Home A SLAJDER Gembird GHS-03

Gembird GHS-03

by ITN Team

Gembird je u našim krugovima jako poznato ime s obzirom da smo do sada imali prilike da testiramo veliki broj njihovih uređaja počevši od računarskih periferije do različitih gedžeta kojih nema među drugim proizvođačima. Kako je asortiman kompanije širok, nastavljamo tradiciju testiranja njihovih uređaja, a ovaj put smo se susreli sa jednim primerkom jeftinijeg headseta koji ima zadatak da obezbedi veći kvalitet zvuka spram cene po kojoj je dostupan. U pitanju je model Gembird GHS-03, a kompanija nam je ustupila jedan primerak za testiranje.

Slušalice su isporučene u crnoj kutiji sa malim plastičnim prozorom sa prednje strane koja pruža uvid u jedan deo slušalica, koncept već viđen kod nekih prethodnih modela slušalica. Kutija je puna detalja, slika, specifikacija koje se odnose na uređaj. U kutiji nema puno detalja. Tu je kratko uputstvo kao i headset sa integrisanim kablom koji je najkabastiji u celoj kutiji. Sve u svemu nema dodatnih elemenata, u pitanju je klasičan plug-and-play sistem koji ne zahteva dodatne drajvere za rad.

Da je u pitanju jeftiniji gejmerski headset govori sam dizajn sa dosta estetskih dodataka na samim drajverima. Prilikom izrade upotrebljeni su isti materijali koji uglavnom ulaze u sastav svih slušalica, u zavisnosti od modela razlikuje se možda nekoliko detalja. Slušalice su podesive po obimu, šina unutar njih je napravljena od plastike što je možda prvi detalj po kome se kvalitetniji modeli razlikuju od jeftinijih. Kompanije prilikom proizvodnje praktikuju ubacivanje metalne šine za podešavanje obima u skupljim modelima, no i plastika završava posao. Rajf je napravljen od glavne plastične šine koja je polu-fleksibilna. Dakle nema naznaka da će doći do pucanja, postoji određena granica do koje plastika može da se razvuče, ali u ovom slučaju ta granica je malo manja jer je plastika na rajfu dosta deblja u poređenju sa malo skupljim modelima. To kao posledicu ima penasto punjenje sa presvlakom od veštačke kože samo sa donje strane, odnosno na onoj strani koja se oslanja na glavu. Dakle šina rajfa nije obložena penom, već je samo jedan deo rezervisan za penasto punjenje.

Headset je udoban, ali ne najudobniji do sada. Drugi deo slušalica na koji su prikačeni drajveri, napravljen je od plastike malo slabijeg kvaliteta, a sama plastika je blago hrapava na dodir. Ipak ima tu dosta kontura i linija kao i dodatak crvene plastike sa izrezbarenom površinom kako bi se bar u pogledu estetike koliko toliko obezbedio gejmerski izgled. Logo je istaknut sa obe strane, dok se sa leve strane nalazi integrisani kabl. Ono što moramo da priznamo je da je Gembird učinio pravi potez izborom pancirne izolacije koja štiti kabl od lomljenja. Istovremeno je obeđena dužina kabla od čak dva metra uz dodatak sa malim daljinskim na njemu na kome je potenciometar za podešavanje jačine zvuka na slušalicama. Za povezivanje su obezbeđena dva 3.5mm konektora u različitim bojama i to zeleni za slušalice, roze za mikrofon. Mikrofon je fabrički integrisan, nema mogućnost uklanjanja i nalazi se takođe na levom drajveru. Palica za mikrofon je od čvrste plastike, okreće se samo oko zgloba, nema savitljivih delova za podešavanje već samo pomeranje gore-dole po potrebi korisnika.

Prečnik drajvera je po 40mm za svaki, dakle tipičan over-the-ear dizajn koji prekriva celu ušnu školjku. Presvučena je takođe penom i veštačkom kožom, na samom zvučniku postoji mreža radi bolje udobnosti. Sama izolacija zvuka je dobra, može bolje ali za ovu klasu je odlično. Kvalitet zvuka je dobar, u nekoj meri može da prođe ali neke malo više zahteve teško da ispunjava. Opet da ponovimo cena je odigrala svoju ograničavajuću ulogu. Prilikom gejminga prošlo je sve kako treba, tu i tamo je bilo malo prenaglašenih frekvencija, za filmove malo ređe mada sve u svemu uređaj je radio lepo. Prenos zvuka putem mikrofona je takođe dobar, zadovoljni smo prikazanim.

 

Zaključak:

Sve u svemu veoma pristojno rešenje za korisnike koji nemaju u planu trošenje velike količine novca za gejmerski par slušalica ili koji pak sa druge strane imaju malo ograničen budžet. Kvalitet izrade možda nije na vrhunskom nivou, ali završava posao. Kvalitet zvuka je takođe dobar, tu i tamo sa nekom slabijom smetnjom što je sasvim normalno za jeftinije modele, mada se razlike primećuju uglavnom ukoliko dođe do prelaska sa skupocenog modela na jeftiniji. Cena u ovom slučaju je oko 1.500RSD i verujemo da je sasvim pristojno rešenje.

 

Specifikacije:

Proizvođač: Gembird
Model: GHS-03
Tip: Slušalice
Veličina zvučnika: 40 mm
Impedansa: 32Ohma±10%
Frekventni opseg: 20 – 20000 Hz
Osetljivost: 95dB±3dB S.P.L na 1 kHz
Maksimalna ulazna snaga: 100mW
Mikrofon: Omni-smer, 6mm, impedansa od 2.2KOhm
Frekventni opseg: 20 – 16000 Hz
Osetljivost: -40dB±3dB
Konektori: 2x 3.5mm (slušalice i mikrofon)
Dužina kabla: 2m
Težina: 250g

Zahvaljujemo se kompaniji Gembird doo (https://www.gembird.rs) na ustupljenom proizvodu za testiranje.

Zvanični sajt proizvođača: https://gembird.com/

You may also like

Leave a Comment