Sony Playstation 4 Pro

Sony Playstation 4 Pro

Šta nam donosi nova Sony konzola Sony Playstation 4 Pro?

Sony Playstation je jedna od najpoznatijih konzola u svetu video igara, a većina njih ovu konzolu zovu kratkim i prepoznatljivim imenom – Soni. Naravno Playstation 4 (PS4) je duže vreme bila vodeća konzola u kompaniji Sony, ali kao i svaka kompanija i Sony ima svojih konkurenata po pitanju konzola. Jedan od najvećih konkurenata jeste Microsoft koji proizvodi poznatu Xbox konzolu, a nakon nadograđivanja Xbox One S, Sony je morao brže da deluje. Tim slučajem je nastao PlayStation 4 Pro koji predstavlja nadogradnju PS4 modela, a koji smo nedavno imali prilike da testiramo.

Konzola nam je stigla u nešto većoj kutiji koja je napavljena od kvalitetnog kartona. Pakovanje izgleda veoma lepo i u osnovi je plave boje, pa kao što je to slučaj kod većine proizvoda tako i sada prednja strana ističe sliku konzole u krupnijem planu. Zatim tu je logo kompanije, zatim nešto sitniji logo kompanije dok su ostale strane ispunjene detaljnijim specifikacijama, slikama i uputstvima, ali sa zadnje strane nam je najviše pažnje privukla slika poznate igre Call of Duty. Nakon otvaranja kutije izvukli smo sekundarnu kutiju unutar koje je lepo smeštena konzola i koja je obezbeđena folijom i kartonskim delovima. Pored konzole smo zatekli jednu manju duguljastu kutiju unutar koje smo zatekli uputstvo, zatim kablove za povezivanje i jedan džojstik. Dakle kompanija nam je obezbedila sve što nam je neophodno s tim što za istovremeni gejming morali da nabavimo ostale džojstike posebno.

Sony Playstation 4 Pro

Dizajnerski gledano, uređaj dolazi sa dosta izmena u odnosu na klasični PS4, s tim što je oblik paralelograma ostao isti. Ceo uređaj je dosta krupniji od osnovnog modela, dok to ne predstavlja problem jer je plastika veoma kvalitetna i čvrsta što pre svega priliči jednoj ovakvoj kompaniji, a na kraju i samom uređaju. Dakle kao što smo rekli uređaj je dosta krupniji od prethodnika, izgleda veoma lepo i sa gornje strane se nalazi svega jedan logo konzole koji je veoma prepoznatljiv u gejmerskom svetu. Kako god, uvedene su još neke izmene u vidu dizajna tako da dizajn iz dve „palube“ povećan na 3 palube ili 3 panela s tim što nova paluba u ovom trenutku nema neku funkcionalnu ulogu, bar sa eksterne strane. Kako god, uređaj lepo naleže na površinu, klizanja nema dok je plastika u ovom slučaju matirana što je dobra osobina kada je u pitanju održavanje jer matirana plastika nije podložna prikupljanju otisaka prstiju.

Sony Playstation 4 Pro

Sa donje strane uređaja smo takođe zatekli isti logo kao i sa gornje strane, s tim što se za oslanjanje na površinu sa te strane koriste sitne nožice u obliku kontrola sa džojstika kao što su trouglić, krug i preostala dva. Veoma lep potez kompanije Sony, a kao dodatak tome uređaj može da stoji i vertikalno uz dodatak postolja koje se kači na jednu bočnu stranu. Postolje je kvalitetno i pruža dobar oslonac što je najbitnije. Sa prednje strane se nalazi logo kompanije i logo konzole koji su pozicionirani na prvoj palubi. Između prve i druge palube smo zatekli slot za diskove koji se otvara pomoću tastera na drugom nivou ili palubi. Pored tog tastera nalazi se još jedan za uključivanje uređaja, a oba su ispraćena LED trakom plave boje no jedini nedostatak jeste što tasteri izgledaju prilično jeftino pod prstima što je pravi propust za Sony. Naravno iako je prostor između drugog i trećeg nivoa relativno prazan, na tom delu se kraj desne strane nalaze dva USB konektora koji služe za povezivanje džojstika.

Sony Playstation 4 Pro

Nasuprot prednjoj strani, zadnja strana na sebi ima treći dodatni USB konektor, dok se pored njega nalaze ostali konektori: Ethernet, HDMI out, optical out, napajanje i jedan Aux za povezivanje PS4 kamere. No glavna karakteristika same konzole jeste duplo veća snaga u odnosu na prethodni PS4 model što bi u praksi trebalo brže da pokreće igre i da im omogući tečniji rad. Kako god, umesto toga glavna karakteristika uređaja jeste podrška za 4K rezoluciju i HDR režim. Kako god 4K rezolucija je svakako među najjačim na tržištu, te je karakteriše ogroman broj piksela (oko 8 miliona) što daje mnogo precizniju sliku sa mnogo više detalja, dok HDR režim omogućava veći dinamički raspon što podrazumeva širi spektar boja, osvetljenja i kontrasta što je odlično. Naravno duplo veća snaga, koju smo spomenuli, nam je obezbeđena putem jačeg hardvera. U poređenju sa PS4 modelom, ova konzola ima malo jači procesor, dok je najveće unapređenje izvršeno na grafici koja je 2.5 puta jača, a RAM memorija je povećana za još dodatnih 512MB što je obezbedilo mnogo brže pokretanje igara. Ipak to se dosta odrazilo na potrošnju koja je skočila sa 165W na čak 310W, ali ako ništa drugo buka koju uređaj proizvodi je dosta manja. U to smo se uverili tokom testiranja, ali se to uglavnom odnosi samo u toku gejminga, dok je uređaj dosta bučniji prilikom instalacije kada disk krene da se okreće, a kuleri za hlađenje krenu da rade većom snagom. Naravno sama memorija uređaja je takođe unapređena pa je sa SATA 2 u ovom slučaju Sony prešao na SATA 3 koji ima duplo veću brzinu.

