Home A SLAJDER Sony FDR AX1

Sony FDR AX1

by ITN Team
Sony FDR AX1

O japanskoj kompaniji Sony smo više govorili u prethodnim recenzijama i možemo jedino napomenuti da je ova kompanija svetski lider u proizvodnji digitalnih fotoaparata, video rekordera i kamkodera kako za profesionlanu tako i za amatersku upotrebu. Svima je poznat period prelaska sa SD videa na HD video sa jasnom razlikom u kvalitetu, boljom rezolucijom, više piksela i mnogo više detalja. Sony je ovaj put to podigao na viši nivo tako što je proizveo profesionalni video rekorder, a reč je o FDR-AX1. Ovaj video rekorder je sposoban da napravi video snimak u 4K kvalitetu (koji je ujedno i najbolji do sada) sa brzinom od 60fps (frames per second), a nama se ukazala prilika da ovaj uređaj podvrgnemo testiranju.

AX1 nam je pristigao u jednoj velikoj kutiji u kojoj smo, sem samog uređaja, dobili i veliki broj dodatne opreme. U kutiji pored uređaja dobili smo jednu punjivu NP-F970 bateriju, AC adapter, punjač za bateriju, HDMI i USB kablove, uputstvo za upotrebu, veliki gumeni okvir za vizir, poklopac za objektiv, A/V kabl, XQD kartica, CD-ROM sa licencom i garanciju. Veoma bogat sadržaj kutije pokazuje koliko se Sony potrudio da uz uređaj dostavi sve ono što je potrebno za kasniju upotrebu. AX1 je, kao i svi ostali video rekorderi, velikih dimenzija. Prvo što smo na njemu zapazili jeste jedan veliki rukohvat sa gornje strane kao i veliki objektiv. Uz veliki rukohvat se nalazi jedan istureni vizir sa gumenom oblogom koja ima ulogu da pokrije oko i jedan mikrofon sa prednje strane.

Sony FDR AX1

Sony FDR AX1

Gornji rukohvat ne služi samo za držanje uređaja već se na njemu sem mikrofona i vizira nalaze tasteri koji kontrolišu snimanje ili reprodukciju video snimka. Prvo što smo zapazili u prednjem delu rukohvata to je jedan taster sa crvenom tačkicom na sredini što nam je na odmah nagoveštavalo da je u pitanju taster za pokretanje i zaustavljanje snimanja. Sa njegove leve strane nalazi se „T“ i „W“ taster koji služi za ručno podešavanje zuma. Od kontrolnih tastera za reprodukciju video snimka tu su taster Stop, Play/Pause, Next, Previous, F Rev (premotavanje unazad) i F Fwd (premotavanje napred). Što se tiče ostalih tastera tu su tasteri za podešavanje jačine zvuka, taster Set i 4 tastera oko njega (gore, dole, levo i desno) koji služe za kontrolu menija kome je moguće pristupiti putem Menu tastera. U ostale sekundarne tastere ubrajamo Cancel/Back i Status Check, zatim Display, Data Code, Option i Thumbnail.

Sony FDR AX1

Sony FDR AX1

AX1 video rekorder je sam po sebi veoma podesiv o čemu svedoči veliki broj tastera na levom panelu. Nama se za početak najviše dopala grupa kružnih tastera oko objektiva rekordera pomoću kojih je moguće ručno podešavanje zuma, fokusa i irisa sa velikom preciznošću. Pored toga na sredini nalazi se ND filter taster koji je podesiv i to na 3 stepena (1/4 filter, 1/16 filter and 1/64 filter). Odmah sa njegove desne strane nalazi se taster za fokusiranje koji nudi izbor između ručnog i automatskog fokusiranja. Zatim pored njih nalaze se kružni tasteri za podešavanje audio nivoa i taster „Status Check“, „Cancel/Back“ i „Menu“, a odmah iznad njih se nalazi grupa od 6 tastera od kojih smo najviše zavoleli Peaking i Zebra. Peaking taster je odličan potez kompanije Sony, a njegova uloga je bolje fokusiranje određenog objekta uz pomoć tastera oko objektiva. Iris taster koji pritiskom na njega menja mod sa automatskog na ručni i obrnuto, nalazi se u donjem levom uglu dok se pored njega nalaze Gain, WHT Bal i Shutter speed tasteri.

Sony FDR AX1

Sony FDR AX1

Na zadnjoj strani uređaja nalazi se baterija, a sa njene leve i desne strane nalaze se poklopci ispod kojih se nalaze svi portovi i konektori koje ovaj video rekorder podržava. Ispod upadljivo sivog poklopca levo od baterije nalaze se 2 porta za XQD memorijske kartice i jedan port za SD memorijsku karticu. Levo od sekundarnog porta za XQD karticu nalaze se 2 USB porta (reč je o Mini-B i Type A tipu konektora), dok se na desnoj strani nalaze 3 konektora za Audio/Video izlaz. Naravno zapitali smo se za šta služi „Batt release“ taster iznad baterije, a nakon pritiska na njega zaključili smo da on služi za otpuštanje baterije. Dobra strana ovog rekordera je što omogućava snimanje iz različitih uglova. Moguće je snimanje sa tronožca (šina se nalazi sa donje strane), snimanje sa ramena i iz različitih uglova uključujući iznad glave ili sa zemlje.

