Tales of ARISE

Tales of Arise je jRPG koji je razvio i objavio Bandai Namco i 17. naslov u mainstream Tales seriju. Igra je sada dostupna na PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S i PC-u. Da li ste spremni da doživite priču o tiraniji, izdaji, ali i nadi i oslobođenju? Da ustanete i izazovete vašu sudbinu?

Igra počinje kratkim uvodom u priču – sa time koliko vam je potrebna narativno vođena igra! Pre tri stotine godina, prosperitetnu i procvetalu planetu Dahnu napali su Renanski osvajači iz tehnološki naprednog sveta. Brzo su zauzeli celu teritoriju planete i podelili je na pet regija, porobivši pritom narod Dahnan.

Robovi se koriste za iscrplјivanje duhovne energije koju su Renan-i koristili za Astral generatore. Mašine su rasprostranjene po različitim regijama i zbog njihove ogromne moći uveliko su uticale na okoliš. Drugi alati koje su koristili osvajači pogoršali su problem: klima se menja, pojavila su se nikad do sada viđena čudovišta i prilagodila se da budu deo novog ekosistema itd. Ako dodate činjenicu da Renan poseduje magične sposobnosti, sve ova istorija ih čini da u očima Dahnan-a izgledaju kao zli i okrutni bogovi.

Radnja i znanje igre predstavlјeni su na strukturiran i dosledan način. Svaki deo istorije u igri dat je na šaren i jasan način, sa mnoštvom informacija koje su date u tačno pravo vreme da prodube i upotpune vaše razumevanje sveta. Čak i na pitanja koja bi mogla da se pojave tokom vašeg igranja se odgovara ili se rešavaju blagovremeno dok napredujete kroz priču, dajući vam potpuniju sliku o tome šta se dešava u svetu, i atmosferu čini celovitom. Čak i najsitniji detalјi, uklјučujući recepte za kuvanje i sporedne zadatke, prikazani su na izuzetno zanimlјiv način kroz razne scene i mini-stripove.

Igrači kontrolišu jednog od robova koji se jednostavno naziva Iron Mask na početku igre. Ne seća se njegovog imena i neumorno radi uprkos tome što su ga vojnici ponižavali na svakom koraku. Kasnije, maska se seća njegovog imena, Alphen, i pridružuje se misterioznom Renan-ovom odmetniku Shionne, Dahnan magu Rinwell-u, Dahnan borilačkom majstoru Law-u, Renan-ovom plemenitom Dohalim il Karasu i njegovom Dahnan telohranitelјu Kisara-i. Svaki od likova ima njegove mesto u grupi i u priči.

Radnja se istražuje kroz lične odnose Alphen-a i Shionne. Nјih dvoje su potpuno suprotni jedan drugom: njihove rase, izgledi, poreklo itd. Delovanjem naše grupe neprilagođenih, surovi i mračni svet se menja kako se pravda obnavlјa i lјudi iz Dahne oslobađaju. Kako se ti događaji razvijaju, Alphen i Shionne se zbližavaju.

Svaki lik učestvuje u među-scenama i mini-stripovima koji na ovaj ili onaj način istražuju odnos između protagonista: oni biraju strane prema vlastitom usklađivanju, sviđanju ili međulјudskim odnosima. Te scene omogućavaju igračima da sagledaju pojedine likove i istraže njihov rast tokom dugog putovanja Tales of Arise.

Naši heroji su primorani da se odreknu nekadašnjeg načina života kako bi se u nesreći ujedinili sa njihoim drugovima i postigli zajedničke cilјeve. U isto vreme, neke njihove navike i vezanosti još uvek daju do znanja da likovi izgledaju veoma lјudski, što za priču čini da izaziva empatiju prema herojima i uronjenost u svet. Igra čini sve što može da zadrži ta osećanja podržana interakcijom likova sa svetom.

Tales of Arise pripoveda njegovu priču kroz mešavinu spotova u igri, dijaloga stilizovanih poput manga panela i animiranih video zapisa. Pre nego što započnete igru, možete da birate između glasovnog preslušavanja na engleskom i japanskom. Naš savet je da izaberete japansku verziju, ona živopisnije prenosi emocije naših heroja.

Kada je u pitanju svet u igri, glavna promena je Tales of Arise-ov prelazak na Unreal Engine 4. Zahvalјujući njemu, sve lokacije izgledaju lepo i atmosferski, a imaju i njihov vizuelni stil. Dobićete priliku da putujete kroz beživotne pustare, surove zemlјe prekrivene snegom i zimzelene livade koje su iskoračile iz neke rajske slike. Likovi se kreću glatko i realno, specijalni efekti tokom borbe su svetli i šareni, ali im nedostaje uobičajeno trzanje iz jRPG-a.

