu previše prostora na stolu ili gde god da se sistem postavi. Microlab je trenutno prilično aktivan u proizvodnji takvih audio sistema, a njihov asortiman je prepun raznoraznim 2.1 audio sistemima različite snage i izgleda tako da korisnici imaju odrešene ruke prilikom izbora te vrlo lako mogu da nađu uređaj koji im se najviše dopada. Upravo smo model Microlab M100 imali nedavno na testu.

Kutija u kojoj nam je audio sistem stigao je inače nepromenjena. Pričali smo detaljno o ovoj kutiji mnogo puta pa je besmisleno da se na njenom izgledu zadržavamo. Najbitnije je da je audio sistem koji se nalazio unutar kutije bio veoma lepo zaštićen od mehaničkih oštećenja što najviše i gledamo prilikom raspakivanja bilo kog uređaja. Kutija sadrži tri uređaja odnosno jedan sabvufer i dva satelita, zatim nekoliko kablova i uputstvo za upotrebu koje nije baš neophodno u ovom slučaju s obzirom da je reč o uređaju kome je dovoljno samo ubosti kablove u naznačene konektore kako bi on bio spreman za upotrebu.

Iako do sada nismo videli neka inovativna rešenja kojih nema nigde na tržištu ili koja bi donela neki novitet audio sistemima u svetu, Microlab radi jedinstven posao prilikom proizvodnje svojih uređaja jednostavnom zamenom elemenata među zvučnicima. Tako recimo sada sabvufer nema vodeću ulogu kao što je imao u 99% prethodnih slučajeva. Stoga sabvufer ostaje čist i izgleda veoma prijatno, a napravljen je od drveta zbog bolje akustike dok se na sredini gornje polovine spreda nalazi bass-port od svetle plastike koja u zavisnosti od ugla gledanja nekad deluje da je matirana. Iznad rupe za bass-port nalazi se logo kompanije koji nije preterano naznačen. Ostatak kućišta sabvufera je čist, boja je mat crna dok ima pomalo oštrih ivica, ali kada kažemo oštrih mislimo da nisu zaobljena, a ne da mogu dovesti do posekotina. Sa zadnje strane je kabl za povezivanje sa kontrolnom jedinicom. Donja strana podrazumeva zvučnik i četiri gumirane nogare kao oslonac na površinu.

Kontrolnu jedinicu sada predstavlja jedan od satelita koji je po svojoj ulozi prepoznatljiv tako što na svojoj desnoj bočnoj strani ima izražen veliki potenciometar za podešavanje bass-a, dok se sa druge strane nalazi maleni točkić tj. potenciometar za podešavanje jačine zvuka. Sa zadnje strane satelita nalazi se kabl za napajanje, a zatim i tri konektora. Ipak samo jedan od njih je namenjen audio ulazu odnosno 3.5mm konektoru dok ostala dva služe za povezivanja drugog satelita i sabvufera. Prednji deo kod oba satelita je potpuno isti i to podrazumeva metalnu mrežu u gornjem delu, logo kompanije ispod dok su kućišta napravljena od čvrste crne plastike. Drugi satelit je različit jedino po tome što nema potenciometre i konektore sa zadnje strane već isključivo jedan kabl za povezivanje sa kontrolnom jedinicom. Dimenzije satelita su 90x168x85mm dok su dimenzije sabvufera 145x227x180mm uz ukupnu težinu od svega 1.9 kilograma.

Ukupna snaga audio sistema je svega 10W što znači da uređaj nije namenjen velikim prostorijama, ali može da posluži za jednu manju kućnu žurku recimo. Zvuk može biti glasan, ali ne u toliko velikoj meri jer maksimalna snaga tu odigrava svoju ulogu. Frekvencije su solidno izbalansirane mada, ruku na srce, ovo može mnogo bolje. Ipak cenovno pristupačni uređaji ne mogu da ponude preterano visok kvalitet. Sabvufer ima prečnik od 4 inča i njegova snaga je 4W dok sateliti imaju zvučnike od 2.5 inča i maksimalnu snagu od 3W. Generalno sasvim pristojan utisak je ostavio audio sistem, ali jedini način za povezivanje je 3.5mm konektor koji je najstandardniji na tržištu. Nema MicroSD čitača niti Bluetooth veze, mada u principu kada pogledamo sve karakteristike uređaja oni su bespotrebni jer bi sigurno imali uticaja na već prilično nisku cenu. Zvuk je solidan u svim situacijama bilo da su u pitanju filmovi, igre ili muzika mada u ovom trećem slučaju kvalitet nekad zavisi i od kvaliteta same audio datoteke.

 

Zaključak:

Vrlo pristupačan audio sistem koji po niskoj ceni nudi solidan odnos kvalitet-cena. Maksimalna snaga nije visoka, ali je sasvim dovoljna da posluži za neku osrednju prostoriju ili manju kućnu žurku. Pored toga nudi i pomalo jedinstveno rešenje pa tako sabvufer nema kontrolnu ulogu što je jako intrigantno u ovom slučaju. Cena uređaja je oko 20€ što je sasvim realno.

 

Specifikacije:

Proizvođač: Microlab
Model: M100
Tip: Audio sistem
Sistem: 2.1
Snaga: 10 W
Raspodela snage: 2x 3 W (sateliti)

1x 4 W (sabvufer)

Distorzija: < 0.3% 1 W 1 kHz
Frekventni opseg: 40 Hz – 18 kHz
Odnos signal-šum: > 70 dB
Odvajanje: > 45 dB
Prečnik zvučnika: 4″ sabvufer

2.5″ sateliti

Konektori: 2x RCA

1x 3.5mm audio ulaz

Napajanje: AC 100 V – 240V, 50 / 60 Hz 350mA
Dimenzije: Sabvufer: 145 x 227 x 180 mm

Sateliti: 90 x 168 x 85 mm

Težina: 1.9kg

Zvanični sajt proizvođača: http://www.microlab.cn/

You may also like

Leave a Comment