Home A SLAJDER D-Link DIR-810L

D-Link DIR-810L

by ITN Team

D-Link je kompanija koja je poznata po proizvodnji mrežnih elemenata, a o kojoj smo imali dosta prilika da govorimo u prethodnim recenzijama. Nedavno smo na testiranju imali još jedan njihov ruter, a reč je o D-Link DIR-810L modelu koga odlikuje pristupačna cena, dobar kvalitet izrade i solidne karakteristike.

Uređaj nam je stigao u jednom pakovanju koje je napravljeno od kvalitetnog kartona. Za prednji i zadnji panel za pozadinu iskorišćena je bela boja, a pozadina na levoj i desnoj strani je plava dok su gornja i donja strana crne. Na prednjem panelu prvo što smo zapazili jeste slika uređaja ispod koga se nalazi naziv i nekoliko karakteristika na žutoj traci. Iznad slike u gornjem levom uglu se nalazi jedan D-Link logo, dok se u gornjem desnom nalazi jedan AC 750 natpis. Na zadnjem panelu se nalaze sitno ispisana objašnjenja, kao i sadržaj pakovanja sa minimalnim sistemskim zahtevima. Sem toga na levoj i desnoj strani se nalazi još ispisanih detalja dok je na gornjoj strani jedan veliki beli D-Link logo. Nakon otvaranja smo izvukli jednu tzv. korpu napravljenu od jeftinog ali istovremeno čvrstog kartona. Prvo što smo izvukli iz pakovanja je jedan instalacioni CD sa softverom koji je potreban za rad. Zatim ruter upakovan u plastičnu kesu, ispod njega se još nalaze dokumentacija, kabl za napajanje i jedan kabl za povezivanje sa internetom.

D-Link DIR-810L

D-Link DIR-810L

DIR-810L je veoma mali uređaj sa dimenzijama koje iznose 156.5×113.2×53.6 mm i veoma je lagan sa masom od 184.7 grama. Napravljen je od kvalitetne uglađene crne plastike i na prednjem panelu ima jednu šaru koja ilustruje emitovanje signala. U donjem delu se takođe nalazi jedan MyDlink logo, dok se u gornjem delu nalazi jedna crna traka. Na njoj se nalaze jedino 2 indikatora i to za uključivanje i za povezivanje. U desnoj polovini iste te trake se nalazi ime uređaja ispisano belim čitkim slovima. Gornja strana je jako mala i na sebi ima jednu ugraviranu šaru u obliku jedne linije. Bočne strane su skroz prazne. Na zadnjem panelu se nalaze 4 LAN porta koji za razliku od mnogih rutera nisu naznačeni posebnom bojom. Pored njega se nalazi jedan žuti Internet port koji služi za povezivanje uređaja sa internetom. U drugoj polovini tog panela se nalazi taster za restartovanje, taster za uključivanje uređaja i WPS-a kao i jedan port za povezivanje sa AC adapterom. Iznad panela sa konektorima nalazi se jedna mreža kroz koju ulazi vazduh i ima zadatak da hladi elektronske komponente unutar uređaja.

D-Link DIR-810L

D-Link DIR-810L

Donja strana uređaja je znatno šira od gornje i uz pomoć nje se uređaj oslanja na površinu. On je dizajniran tako da je njegovo klizanje svedeno na minimum. Modul 802.11ac je najsporiji modul koji je dostupan na ovom uređaju što je dosta sporije od nekih znatno skupljih konkurenata mada nas ovo nije iznenadilo uzimajući u obzir cenu od oko 40$. Uređaj ima jednako jake WAN i LAN portove što ograničava brzinu mreže na 100Mbps. Ovo je sasvim dovoljno da ispuni zahteve prosečnih korisnika, a uz to ide mydlink Cloud servis koji omogućava pristup WPS/WPA/WPA2 zaštiti kao i IPv6. Nakon povezivanja uređaja nije moguće odmah pretraživati internet, ali jednostavnim kucanjem 192.168.0.1 instalacioni proces se automatski pokreće i instalacija ne zahteva više od 5 minuta.

D-Link DIR-810L

D-Link DIR-810L

Maksimalna brzina WiFi signala se kreće do 433Mbps koji emituje antena internog tipa ili preciznije odašiljač se nalazi unutar uređaja. Mydlink omogućava veliki broj funkcija i kontrola kao što je daljinsko upravljanje, praćenje trenutnog download/upload protoka, povezani korisnici, pristup istoriji pretraživanja svakog korisnika, zabrana pristupa određenim korisnicima, a u isto vreme pristup tom interfejsu je moguć kako preko računara tako i preko Android uređaja. Uređaj je kompatibilan sa Windows 7, Windows Vista ili Windows XP (SP3) operativnim sistemima kao i sa Max OS X verzije 10.4 i novije. Uz to potreban je i internet pretraživač koji omogućava korišćenje Jave.

 

Zaključak:

DIR-810L je jedan od kvalitetnijih D-Link-ovih proizvoda po jako pristupačnoj ceni koja u ovom slučaju iznosi oko 40$. Plastika od koje je napravljen je solidnog kvaliteta, a sam uređaj je veoma kompaktan. Uz to je instaliranje softvera kao i podešavanje veoma jednostavno, a kompanija nudi mydlink Cloud softver koji omogućava podešavanje i nadgledanje rada uređaja. Pokrivenost koju pruža ovaj uređaj je jako dobra i omogućava povezivanje svih uređaja sa WiFi modulom koji su u blizini. Međutim uređaj je dosta jednostavan i njegova antena nije predviđena za veća mesta već je namenjen samo za kućnu upotrebu ili za upotrebu u manjim kancelarijama.

 

Specifikacije:

Proizvođač: D-Link
Model: DIR-810L
Brzina: Do 433 Mbps
Podržani standardi: Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac
Tip antene: Interna
Portovi: 1x WAN 10/100 Mbps, 4x LAN 10/100 Mbps
Frekvencija: 2.4GHz/5GHz (dual band)
Podržani operativni sistemi: Windows 7/Vista/XP SP3 ili Mac OS X 10.4 ili noviji
Zaštita: WPS/WPA/WPA2
Napredne funkcije: QoS, DMZ, Guest Zone, IPv6, Green Ethernet, Dupli Aktivni Firewall (NAT i SPI)
Ostalo: mydlink Lite, QRS Mobile mobilne aplikacije za podršku
Dimenzije: 156.5 x 113.2 x 53.6 mm
Težina: 184.7 g

 

Zvanični sajt proizvođača: http://www.dlink.com/

Video pregled:

You may also like

Leave a Comment