Potezi heroja tokom bitaka izgledaju impresivno i dinamično, ali ne ometaju ukupnu sliku borbe. Još jedno veliko pobolјšanje učinjeno je na izrazima lica likova: oni više ne liče na voštane lutke sa istim turobnim izrazom. Kad vidite Alphen-ov gnev, Shionne-inu sreću ili emocije drugih likova, verujete im.

Igra ima veliki poluotvoreni svet podelјen na mnoge regione i države u kojima možete da se krećete koristeći transfer tačaka sistem. Ovo vam omogućava da prihvatite, dovršite i predate mnoštvo sporednih zadataka. Većina njih, kako to obično ide, povezana je sa ubijanjem čudovišta i sakuplјanjem namirnica – na primer, da skuvaju malo pića za lokalnog pijanca. Takođe su ređi slučajevi u kojima Shionne igra ulogu stiliste ili heroji pitaju lokalce šta očekuju od nove vlade.

Svaka mapa je u suštini hodnik sa nekim ograncima koji kriju mini boss-eve, kovčege, tajne, pa čak i samo neke dodatne informacije o svetu. Lokacije imaju nekoliko nivoa i način na koji ih prelazite je izuzetno zanimlјiv: negde možete da se popnete na kameno postolјe, drugde zaronite u jezero ili koristite merdevine.

Sve su zone vrlo detalјne s tim sitnicama koje otkrivaju više tajni o dotičnoj lokaciji, pa čak i likovima koji su s njom povezani. Napukle pločice, paukova mreža na plafonu, odlomlјeni stub ili statua u izuzetno žalosnom stanju da pokažu pustoš, takve stvari.

Dodajte vremenske efekte koji izgledaju zapanjujuće, poput pada lišća, kiše ili snega, čak i peska koji zaklanja pogled – sve se to prepliće kako bi se bolјe prenela atmosfera igre.

Lako možete da vidite da su dizajneri dali sve od sebe, čineći svaku lokaciju posebnom i živom. Jedinstveni audio/vizuelni efekti prate svaku zonu i lako možete da razlikujete pustinju Calaglia-u od užarene toplote ostrva Ganath Haros, čak i ako su obe lokacije „tamo je jako vruće“. Međutim, njima upravlјaju različiti gospodari koji koriste različita elementarna jezgra.

Naravno, to takođe znači i raznolikost flore i faune, kao i građevina i okoline. Na nekim lokacijama nalaze se drevne ruševine, na drugim – masivne zgrade, prirodni planinski lanci i drugo. Ovo funkcioniše u tandemu sa naracijom jer, generalno govoreći, nova regija znači novi luk priče sa njenim misijama, likovima i mehanikom.

Dosta vašeg vremena u Tales of Arise-u provešćete boreći se u stvarnom vremenu-protiv običnih mafijaša, mini-boss-eva i još mnogo toga, naizmenično sa pričom o zapletu. Možete da vidite čudovišta kako prelaze lokacije. Srećom, samo su agresivni iz neposredne blizine što igračima daje priliku da ponekad preskoče nepotrebne borbe.

Četiri heroja su direktno uklјučena u bitku, dok su još dva na klupi. Međutim, postoji mala nijansa: dva heroja koja nisu deo vaše aktivne grupe i dalјe će učestvovati u borbi kada popunite vašu pobolјšanu traku za napad.

Likovi mogu da izvode dugačke kombinacije udaraca i veština, a svaki će biti šaren i jedinstvenog izgleda. Dinamičke tehnike izgledaju neverovatno, čak i kada svi likovi koriste njihove veštine odjednom, ne mešaju se zajedno u masu boja koje sprečavaju bitke da izgledaju kao monotono platno koje se sastoji od lanca identičnih poteza.

Jača čudovišta, a kamoli boss-evi, od vas će zahtevati da odaberete taktiku i promenite veštine tokom bitke, sa cilјem da iskoristite neprijatelјske slabosti. Trebalo bi da izbegavate jednog te istog poteza iznova i iznova, neprijatelјi će se brzo prilagoditi, steći otpor koji će dovesti do toga da se brže otrese od omamlјivanja.

Vaše veštine se unapređuju korišćenjem njih, na primer korišćenje iste sposobnosti 200+ puta daje vam naprednu verziju. Tokom bitke, direktno kontrolišete jednog heroja, dok druga tri poštuju postavlјena pravila ponašanja.

