Home A SLAJDER Antec A30

Antec A30

by ITN Team

Razvoj računarske tehnologije se poslednjih godina poprilično ubrzao sa tendencijom još bržeg rasta. Naravno to se odnosi na gotovo sve segmente računarskog hardvera tako da kompanije htele to ili ne moraju da budu međusobno usaglašene prilikom proizvodnje novih komponenti. To se podjednako odnosi i na hladnjake i kulere koji se ugrađuju unutar računara kako bi pružili procesoru adekvatno hlađenje. Na nedavnom testiranju smo imali prilike da testiramo jedan jeftiniji kuler iz kompanije Antec, a oznaka modela je A30.

Kuler nam je isporučen u veoma jednostavnom kartonskom pakovanju prilično malih dimenzija s obizrom da je reč o manjem uređaju. Pakovanje u ovom slučaju nije prenatrpano detaljima već su oni pažljivo raspoređeni po svim stranama. Samim tim sa prednje strane se nalazi logo kompanije, oznaka modela i skica samo kulera tj. deo njega. Ostale strane na sebi imaju slične detalje zajedno sa tehničkim specifikacijama. Nakon što smo otvorili kutiju, prva stvar koju smo izvukli jeste kuler koji je bio veoma pažljivo upakovan i zaštićen od potencijalnih oštećenja. Od opreme dobili smo nekoliko papira i naravno alat zajedno sa delovima koji su neophodni za montažu kulera na matičnu ploču i procesor.

Antec A30

Antec A30

Kuler vizuelno nema detalja po kojim bi se posebno izdvojio na tržištu već izgleda sasvim prosečno bar kada je reč o kulerima za malo jače procesore. Dakle sastavljen je iz uobičajenih delova s tim što se glavni deo sastoji od pažljivo nanizanih aluminijumskih listova koji su precizno isečeni i nanizani duž dve bakarne žice koje se zajedno račvaju na ukupno čeitiri podjednake strane. Vrhovi bakarnih žica su blago zaobljeni, a vide se na gornjoj strani. Što se gabarita tiče, generalno nema takođe nekih velikih izmena što bi ga činilo unikatnijim od konkurencije. U ovom slučaju gabariti kulera iznose 116×80.6×122.5mm te on bez problema staje kako u velikim tako i u malim modelima kućišta. Ukupna težina celog kulera iznosi oko 300 grama što je u odnosu na njegove dimenzije idealna težina, ni previše niti premalo.

Antec A30

Antec A30

Gledajući podlogu za procesor jasno se vide dve bakarne cevi koje prolaze kroz nju. Takođe podloga je ravna tako da veoma lepo leži na procesor, a dizajn je takav da se preko bakarnih cevi pažljivo raspoređuje toplota kroz ceo radijator. Radijator se hladi uz pomoć ventilatora koji je pričvršćen na njega uz pomoć plastičnih delova. Uprkos činjenici da je reč o plastici, ventilator se skida bez problema kada je neophodno čišćenje celog kulera. Ventilator je napravljen od plastike i sastoji se od šest lopatica koja hlade ceo uređaj. Što se ventilatora tiče, reč je o modelu prečnika 92 milimetara te ne zauzima mnogo prostora u celom računaru, a za njega je neophodan jedan slobodan tropinski konektor na matičnoj ploči. Kompaniji naravno nije promakao ni estetski deo, pa su stoga ugradili dve LED lampice plave boje koje čine uređaj znatno atraktivnijim kada je računar uključen. Ono što nas je prijatno iznenadilo jeste sam rad ventilatora koji je veoma tih. Naravno vremenom je neophodno podmazivanje i čišćenje celog kulera kako bi on radio bez problema i bez povećanja buke. Brzina ventilatora u ovom slučaju ide do 1750 obrtaja u minuti dok smo maksimalnu buku izmerili do 20dBa.

Antec A30

Antec A30

Što se tiče montaže, nije bilo velikih poteškoća. Pre nego što smo uopšte mogli da namestimo kuler, na matičnu ploču smo morali da namestimo plastični dodatak koji se učvršćuje pomoću 4 zavrtnja. Zahvaljujući ovom plastičnom postolju montaža nam je bila znatno olakšana, te pored toga nije bilo nezgodacija i sa skidanjem kulera radi čišćenja. Plastika je čvrsta i veoma pouzdana, a u toku montaže nije bilo naznaka da će doći do pucanja. Naravno za montažu nam je bio neophodan alat.

 

Zaključak:

Antec A30 je svakako ostavio dobar utisak na testiranju, ali treba imati na umu da je ovo uređaj iz jeftinije kategorije te samim tim nije namenjen najmoćnijim procesorima već za one u granicama proseka. Kako god, uređaj je veoma lepo dizajniran uz visok kvalitet i pouzdanost. Rezultati na našem testiranju su bili dosta dobri no treba imati na umu da smo na testiranju imali Intel Celeron G3450 procesor. Cena uređaja je oko 20€ sa blažim varijacijama što je sasvim prihvatljivo.

 

Specifikacije:

Proizvođač: Anter
Model: A30
Tip: Kuler
CPU: Intel: LGA1156/LGA1155/LGA1151/LGA1150/LGA775

AMD: FM2+/FM2/FM1/AM3+/AM3/AM2+/AM2

Nosač: Rifle
Dimenzije ventilatora: 92 x 92 x 25 mm
Brzina ventilatora: 1750±10% RPM
Protok vazduha: 36 CFM
Buka: 20dB (A)
Dimenzije kulera: 116 x 80.6 x 122.5 mm
Težina: 300g

 

Zvanični sajt proizvođača: http://www.antec.com

You may also like

1 comment

Ljubisa 14/08/2019 - 04:47

Solidan sobzirom na cenu savrsen

Reply

Leave a Comment