Home BIZNIS I ZABAVA Britanac postao prvi službeno priznati kiborg na svetu

Britanac postao prvi službeno priznati kiborg na svetu

by ITN Team

Britanac i avangardni umetnik Neil Harbisson je, zahvaljujući anteni ugrađenoj u lobanju, postao prvi službeno priznati kiborg na svetu.

Harbisson otkriva da je rođen kao daltonista i iako svojim očima ne razlikuje boje, on ih baš zahvaljujući anteni može čuti.

Kiborg je postao nakon jednog umetničkog projekta kada su ga još kao studenta profesori podsticali da koristi tehnologiju. Pošto je antena postala sastavni deo njegovog tela, uspeo je da natera englesku Vladu da prizna njegov identitet i službeno ga proglasi kiborgrom, što je prema definiciji kibernetički organizam koji se sastoji od veštačkih i prirodnih delova.

Hteo sam da proširim svoju percepciju realnosti. Antena mi omogućuje da doživim boje koje ja sam ne mogu, jer sam daltonista. Identifikujem se kao kiborg, jer se više ne osećam odvojenim od tehnologije. Ona je deo mene„, kaže Neil u razgovoru za DW.

U anteni se nalazi elektronsko oko koje je direktno povezano s čipom ugrađenim u njegov mozak. Vizuelni stimulansi se pretvaraju u elektronske signale, koji se šalju u uređaj u njegovoj lobanji, a zatim ih program pretvara u zvukove. Harbisson sada može razlikovati više boja nego prosečan čovek, pa tako vidi sve od infracrvene do ultraljubičaste.

I njegova najbolja prijateljica Moon Ribas ugradila je čip koji joj omogućava da ima seizmički senzor i da u nogama oseća sve potrese na svetu. Iako nije jedini kiborg, Neil priznaje da mu je najveći izazov reakcija okoline.

Ljudi različito reagiraju. Jedno vreme su mislili da sam Pokemon i pokušavali i da me uhvate„, kaže umetnik.

Idući poduhvat koji Neil planira je ugradnja uređaja koji će mu pomoći da oseća vreme, prenose mediji.

You may also like

Leave a Comment