Sony FDR AX1

Sony FDR AX1

Za snimanje sa ramena je nemoguće koristiti gornji držač, pa je zbog toga Sony dodao jedan naslon za ruku sa desne strane kao i nekoliko najvažnijih tastera koji se koriste u toku snimanja. Među njima spada taster za uključivanje i isključivanje kamere, zatim još jedan taster za zumiranje i taster za podešavanje fokusa. U tom slučaju (snimanje sa ramena) najbolje je korišćenje vizira, dok za snimanje iz ostalih uglova tu je mali LCD ekran koji nudi mogućnost okretanja u svim smerovima. 3.5-inčni Xtra Fine LCD ekran ima 100% pokrivenost sa odnosom stranica 16:9 i grid display markerom. Preko ekrana se kontroliše video snimak, reprodukuje se već kreirani video ili služi kao zamena za vizir.

Sony FDR AX1

Sony FDR AX1

G Lens objektiv unapređuje obradu slike, a asferična i specijalna low-dispersion stakla su redefinisana zbog čega se slika mnogo bolje reprodukuje, a shodno tome G Lens (G Objektiv) je podešen da snima sa visokom definicijom i kvalitetnom bojom. Sony-jev Exmor R CMOS jedinstveni 1/2.3”-inčni senzor ima 20 megapiksela, dok se otvor blende kreće od f/1.6 do f/3.4. Ovaj senzor kreira neverovatne video snimke u do sada najboljem 4K kvalitetu (4K – 3820 x 2160 piksela) sa brzinom od čak 60 frejmova u sekundi. To nažalost znači da su fajlovi veoma veliki i zahtevaju dosta memorije, zbog čega je Sony integrisao 3 memorijska porta upravo zbog velikih memorijskih zahteva. Podržani video formati su XAVC-S MPEG4-AVC/H.264 ali glavni problem ovog modela ogleda se u slaboj kompatibilnosti sa današnjim hardverom/softverom koji je na neki način „zaostao“ za ovakvim uređajima.

Sony FDR AX1

Sony FDR AX1

Sasvim neobičan i izvanredan procesor slike veoma brzo procesuira slike i šalje ih CMOS senzoru koji ih finalizira. Sa snimkom u realnom vremenu i brzinom od 60fps video snimak je 4 puta bolji od prvobitnog HD formata, zbog čega se ovaj format i naziva Ultra HD. Ovaj procesor slike identičan je procesorima koji se koriste u ostalim Sony-jevim modelima. AX1 koristi NP-F970 punjivu bateriju od 7.2V ili 8.4V kada se koristi AC adapter, a sa softverske strane AX1 koristi Sony Vegas Pro 12.

Sony FDR AX1

Sony FDR AX1

 

Zaključak:

Uvođenjem FDR-AX1 modela, Sony je napravio još jedan korak napred u svetu digitalnog video zapisa. Sa odličnim senzorom i procesorom slike, ovaj model je spreman da uhvati svačiju maštu i da ispuni zahteve čak i onih najzahtevnijih profesionalaca. U poređenju sa običnim videorekorderima koji prave snimak u Full HD formatu (1920×1080) ovaj model pravi četvorostruko bolji kvalitet i to 4K kvalitet sa brzinom 60fps u realnom vremenu. Međutim ništa nije toliko savršeno jer cena ovog modela iznosi  4.500$, ali za korisnike čija je profesija snimanje i slikanje ovo nije problem. Nas je na testiranju oduševio, a posebno smo bili zadovoljni kvalitetom slike bez obzira koje je doba dana bilo, čak i u situacijama sa jako slabim svetlom uređaj se odlično ponašao.

 

Specifikacije:

Proizvođač: Sony
Model: FDR AX1
Tip senzora: Exmor R CMOS senzor 1/2.3”
LCD Displej: 3.5” Xtra Fine LCD 3D (16:9)
Otvor blende: f/1.6-f/3.4
Modovi balansa belog: Auto/Onepush/Outdoor/Indoor/Color temp
Video formati: XAVC-S MPEG4-AVC/H.264
Kvalitet video snimka: HD rezolucija: 1920×1080 60p/30p/24p/50p/25p (50Mb/s);

4K rezolucija: 3840×2160 60p/50p (150); 30p/24p/25p (100); 30p/24p/25p (60)

Podržani memorijski formati: XQD, SD
Baterija: 7.2V (NP-F970 baterija); 8.4V (AC adapter)
Softver: Vegas Pro 12
Dimenzije: 18.9 x 19.3 x 36.2 cm
Težina: 2.44kg

 

Zvanični sajt proizvođača: www.sony.com

Video pregled:

https://www.youtube.com/watch?v=BsJfXq3rszg

You may also like

Leave a Comment