Home GAMES Football Manager 2019

Football Manager 2019

by ITN Team

’Football Manager’ često može biti težak serijal na koji se treba navići. U većini godina, situacija je takva da morate da provedete 100 sati igrajući ovu igru pre nego što zaista budete razumeli koje su to promene ispod haube zbog kojih igra radi tako kako radi. To nije slučaj sa „Football Manager 2019“. Razlike su očigledne skoro na prvi pogled i upravo to je čini boljom.

Ovo je igra koja ima pametan i fleksibilan pristup podešavanju onoga što je (i što nije) radilo u prošlosti, pa ćete u suštini igrati potpuno nov, svež nastavak koji je na vrhuncu svojih moći, umesto jednostavnog inkrementalnog ažuriranja rostera. Treniranje i taktike su sada drugačije, sveobuhvatnije zveri; uvedena je nova tehnologija na terenu i van njega, a tu je i mnogo toga drugog. To je revolucija ne samo načina na koji pristupate svakoj igri – ovde nema autopilota – već predstavlja i dobrodošle prepravke nakon stagnirajućih napora iz prethodnih godina. Stoga, recite zbogom svom društvenom životu: ovo je, jednostavno rečeno, ubedljivo najbolja igra u serijalu.

Dakle, da počnemo sa velikim stvarima. I treniranje i taktika su potpuno prerađeni. Taktika, najveći strah mnogih igrača koji žele da budu virtuelni menadžeri, je sada olakšana zahvaljujući mogućnosti da u svoj tim ubacite seriju unapred određenih karakteristika koje su zasnovane na svetski poznatim stilovima igranja. Želite da Jurgen Kloppov Liverpool oseti presing igru na svojoj koži ili da isprobate tiki-taka igru protiv Barselone? Možete to da uradite, donekle. Jednostavno kliknite na dugme i vaš tim će biti spreman da igra na taj način… u teoriji.

Naravno, pošto je ovo „Football Manager“, ništa nije tako jednostavno. Iako će grupa ljudi kojoj će ova igra biti razonoda biti dovoljno zadovoljna, i dalje možete osloboditi svog unutrašnjeg Bielsa i izabrati generički obrazac za taktiku i fino ga podesite kako vam duša želi, tako da odgovara vašoj ličnosti i načinu na koji želite da igrate.

Upravo to je i mantra „Football Manager 2019“: napravljeno je dovoljno ustupaka za one koji ne žele da pažljivo razmatraju svaki pojedinačni detalj satima i satima, ali ako to izaberete, možete beskrajno da se igrate skoro svakim aspektom svog tima. To je i razlog zbog kojeg uvođenje Inductions funkcioniše tako dobro. Bilo da ste novajlija ili veteran, nećete biti prelavljeni. Ovi mini tutorijali koji traju po par minuta za brojne funkcije u „Football Manager 2019“ se mogu spremno ignorisati ili vam se mogu jednostavno urezati u mišićnu memoriju. Izbor je vaš i, ovog puta, imaćete sve pod kontrolom šta god da izaberete. Ovde nema bojazni da ćete nešto propustiti.

Uzmimo, na primer, trening. Iako je nekada trening bio samo pomisao, ove godine od vas se zahteva ulaganje ozbiljnog napora, ako želite, ne samo u vaš raspored treniranja, već i u to ko će imati koristi od toga. Možete ući u kalendar treniranja i postaviti čitavih nekoliko meseci rasporeda, birajući između kategorija kao što su napad, fizički trening, kondicioni trening, odbrana, i tako dalje. To predstavlja skoro neizmernu količinu sistema i podešavanja koje treba postaviti pre svake igre: tu su čitave sesije povezivanja tima koje pomažu moralu, zatim mentorske grupe, šansa da se prilagodi predloženi plan treniranja regenu (jednom od nasumično generisanih mladih igrača u igri) kako bi se iskoristio i zadnji atom njegovog potencijala, kao i šansa da pošaljete svoj tim da pomaže na događajima zajednice. Sve je bitno.