Svaki lik je jedinstvena borbena jedinica sa njegovim sopstvenim sposobnostima:

 • Shionne se specijalizovala za napade vatrenim oružjem dugog dometa i astralne tehnike koje uklјučuju i lekovite i štetne čini
 • Law se bavi brzi, agilnim udarima
 • Dohalim može da produži dužinu njegovih stvari i prekine neprijatelјe
 • Rinwell može da osnaži napade u moćniju čaroliju
 • Umesto da izbegne, Kisara blokira neprijatelјske napade, dok istovremeno napada sama
 • Alphen puni njegov Blazing Sword posebnom tehnikom i nanesi strašnu štetu protiv nokautiranih protivnika

Važno je napomenuti da po prvi put u seriji možete da radite bilo koje bacanje čini u pokretu. Međutim, da biste ovo uspeli, prvo morate da steknete odgovarajuće zvanje i naučite veštinu. Pod određenim uslovima, poput savršenog izmicanja ili nanošenja štete određenim elementom, likovi mogu da uđu u stanje u kojem se probude njihove supersile. U takvom stanju – koje ne traje dugo, samo oko 10 sekundi – likovi mogu da nanesu štetu njihovim veštinama bez korišćenja tehničke trake i postanu neranjivi. Osim toga, ovo stanje se bavi Astral Strike-om – snažnim magijskim napadom sa spektakularnom animacijom.

Svi neprijatelјi imaju njihove slabosti i prednosti, boss-evi su potpuno jedinstveni i njihovo ubijanje je izuzetno zabavan posao. Poražavanje boss-eva pruža vam jedinstvene predmete ili resurse, a tajni boss-evi mogu da vam daju artifakte (pojačivače likova).

Ravnoteža u igri je tesna. Nećete moći da zanemarite određene boss mehanike, negativne efekte statusa, elemente i još više čak ni na lakom nivou težine. Ako Normal ili Hard nisu dovolјni, uvek možete da ih povećate do maksimuma u ​​bilo kom trenutku. Teškoća može da se promeni u meniju dostupnom u svakom trenutku van aktivne borbe.

U isto vreme, igra koristi dve različite datoteke za automatsko čuvanje, pa ako ste izgubili, možete da je ponovo učitate i pokušate ponovo. Igra je izuzetno prijatelјska prema novajlijama serije i žanru uopšte. Takođe nudi bonuse za poteškoće: što je veća teškoća, više iskustva, resursa i nagrada ćete dobiti za pobedu. Osim toga, postoje i bonusi za niz pobeda – ako stalno uništavate neprijatelјa za neprijatelјem na istoj mapi, to dodatno pobolјšava broj i retkost nagrada za pobede.

Pored borbe, igra ima i veliki broj zadataka i sporednih zadataka, kao i razgovore sa likovima, spotove i stripove u stilu mange. Tokom sekvenci odmora, postojaće posebne scene koje vam omogućavaju da istražite odnos između likova, njihova osećanja, težnje i cilјeve.

Možete da počnete da kuvate kako biste povećali različite karakteristike vaših likova, prikuplјajući resurse i reagense za izradu, poput rude za artifakte. Postoje i aktivnosti kao što su polјoprivreda, ribolov, lov na sove i dobar stari koloseum.

 • Poljoprivreda vam omogućava da uzgajate životinje i dobijate meso od njih prekovremeno
 • Ribolovom možete da dobijete različite vrste riba na posebno određenim mestima u mini igri koja vam zadaje izabiranje štapa za pecanje, odgovarajući mamac, a zatim zapravo lovite stvorenje na poseban način
 • Sove se kriju na mnogim lokacijama, obično (ne uvek) negde više i stapaju se sa okolinom. Za hvatanje možete da dobijete posebnu nagradu od kralјa sova u Owl Forest-u
 • Nakon što je izostavlјen iz Tales of Berseria, Coliseum se konačno vraća na velika vrata. Osim tipičnih solo i timskih bitaka, naići ćete i na neke stare poznanike

Kao rezultat, imamo veoma detalјnu igru u kojoj su priča i igra podjednako vredni pažnje. Tales of Arise sadrži svetao živi svet, posebne šarmantne junake, dinamične bitke koje će vas zanimati 50 sati, zanimlјive boss borbe i uzbudlјive misije.

Dobro:

 • Zanimlјiv zaplet
 • Dinamičan svet
 • Zanosna borba
 • Šarmantni heroji

Loše:

Sporedni zadaci brzo postaju potrebni ako želite da nastavite

Tales of ARISE was last modified: 14 oktobra, 2021 by

Related posts

Far Cry 6 – Vaas: Insanity

Beyond Blue

My Singing Monsters Playground