Video nadzor preko smartfona: Android aplikacije za sigurnosne kamere

I dok je nekada za praćenje sigurnosnih kamera bila potrebna izolovana soba sa puno ekrana u kojoj će raditi poseban službenik obezbeđenja, savremeni sistemi za video nadzor svojim korisnicima obezbeđuju monitoring u realnom vremenu, tako da uz pomoć odgovarajuće mobilne aplikacije mogu pratiti šta se dešava u njihovom domu ili kancelariji 24 sata dnevno, gde god da se nalaze.

Postoji puno aplikacija za video nadzor koje na jednostavan način možete instalirati na svom mobilnom telefonu. Međutim, nisu sve jednako primenjive na svim uređajima – neke nisu kompatibline sa starijim modelima telefona, neke su dizajnirane za Android, a neke iOS operativni sistem, neke mogu koristiti samo kompleti za video nadzor  određenog brenda… Postoje i aplikacije uz čiju pomoć možete svoj stari telefon pretvoriti u sigurnosnu kameru.

Ako ste odlučili da instalirate sistem video nadzora u svom domu ili u svom poslovnom prostoru, a posedujete Android telefon, pročitajte ovaj tekst i saznajte koje su to najpouzdanije Android aplikacije za sigurnosne kamere.

#1 AtHome Camera

AtHome Camera je jedna od najpopularnijih aplikacija u kategoriji DIY video nadzora. Da bi sistem funkcionisao moraćete da imate najmanje dva uređaja na kojima je instalirana aplikacija. Jedan od uređaja će imati funkciju sigurnosne kamere, dok ćete drugi korisiti za kontrolu i nadzor. Sve dok su oba uređaja povezana na internet, putem Wi-Fi, 3G ili 4G mreže, možete nadgledati željeni prostor u realnom vremenu sa latencijom koja je određena isključivo kvalitetom mreže.

Aplikacija AtHome Camera je omiljena među korisnicima pre svega zbog mnogobrojnih korisnih funkcija. Ona omogućava istovremeno praćenje do četiri video strima, a može se iskoristiti i za pretvaranje laptopa ili smart televizora u uređaj za video nadzor.

Čak iako koristite stari telefon kao kameru za video nadzor, aplikacija nudi funkcije poput režima noćnog snimanja, dvosmernog zvuka i snimanja i reprodukcije video zapisa. Najnovija verzija AtHome Camera takođe ima i funkciju detekcije pokreta koja je podržana veštačkom inteligencijom i Deep Learning tehnologijom. Aplikacija se može podesiti tako da šalje obaveštenje na vaš telefon uz kratku GIF animaciju načinjenog snimka svaki put kada kamera detektuje kretanje koje su prouzrokovali ljudi. Takođe, aplikacija podržava i funkciju prepoznavanja lica.

Osnovna verzija AtHome aplikacije se može preuzeti i koristiti besplatno, uz mogućnost korišćenja usluge skladištenja podataka (video zapisa) u Cloud-u, za koju se plaćanja mesečna pretplata od nekoliko dolara.

Ako želite da uradite nadogradnju na postojeći sigurnosni sistem koji koristi prave sigurnosne kamere, jednostavno možete kupiti set IP kamera AtHome brenda koje se mogu lako povezati sa vašim mobilnim telefonom pomoću iste aplikacije.

#2 Alfred Home

Sa više od 8 miliona preuzimanja Alfred je na prvom mestu po popularnosti među DIY mobilnim aplikacijama za kućni video nadzor. Isto kao i AtHome Camera, Alfred može bilo koji uređaj koji ima kameru, poput laptopa ili mobilnog telefona da pretvori u sigurnosnu kameru.

Ova aplikacija takođe nudi mogućnost gledanja video zapisa u realnom vremenu sa nadzornih uređaja preko interneta. To je veoma korisna funkcija kada niste u mogućnosti da pristupite svom primarnom uređaju za video nadzor ili ako je potrebno da nekom drugom omogućite pristup video snimcima sa vaših uređaja.

Alfred Home takođe nudi filter za prostore sa slabijim osvetljenjem, što ga čini odličnim i jeftinim rešenjem kada je u pitanju nadgledanje beba. U svakom trenutku na  jednostavan način možete aktivirati led svetlo na telefonu koji ste pretvorili u sigurnosnu kameru i tako omogućiti snimanje u mraku. Pored toga, tu su i video i audio čet u realnom vremenu, kao i mogućnost aktiviranja alarma, odnosno primanja upozorenja na vašem telefonu koji koristite za kontrolu video nadzora, uvek kada kamera detektuje bilo kakvo kretanje. Sve ove funkcije su dostupne besplatno kada preuzmete aplikaciju.