Stoga, ukoliko imate izuzetno nezgodnog protivnika, možda ćete želeti da radite na odbrani bez lopte tokom duple sesije u četvrtak, nakon čega će uslediti neki kondicioni trening, pošto ćete, zasigurno, loptu viđati daleko manje. Ne šalimo se kada kažemo da možete provesti desetak sati radeći samo na ovome pre nego što čak i potpišete ugovor za igrača ili u besu bacite flašicu vode. Ovo je neverovatno intuitivan sistem i jedan od onih kojoi su krajnje transformativni u načinu na koji upravljate u „Football Manager“-u. Plus, ukoliko to ne želite da radite, pustite svog asistenta da preuzme i potpuno to ignorišite. Savršeno.

Tu je i par lepih karakteristika koje, iako nisu posebno inovativne, dopunjuju temelje neverovatno dobro projektovanog paketa. VAR i tehnologije gol linije su, za promenu, sada uključene, iako samo u ligama koje ih trenutno podržavaju. Takođe, novi korisnički interfejs, iako je malo liberalniji po pitanju korišćenja slobodnog prostora i drečave ljubičaste šeme boja, je daleko inteligentniji u pogledu svog dizajna, pri čemu sve u njemu služi svrsi. To je u potpunom kontrastu sa onime što je bilo ranije, gde ste morali da klikćete kroz nekoliko stranica nepotrebnih menija da biste dobili informacije koje su vam potrebne. Tu je zatim i Bundesliga licenca (napokon!) i par malih popravki endžina utakmica ove igre, pa igra sada deluje mnogo fluidnije u pogledu kontra napada zahvaljujući načinu na koji se lopta kreće i pomera po terenu. Opet, male stvari – ali sve one se računaju.

Međutim, nije sve savršeno. Nekoliko poznatih klopki je dalje tu, poput golova iz centaršuteva, kako za tako i protiv, čini je broj i dalje preveliki u poređenju sa stvarnim životom. Pres konferencije se, takođe, ponavljaju do iznemoglosti kao i do sada. Žalosno je videti da se ostatak igre toliko trudi da poboljša kvalitet života dugoročnih karakteristika koje treba sačuvati kada sistem koji deluje kao da je star čitavu deceniju, u najboljem slučaju, i dalje postoji, čekajući da se sam sabotira.

U međuvremenu, sistem dinamike vas konstantno tera da udarate na ego i da se nenamerno mešate u taj sistem dodnošenjem odluke koja značajno utiče na moral, uprkos tome što nemate pojma zašto se to dešava. Da, može se reći da to odražava stvarni život, ali je i dalje frustrirajuće kada imate zvezdu napada koja skrene s puta jer vi ne ojačavate svoju odbranu. I pres konferencijama i dinamici, iako su stare tek oko godinu dana, je potrebna prerada koju su dobile taktika i trening kako bi procvetale sledeće godine.

Ipak, to je sve slučajno. Volećete „Football Manager“. Cenićete osmišljavanje rasporeda treninga usred jutarnjeg sastanka, obožavaćete svaki aspekt svoje marljivo napravljene taktike koja na tako suptilan način funkcioniše tokom finala kupa, pa ćete biti u potpunosti zavisni od igre. Ovo je najbolji „Football Manager“ iz mnogo razloga, ali ništa više od činjenice da će biti jednako zadivljujuć za nekoga ko po prvi put kreće da igra pa sve do onih od nas koji su očvrsli u borbama igrajući ovu igru još od dana „Championship Manager“-a.

Zapravo, ova igra je možda i previše dobra. Sports Interactive su možda učinili nemoguće i svorili ultimativnu „Football Manager“ igru, onu koju možete igrati narednih pet godina bez potrebe da kupite bilo koje buduće izdanje, osim skidanja ažuriranih timova. Međutim, o tome ćemo kasnije. Sada nas čeka još jedna utakmica.

Zahvaljujemo se firmi ComputerLand na ustupljenom promo disku za igru.

You may also like

Leave a Comment