Home A SLAJDER NZXT Kraken X31

NZXT Kraken X31

by ITN Team
NZXT Kraken X31

NZXT je kompanija sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama koja se bavi proizvodnjom računarskog hardvera kao što su hladnjaci, napajanja i slično. Sem što je Cooler Master za izradu iskoristio AIO (All in One) koncept hlađenja u stopu ih prati i kompanija NZXT čiji smo kuler nedavno imali na testiranju. U pitanju je model Kraken X31 koji po načinu izrade veoma podseća na Cooler Master Nepton 120XL.

Kraken X31 nam je stigao u kartonskom pakovanju. Na gornjem panelu je iskorišćena bela boja kao pozadina, a sem toga na njemu se nalazi slika osnove sa vodenom pumpom povezanom na njoj. Ispod slike se nalazi jedna crna traka sa NZXT logoom kao i natpis koji nam govori da kompanija nudi 6 godina garancije. Sem toga u gornjem desnom uglu se nalazi jedan mali deo tirkizno plave boje sa čije leve strane se nalazi Kraken X31 natpis. Bočna strana na sebi ima jednu sliku osnove i ventilatora sa bakarnom podlogom vodene pumpe kao i nekoliko karakteristika. Zadnji panel ima pozadinu crne boje i na njemu je ispisana kompatibilnost kulera ali je ovaj put za boju slova iskorišćena kombinacija bele i tirkizno plave boje. Nakon otvaranja možemo reći da nam se dopao način pakovanja uređaja jer je sve bilo fino i lepo “ušuškano” unutar kutije. Prvo što smo zatekli je jedno uputstvo za upotrebu, zatim vodena pumpa već povezana sa osnovom, crn ventilator sa belim lopaticama i plastični držači koji služe za fiksiranje vodene pumpe na matičnu ploču.

NZXT Kraken X31

NZXT Kraken X31

Kraken X31 dolazi iz X familije koju čine još i modeli X41 i X61. Model X31 koristi aluminijumsku osnovu crne boje na koju se kasnije montira ventilator prečnika 120 mm za razliku od X41 modela koji koristi ventilator sa prečnikom od 140 mm. Aluminijumska osnova je u obliku kvadrata sa blago zaobljnim ivicama dok je aluminijum u sredini napravljen u obliku fino savijenih listića koji su nažalost jako osetljvi pa pri malom pritisku mogu da se oštete. Sem toga osnova od aluminijuma pri dnu ima dve integrisane cevi od gume čija je dužina 400 mm. Cevi povezuju osnovu sa vodenom pumpom koja ide na matičnu ploču i uz to omogućavaju odličan protok vazduha. Vodena pumpa je okruglog oblika, međutim veliki nedostatak je nepostojanje osvetljenja na kuleru što bi na neki način ulepšalo celokupan izgled. Umesto toga na gornjem panelu vodene pumpe nalazi se jedan beli NZXT logo.

NZXT Kraken X31

NZXT Kraken X31

Ono što nam se najviše dopalo kod osnove uređaja je mogućnost obostranog montiranja ventilatora. Ventilator može biti okrenut prema mreži na poleđini kućišta ili prema unutrašnjosti hardvera. Ventilator na sebi ima 7 lopatica koje su u odnosu na njegovu osnovu bele boje, dok je ostatak mat crn. On se povezuje uz pomoć jednog četvoropinskog konektora dok uz to uređaj poseduje i jedan USB konektor ali o tome nešto kasnije. Što se tiče vodene pumpe ona se montira na procesor i na donjoj strani se nalazi podloga od bakra koja je učvršćena uz pomoć brojnih šrafova pri čemu je veoma čvrst i ne postoji rizik od odvajanja podloge od ostatka. Sem toga on se montira preko postolja koje se učvršćuje na matičnu ploču uz pomoć 4 šrafa, a samo postolje je dizajnirano tako da su vibracije svedene na minimum i nema neželjenog klackanja uređaja nakon monitranja.