Ipak, postoji nekoliko razloga zbog kojih mnogi korisnici prethodno opisanu AtHome aplikaciju stavljaju ispred Alfreda. Kao prvo, sporo učitavanje i odazivanje, i često padanje aplikacije na starijim modelima mobilnih telefona. Drugi razlog je odluka programera da zaključaju neke od najboljih funkcija. Tako, na primer, Alfred nudi HD video snimanje i funkciju zumiranja, ali samo ako ste za to spremni da platite 3,99 dolara mesečno.

#3 WardenCam

Interfejs aplikacije WardenCam je nešto slabije odrađen u odnosu na prve dve aplikacije sa ove liste, ali svakako je veoma upotrebljiv. WardenCam se takođe može koristit za pretvaranje bilo kog uređaja koji u sebi ima kameru u sigurnosnu kameru, a nudi i sve najvažnije funkcije: detekciju pokreta, slanje obaveštenja na vaš telefon kada se aktiviraju alarmi za pokret, kao i dvosmerni audio. Ova aplikacija za video nadzor omogućava i pregled sa WardenCam sigurnosnih uređaja putem WebViewer aplikacije, što je korisno kada želite da omogućite i drugima da pogledaju snimak sa kamera uživo.

Ono po čemu se WardenCam posebno izdvaja od drugih aplikacija jeste mogućnost sinhronizovanja sa Google Drive ili Dropbox nalogom, tako da nećete morati da trošite dodatni novac za skladištenje video zapisa u oblaku.

WardenCam nudi i jednokratnu nadogradnju za 5,99 dolara, u okviru koje postoji funkcija 24/7 (non-stop snimanje i praćenje) i to je jedina funkcija koja je zaključana u osnovnoj verziji aplikacije.

#4 Reolink

Reolink je jedna od najpreglednijih i najpopularnijih u kategoriji aplikacija za sisteme video nadzora koji su predviđeni za rad sa IP kamerama. Na samom početku, važno je napomenuti da korišćenje ove aplikacije podrazumeva da ćete morati da nabavite namensku sigurnosnu kameru marke Reolink. Ipak, stručnjaci tvrde da se ta investicija itekako isplati.

Reolink je brend koji nudi jedan od najraznovrsnijih asortimana sigurnosnih kamera. U ponudi su kamere koje se povezuju kablovima, kamere na baterije, kao i kamere koje rade preko Wi-Fi mreže ili obezbeđuju prenos video zapisa preko 3G ili 4G mreže. Neki modeli Reolink kamera imaju mogućnosti snimanja video zapisa u 4K rezoluciji.

Što se same aplikacije tiče, Reolink je sigurno jedna od aplikacija sa najmanje tehničkih problema. Ima intuitivni interfejs, krajnje jednostavna za upotrebu, nema čestih ispadanja iz sistema i nudi mogućnost podešavanja upozorenja i obaveštenja samo onda kada vi to želite. Takođe, ovo je aplikacija koja se vrlo lagano, brzo i efikasno pokreće.

Kao bonus, Reolink obezbeđuje skladištenje snimljenih video zapisa u oblaku bez dodatnih troškova. Pošto postavljanje celog sistema sigurnosnih kamera može biti prilično skupo, činjenica da vam neće trebati dodatnog novca za skladištenje podataka u oblaku svakako predstavlja olakšavajuću okolnost.

Zaključak

Sa sve većim napretkom, svaka tehnologija bilo kog brenda postaje dostupnija, čak i za ljude koji su manje skloni tehnološkim inovacijama. Razvoj jednostavnih Android aplikacija za video nadzor je najbolja potvrda za takve tvrdnje.

Zahvaljujući ovim aplikacijama, danas više ne morate da plaćate profesionalnu uslugu za postavaljnje sistema za video nadzor, bar kada je u pitanju jednostavna kućna upotreba koja podrazumeva jednu ili nekoliko sigurnosnih kamera. Jednostavan sistem video nadzora možete instalirati i sami, uz pomoć nekoliko starih pametnih telefona ili nekih drugih uređaja koji poseduju integrisanu kameru. A u ponudi Google Play prodavnice svakako ćete pronaći odgovarajuću Android aplikaciju za upravljanje vašim sistemom za video nadzor.

Naravno, treba imati u vidu da ovakva rešenja ne mogu biti zamena za složene, profesionalne sisteme video nadzora koji su pre svega namenjeni upotrebni u velikim poslovnim prostorima. Međutim, ako vam je potreban samo nadzor jedne ili nekoliko soba u vašem domu, ovakve aplikacije u stanju su da odgovore vašim zahtevima.

Video nadzor preko smartfona: Android aplikacije za sigurnosne kamere was last modified: 2 jula, 2020 by

Related posts

Zakorači u svet 4K rezolucije uz Philips i Doper-Tech

Počinje prodaja Samsung Neo QLED 2021 televizora u Srbiji

Canon predstavlja tri nova RF objektiva – uključujući jedan jedinstven na svetu – i nudi fotografima nove mogućnosti