Sony Playstation 4 Pro

Što se tiče kontrolera koji smo dobili pored uređaja, kvalitet izrade je naravno visok, uređaj je veoma udoban, a skoro da i ne donosi izmene u odnosu na džojstik koji se pojavio i kod osnovne verzije PS4. Dakle tu su standardne kontrole sa desne strane, D-Pad levo kao i dve analogne palice sa još 4 tastera na leđima. U sredini jedan touchpad koji je praćen LED diodama koje pomažu gejmerima da znaju koja su boja u nekoj igri (kao što je PES npr.). No da se vratimo na samu konzolu koja u ovom slučaju ne podržava UHD Blu-Ray diskove što je jako loše, a sam uređaj je tim potezom ograničen samo na 4K striming. Glavni nedostatak jeste velika zahtevnost 4K videa te je neophodna velika brzina interneta da bi strimovanje 4K videa bilo uspešno. Sem toga većina 4K filmova se nalaze upravo na Blu-Ray diskovima pa smo za tu funkciju ostali prilično uskraćeni. U prilog svemu tome ide i činjenica da Sony ima svoj Blu-Ray plejer, ali šta je tu je, svakako veliki propust od strane kompanije.

Sony Playstation 4 Pro

Performanse ove konzole su svakako na višem nivou, ali najveći užitak je bilo igranje igrica u 4K rezoluciji na šta je bačen najveći akcenat. Neke od igara koje smo testirali su Gran Turismo Sport, The Last of Us Remastered i Rise of the Tomb Raider. Prva igra na spisku je bila The Last of Us Remastered čija nas je grafika i sam izgled igre prijatno iznenadila. Detalji u igri su bolji, igra je mnogo glatka i radi lepo u kombinaciji HRD-a, 4K rezolucije i dobre grafike. Druga igra po redu je bila Rise of the Tomb Raider koja nije ispunila neka velika očekivanja pa smo u umesto brzine od 60fps na 4K rezoluciji mogli da koristimo samo 30fps što je već ograničenje same igre. Igra koja nas je najviše iznenadila jeste Gran Turismo Sport koja je pokazala izvanredne performanse i odličnu grafiku bez negativnog uticaja 4K rezolucije. Uopšteno igra je najbolje izgledala na 4K rezoluciji, dok generalno PS4 igre su kompatibilne sa PS4 Pro. Što se tiče VR (Virtual Reality) funkcije, dostupna je i u okviru ovog uređaja, dok bolje performanse PS4 Pro obećavaju bolje performanse kod VR uređaja. Ipak u praksi se pokazalo da nije bilo velikog napretka u grafici, jedino su neke igre bile malo fluidnije nego inače.

 

Zaključak:

Playstation 4 Pro svakako da je jedna igračka konzola koja je ponudila odlične performanse nego što može veliki broj desktop računara da ponudi. Zaista na testiranju smo imali prilike da se upoznamo sa njegovim performansama dok je grafika bila na veoma visokom nivou. Takođe 4K rezolucija je ostavila veoma jak utisak, ali nisu sve igre radile baš kao što smo očekivali, mada je to uglavnom problem do same igre no bitno je da su PS4 igre kompatibilne sa ovom unapređenom verzijom. Ipak cena uređaja je svakako visoka i iznosi oko 400€, ali uzimajući u obzir činjenicu kakve performanse uređaj dostiže, po ovoj ceni je gotovo nemoguće sklopiti računar sa bar približno jakim performansama.

 

 

Specifikacije:

Proizvođač: Sony
Model: Playstation 4 Pro
Tip: Gejmerska konzola
Procesor: x86-64 AMD “Jaguar”, 8 cores
Grafika: 4.20 TFLOPS, AMD Radeon™ based graphics engine
RAM: GDDR5 8GB
Interna memorija: 1TB
BD/DVD drajv: BD x 6 CAV

DVD x 8 CAV

Konektori: Super-Speed USB (USB 3.1 Gen1) x3

AUX port

HDMI

Povezivanje: Ethernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T)

IEEE 802.11 a/b/g/n/ac

Bluetooth®v4.0

Napajanje: AC 100-240V, 50/60Hz
Potrošnja: Oko 310 W
Dimenzije: 295 x 55 x 327 mm
Težina: 3.3kg

Zvanični sajt proizvođača: https://www.playstation.com

Video pregled:

Sony Playstation 4 Pro was last modified: 24 septembra, 2017 by

Related posts

Canon predstavlja svoju novu moćnu spoljašnju PTZ kameru, CR-X300

Sony Xperia 1 III

Realme GT Master Edition