NZXT Kraken X31

NZXT Kraken X31

NZXT Kraken X31

  NZXT Kraken X31

Kraken X31 se montira na malo složeniji način u odnosu na prosečne kulere. Pre uključivanja potrebno je na matičnu ploču sa donje strane namontirati plastični držač na koji se kasnije monitra vodeni hladnjak. Vodeni hladnjak se učvršćuje uz pomoć 4 šrafa, ali pre nego što se stavi na procesor na podlogu je potrebno naneti TIM ili termalnu pastu. Ostatak kulera se monitra na zadnji panel kućišta i povezivanje se vrši preko jednog četovoropinksog i preko jednog USB konektora. Uređaj je kompatibilan sa Intelovim i AMD-ovim procesorima i to sa Intel LGA 2011-3, 1366, 1156, 1155, 1150 modelima dok su kod AMD-a podržani FM2, FM1, AM3+, AM3, AM2+, AM2 modeli. Ono što nas je iznenadilo jeste USB ulaz što nismo navikli da viđamo, bar kada su u pitanju kuleri. Međutim USB ulaz nam omogućava korišćenje CAM-a tj. specijalnog softvera koji omogućava nadgledanje rada procesora preko smartfona. Nakon istaliranja određenog softvera korisnik nakon pristupa svom nalogu može da proverava brzinu rada, temperaturu kao i intenzitet rada procesora i kulera. Na testiranju smo jednom prilikom u jednoj prostoriji ostavili uključen računar sa X31 hladnjakom, dok smo u drugoj prostoriji preko smartfona nadgledali celokupan rad procesora i kulera.

NZXT Kraken X31

NZXT Kraken X31

Ventilator koji ima 7 lopatica kao što smo već naveli, povezuje se uz pomoć jednog četvoropinskog konektora. Brzina ventilatora se kreće od 800 do 2000 RPM pri čemu stvara pritisak od 0.44 do 2.76 mmH2O što obezbeđuje odličan protok vazduha kroz kućište, a samim tim i dobro hlađenje. Ventilator radi pod naponom od 12V DC. Na testiranju smo imali Core i7 4770K procesor i prilikom standardnog korišćenja temperatura procesora je iznosila oko 24 celzijusovih stepena. Dok se  prilikom overclock-ovanja temperatura kretala do čak 67 stepeni nakon spuštanja rada procesora na normalan hod, temperatura procesora je bila nešto viša i iznosila je oko 32 stepena što je u rangu sa Cooler Master-ovim Nepton 280L modelom. Međutim X31 ne radi toliko tiho kao što smo očekivali i proizvodi buku od čak 18 pa do 34dB u zavnisnosti od zahteva, što je daleko više od nekih kulera koje smo već testirali. Što se tiče motora unutar hladnjaka, on radi pod naponom od 12V DC pri jačini struje od 325mAh. Brzina motora se kreće od 2400 do 3600 RPM i on se povezuje preko jednog tropinskog konektora.

 

Zaključak:

Cena koja se kreće oko 75$ sasvim odgovara uređaju kao što je Kraken X31. Uređaj je veoma kvalitetan, a samim tim nudi odlično hlađenje kao i garanciju od čak 6 godina. CAM softver je za svaku pohvalu jer omogućava praćenje rada procesora i hladnjaka preko smartfona čak i kada nismo pored uređaja međutim veoma je bučan u čemu je Nepton 120XL znatno bolji,  a košta svega par dolara više. Kompatibilnost nije loša, podržava kako AMD-ove tako i Intelove procesore međutim lista je svedena na LGA 2011-3, 1366, 1156, 1155, 1150 kod Intelovih i na FM2, FM1, AM3+, AM3, AM2+, AM2 kod AMD-ovih procesora. Za povezivanje je potreban jedan USB priključak kao i nekoliko četvoropinskih i jedan tropinski konektor čiji slotovi se nalaze na matičnoj ploči.

 

Specifikacije:

Proizvođač: NZXT
Model: Kraken X31
Veličina ventilatora: 120 x 120 x 25 mm
Protok vazduha: 81.32 CFM
Pritisak vazduha: 0.44 – 2.76 mmH20
Konektor ventilatora: 4-pinski
Napon ventilatora: 12V DC
Brzina ventilatora: 800-2000 RPM ± 10%
Jačina buke: 18-34 dBA
Brzina motora: 2400-3600 ± 150 RPM
Napon motora: 12V DC
Konektor motora: 3-pinski
Jačina struje motora: 325mAh
Kompatibilnost: Intel LGA 2011-3, 1366, 1156, 1155, 1150 CPUs

AMD FM2, FM1, AM3+, AM3, AM2+, AM2 CPUs

Dimenzije osnove: 155 x 120 x 30 mm
Materijal: Aluminijum
Dužina cevi: 400 mm
Kontrola: Kraken CAM softver
Garancija: 6 meseci
Boja: Crna sa belim ventilatorom

 

Zvanični sajt proizvođača:

http://www.nzxt.com/

Video pregled:

You may also like

Leave a Comment