Home A SLAJDER Samsung Gear Fit2

Samsung Gear Fit2

by ITN Team
Samsung Gear Fit2

Samsung je do sada na tržište smartfona i generalno pametne tehnologije učinio mnogo što se vidi po njihovoj dominaciji u tom polju. Ipak malo je poznato da je Samsung prva kompanija koja je predstavila pametni sat koji je kroz razne priče obećavao jako malo. Ipak u praksi se pokazalo da su oni jako korisni, a da je ovaj potez kompanije Samsung naterao mnoge konkurente da razmisle o proizvodnji svog pametnog sata. Ipak nakon nekoliko godina od prve pojave pametnog sata, ovaj put imamo na testiranju noviji Samsungov model oznake Gear Fit2.

Uređaj nam je stigao u kompaktnom, ali intrigrantnom pakovanju crne matirane boje. Kvalitet je visok, no najviše pažnje nam je privukla prednja strana koja odmah u prvom planu ističe uređaj koji je vidljiv kroz jedan takozvani plastični prozor. Tu su zatim logo kompanije, oznaka i nekoliko detalja dok su ostali detalji i specifikacije razmešteni po ostatku pakovanja. Nakon što smo kutiju otvorili, odmah smo uvideli da je kompanija nije uložila dosta truda i u ovaj segment. Pored uređaja smo dobili samo najosnovnije stvari kao što su USB kabl i nekoliko papira što je sasvim dovljno.

Samsung Gear Fit2

Samsung Gear Fit2

Ako uporedimo ovaj model sa prethodnim modelom, vidi se da su jako slični kao i da je ovo naslednik prethodnog modela. Ipak Fit2 je napravljen od dosta kvalitetnijih materijala što se tokom testiranja dosta osetilo. Glavni deo tj. kućište je napravljeno od metala crne boje dok je poleđina takođe crna, no ona je napravljena od plastike. Kućište je čvrsto i kvalitetno, a najviše pažnje privlači vodootporni IP68 serfikat koji obezbeđuje do 30 minuta rada pod vodom, naravno do dubine od 1 i po metar. No po ovom pitanju treba obratiti dosta pažnje jer se ovo odnosi na slatku vodu jer nije previše poznato da slana voda nagriza što bi dovelo do nepovratnih oštećenja. Sa desne strane uređaja se nalaze dva mehanička tastera s tim što je jedan namenjen za izlazak iz menija tj. kretanje nazad. Drugi je namenjen uključivanju/isključivanju uređaja, no njegova uloga se menja te pored toga što preko njega može da se pristupi meniju, preko interfejsa ovog pametnog sata je moguće dodeliti i druge opcije iz celog asortimana podešavanja.

Samsung Gear Fit2

Samsung Gear Fit2

Narukvica modela je napravljena od silikona na koji smo svakako trebali da se priviknemo, pogotovo u letnjim uslovima kada je znojenje dosta izraženije. No kao što smo rekli, kučište je otporno kako na vodu tako i na znoj. Narukvica je udobna zbog same prirode materijala, a pritom treba dodati da je unutrašnji deo narukvice rebrast kako bi se taj osećaj poboljšao. Narukvica je vrlo jednostavna za upotrebu tj. veoma se lako kači i skida. No ono na šta treba da se obrati pažnja jeste veličina narukvice jer u ponudi kompanije Samsung postoje dve veličine L i S sa jasno naznačenim obimom. U našem slučaju je reč o L veličini koja se kod nas odlično uklapa, no za nežniji pol je najbolja upotreba S veličine. Narukvica je veoma lagana i teška je oko 30 grama ili 28 grama za manji model. Ipak ni narukvica nije prošla bez izmena jer se unutar nje nalaze senzori za merenje otkucaja srca i krvotoka generalno, što može biti vrlo korisno i za sportiste i za svakodnevnu upotrebu.

Samsung Gear Fit2

Samsung Gear Fit2

Samsung je i ovaj put iskoristio poznatu AMOLED matricu koja dolazi sa nešto manjom dijagonalom od 1.5 inča. No obezbeđena je veća gustina ekrana, smanjen je prostor oko ekrana, a preko njega se nalazi Gorilla Glass 3 zaštitno staklo koje štiti ekran od oštećenja prilikom pada ili od ogrebotina. Vrlo zanimljivo je da uređaj poseduje dosta jak hardver za jedan ovakav tip uređaja. Ugrađen je procesor jačine 1GHz, tu je 512MB RAM memorije kao i 4GB interne memorije što bi za jedan smartfon bilo nezamislivo malo, no za jedan smartwatch ovo je odlično pogotovo ako pogledamo karakteristike prvog modela koji se pojavio sa svega 8MB RAM memorije i 16MB interne memorije. Ovo je obezbedilo sasvim dobar i nesmetan rad na uređaju bez nepoželjnih kočenja. Baterija koja je ugrađena u ovaj model ima kapacitet od 200mAh što na papiru deluje slabo, no u praksi ovo može da izvuče nekoliko dana trajanja u zavisnosti od intenziteta upotrebe, pa smo neretko punili uređaj svaka 3 ili 4 dana.

Samsung Gear Fit2

Samsung Gear Fit2

Uređaj koristi Samsungov Tizen operativni sistem koji je napravljen tako da može da radi samostalno, no da bismo izvukli maksimum iz uređaja neophodno je uparivanje sa smartfonom. Ipak u tom slučaju postoje ograničenja koja zahtevaju minimum Android 4.4 KitKat operativni sistem, dok ostali sistemi kao iOS ili Windows Phone nemaju podršku. Softver je veoma jednostavan za upotrebu i bez smartfona, te je moguće podešavanje pozadine bez telefona, zatim bez telefona očitava GPS podatke, meri otkucaje srca i broj napravljenih koraka. Jedina razlika je što prilikom povezivanja sa pametnim telefonom ove informacije su dosta detaljnije, pa je tada neophodna instalacija S Health-a. Što se povezivanja tiče, uređaj koristi dva modula i to WiFi ili Bluetooth, no telefon sa kojim se povezuje pored pomenutog softvera treba da ima minimum 1.5GB RAM memorije. Pored telefona moguće je povezivanje i Bluetooth slušalica kao i puštanje muzike putem sata.

Zaključak:

Zadovoljni smo učinkom modela na testiranju s obzirom da je pokazao odlične perfomanse koje su iskombinovane sa veoma jednostavnim, ali kvalitetnim interfejsom. Uređaj je dizajniran da radi samostalno, no najbolje je uparivanje sa smartfonom radi postizanja boljih rezultata. Jedina negativna strana jeste nedostatak podrške za iOS operativni sistem na čemu Samsung dosta gubi. Cena je oko 280€ što je prilično visoko za naše uslove, no verujemo da je ovo sasvim normalno za verne potrošače Samsungovih uređaja i gedžeta.

 

Specifikacije:

Proizvođač: Samsung
Model: Gear Fit2
Tip: Pametni sat
Ekran: 1.5″, zakrivljeni AMOLED
Rezolucija ekrana: 216 x 432
Gustina ekrana: 322 ppi
RAM: 512 MB
Interna memorija: 4 GB
Procesor: Dual-core (1GHz Dual)
Senzori: GPS, HR, Accelerometer, Gyro, Barometer
Kompatibilnost: Android 4.4/ 1.5GB RAM↑
Sertifikat: IP68
Baterija: 200mAh, punjiva

 

Zvanični sajt proizvođača: http://www.samsung.com

Video pregled:

You may also like

Leave a Comment