Home A SLAJDER HP Slate 7

HP Slate 7

by ITN Team
HP Slate 7

Kompanija HP je u svetu digitalija poznata po mnogo čemu, pogotovo u segmetu računara. Ipak u celu paletu proizvoda spadaju i tablet računari koji do sada nisu baš najbolje prošli na tržištu. Ipak razvoj tableta je nastavljen uprkos svemu, s tim što je ovaj put kompanija prešla na Android operativni sistem. Nedavno smo na testu imali tablet sa nazivom HP Slate 7.

Tablet nam je stigao u pljosnatoj beloj kutiji sa svetlo plavim bočnim ivicama. Na gornjoj strani pakovanja se nalazi slika tableta u krupnijem planu, tu je logo kompanije i naziv telefona koji su ispisani svetlo plavom bojom. Zadnja strana uređaja je skroz prazna, nema dodatnih detalja kao što je to inače slučaj. Nakon otvaranja smo zapazili da je unutrašnjost napravljena od srednje kvalitetnog kartona. Ipak sve je bilo upakovano kako treba, a prvo što nam je dospelo u ruke jeste sam uređaj tj. tablet. Pored njega ide nekoliko papira i dodatna kutija sa opremom. U opremu spada USB kabl prosečne dužine, dva punjača kako bi se prilagodili različitim tržištima i to je to.

HP Slate 7

HP Slate 7

Tablet je napravljen od kvalitetnih materijala koji ostavljaju prijatan osećaj u rukama, a prati ih čvrsti metalni okvir. Kao i svaki tablet, i Slate 7 karakterišu velike dimenzije kao i ekran sa velikim okvrirom koji je pomalo bespotreban. Dimenzije iznose 197.1×116.1×10.7mm i sa težinom od 372 grama svakako da je potrebno korišćenje obe ruke za upravljanje. Tablet svakako lepo stoji u ruci, a poleđina koja je matirana i blago hrapava je jako prijatna i otporna na otiske prstiju što je dobro. U našem slučaju je reč o sivom modelu, dok postoji i model sa crvenom pozadinom. Što se tiče rasporeda tastera, kao i kod svakog Android-a postoje 2 mehanička tastera i to taster za podešavanje zvuka na desnoj strani dok je taster za uključivanje ekrana smešten gore. Pored njega se nalazi fioka za Micro SD karticu i jedan 3.5mm konektor za slušalice. Leva strana je prazna dok se na donjoj strani nalazi USB ulaz i dva zvučnika.

HP Slate 7

HP Slate 7

Na zadnjoj strani se nalazi jedan metalni sjajni logo kompanije u krupnijem planu, a u gornjem levom uglu se nalazi sočivo glavne, ne toliko jake, kamere. Ostatak panela je čist sem nekoliko sitnih upozorenja pri dnu. Sa prednje strane dominira veliki sedmoinčni ekran koji oko sebe ima jako veliki crni okvir što nam je baš nije dopalo. Okvir uprkos svojim velikim dimenzijama nema funkcionalnost s obzirom da su tasteri za kontrolu interfejsa virtuelni. Ipak jedino što smo zapazili jeste kamera koja se nalazi na gornjoj strani. Nismo primetili zaštitno staklo što je loše, a i otisci se lako nakupljaju. Sam ekran dolazi s FFS+ LCD matricom koja poseduje 600×1024 piksela koji rezultuju niskom gustinom od 170 piksela po kvadratnom inču. Matrica nije toliko jaka u poređenju sa IPS LCD modelom, ali je u ovom slučaju ekran pružio dobru čitljivost iako mu nedostaje jače pozadinsko osvetljenje. Takođe ne postoji senzor ambijentalnog osvetljenja pa je podešavanje količine svetla na ekranu moralo ručno da se koriguje. Gustina je slaba, ali pikseli nisu vidljivi sem ako ne pribijemo ekran uz oko, dok su uglovi gledanja visoki što je odlično.

HP Slate 7

HP Slate 7

Hardver jasno govori o tome da je kompanija išla na jeftino rešenje i to nije moguće sakriti. Pre svega jer se unutar tableta nalazi dvojezgrani procesor sa radnim taktom 1.6GHz koji su već polako idu u prošlost kada je reč o Androidima. Pored toga uređaj poseduje svega 1GB RAM memorije što je duplo manje od već sada povišenog minimuma koji iznosi 2GB dok je interna memorija ograničena na 6GB od ukupno 8GB koliko poseduje. No proširenje je moguće za još 32GB preko Micro SD kartice. Takođe izbačene su mnoge mogućnosti kao što je NFC pa čak i 3G dok je verzija Bluetooth-a tek 2.1 što je takođe veo prošlosti. Zvuk je solidan, ali nije bilo slušalica dok Beats audio nije baš imao nekog uticaja na kvalitet zvuka. No kako god, telefon je lepo učitavao web stranice i pružio solidan rad, ali zahtevnije aplikacije su svakako kao rezultat dale pad performansi. Što se baterije tiče, integrisana je baterija sa kapacitetom od 3500mAh što je neki prosek za tablet uređaje. Na testu vreme trajanja je variralo pa smo nekad dobijali 4 sata aktivnog korišćenja, a nekad i do 7-8 sati korišćenja što naravno zavisi od intenziteta upotrebe.

HP Slate 7

HP Slate 7

Slate 7 dolazi sa starijim softverom što nam se nije dopalo. Iako je reč o Androidu što je u ovom slučaju dobro, verzija je JellyBean tj. gotovo netaknuta verzija 4.1.1 koja je već daleka prošlost. Kompanija nije preinstalirala neki svoj interfejs, reč je o stock verziji sa 2 nove stavke tj. Beats Audio u podešavanjima i HP ePrint dok je ostale aplikacije potrebno preuzimati sa Play prodavnice. Dostupno je 5 ekrana na početku, dok je sa zaključanog ekrana moguće pokretanje Google Now ili kamere. Naravno tu je Google-ov paket aplikacija kao Chrome koji je podešen kao osnovni pretraživač. Ono što je dobro za tablet uređaje jeste čitanje eKnjiga zbog velikog ekrana s tim što je u ovom slučaju potreban neki oslonac jer velika težina tableta posle nekog vreme stvara napor.

HP Slate 7

HP Slate 7

Kamere svakako nisu jak adut bilo kog od tablet uređaja, pa ni Slate 7 nije izuzetak. Telefon poseduje dve kamere koje su ispod proseka, mada ni sam tablet nije praktičan za slikanje pa su u ovom slučaju iskorišćene kamere od 3.15MP (nazad) i VGA (napred). Zadnja kamera daje rezultate koji su očekivani u ovom slučaju. Slike su solidne u dnevnim uslovima, nemaju puno detalja niti je rezolucija velika. Video snimci se snimaju pri maksimalnoj brzini od 24fps te nije niti gladak niti oštar. Prednja kamera nema puno toga da krije, slike su jako slabe dok za video pozive završava posao kao što je npr. razgovor preko Skype-a.

 

Zaključak:

HP Slate 7 je na testu ostavio utisak kao još jedan prosečan tablet uređaj, ali koji je dostupan po ceni koja na našem tržištu iznosi oko 16.000RSD. Za navedenu cenu nudi kvalitetnu izradu i solidne performanse uz pratnju čistog operativnog sistema. No sa druge strane ekran nije baš najbolji dok ne postoji ni 3G ni GPS uz stariju verziju Bluetooth-a. No ako uzmemo u obzir tržište jeftinijih tablet uređaja, svakako da HP Slate 7 ovog puta ne nudi baš najbolji odnos kvaliteta i cene.

 

Specifikacije:

Proizvođač: HP
Model: Slate 7
Tip ekrana: FFS+ LCD
Dijagonala ekrana: 7.0″
Rezolucija ekrana: 600 x 1024 px
Gustina ekrana: 170 ppi
Multitouch: Da
Zaštita: Ne
Procesor: Dual-core 1.6 GHz Cortex-A9
RAM: 1 GB
Interna memorija: 8 GB
Micro SD proširenje: Da, do 32 GB
Operativni sistem: Android 4.1.1 (JellyBean)
Primarna kamera: 3.15 MP
Sekundarna kamera: VGA
Video zapis: Da, 720p 24fps
Blic: Ne
Autofokus: Ne
SIM: Ne
WLAN: Wi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA
Bluetooth: v2.1, A2DP, EDR
GPS: Ne
NFC: Ne
LTE 4G: Ne
USB: microUSB v2.0
Baterija: Li-Pol
Kapacitet baterije: 3500mAh
Dimenzije: 197.1 x 116.1 x 10.7 mm
Težina: 372g

Zvanični sajt proizvođača: http://www.hp.com

Video pregled:

You may also like

Leave a Comment