Sony Cyber-Shot DSC-RX100M4

Sony Cyber-Shot DSC-RX100M4

Savremeno doba donelo je sa sobom dosta novina u svakodnevnom životu, pa je u svemu tome i fotografija našla svoje mesto. Kako je broj ljubitelja fotografija u porastu, tom prilikom raste težnja ka boljem kvalitetu koji će vremenom biti sve pristupačniji bez obzira na cenovnu kategoriju. Sony kao jedna od vodećih kompanija u svetu elektronike svakako da u svojoj paleti proizvoda ima puno različitih vrsta fotoaparata. Na nedavnom testiranju smo upravo imali jedan mali kompaktni fotoaparat iz poznate Cyber-shot linije, a oznaka modela je DSC-RX100M4.

Ono što nam tradicija sa Sony-jevim modelima jeste kutija sa velikim brojem detalja što je slučaj i sa ovim modelom. Dakle reč je o crnoj kutiji koja je kartonska, ali ne baš najboljeg mogućeg kvaliteta. Bočna strana naravno ističe sliku, logo, nekoliko detalja i oznaku mada su gotovo sve strane ispunjenje manje-više istim detaljima. Nakon otvaranja kutije u ruke nam je naravno prvo dospeo fotoaparat čije su nas male dimenzije prilično iznenadile, u prijatnom smislu. Kutija pored fotoaparata sadrži opremu koja podrazumeva par kablova, uputstvo za upotrebu i ostale elemente koji su neophodni za korišćenje. Dakle kompanija nam je sve obezbedila.

Sony Cyber-Shot DSC-RX100M4

Kao što smo na samom početku spomenuli, dimenzije fotoaparata su nas iznenadile s obzirom da je ovaj put reč o nešto manjem modelu. Fotoaparat u ovom slučaju je napravljen od magnezijumske legure koja se uglavnom koristi u industriji fotoaparata, a prisutna je kombinacija sa plastičnim i metalnim delovima. Zbog same prirode materijala nije nam strano da je uređaj klizav, što smo iskusili i u ovom slučaju. Povremeno ume da bude neprijatno, no taj problem smo rešavali kaišem za zglob koji nam je pružao bolji osećaj bezbednosti. Kaiš je dostupan u okviru Sony kompanije, mada je moguća upotreba kaiševa i drugih proizvođača. Fotoaparat lepo leži u ruci, udoban je i pogodan za korišćenje u bilo kojim uslovima, čemu doprinosi i činjenica da je fotoaparat moguće smestiti u džep u šta smo se i uverili na testu. Dimenzije fotoparata iznose 101.6×58.16×40.89mm što je manje čak i od smartfona, sem po pitanju debljine, mada dimenzije predstavljaju nedostatak ukoliko se radi o korisniku sa velikim šakama kada je potrebno dosta pažljivo upravljanje uređajem da ne bi došlo do nenamerne promene podešavanja u toku upotrebe.

Sony Cyber-Shot DSC-RX100M4

Gledajući prednju stranu primetili smo prvo veliku optiku sa oznakom Zeiss što nam je unapred govorilo je reč o veoma kvalitetnom objektivu koji nakon što je do kraja izbačen može da pruži oslonac za drugu ruku. Na okviru objektiva su još ispisane i neke važnije specifikacije modela, dok smo na ostatku prednje strane zatekli jedan senzor i logo kompanije. Dakle prednja strana nema blica. Blic je sakriven sa gornje strane i nalazi se odmah iznad objektiva. Reč je o popularnom pop-up blicu koji je jako praktičan te se on izvlači iz svog postolja u zavisnosti od potrebe. Sa njegove leve strane se nalazi vizir za fotografisanje, takođe rađen po pop-up principu dok su važnije specifikacije uređaja ispod blica. Gornju stranu pokrivaju još taster za uključivanje, taster za slikanje, taster za zumiranje i potenciometar za odabir režima. Tasteri su kombinacija plastike i metala i deluju veoma pristojno.

Sony Cyber-Shot DSC-RX100M4

Sa leve strane je prisutna NFC oblast koja je jasno obeležena, a tu je i mala šina za kaiš koja je prisutna i sa druge strane. Takođe treba imati na umu da uređaj poseduje i WiFi modul koji poprilično proširuje broj mogućnosti povezivanja. Sa druge strane imamo dva pokopca ispod kojih se nalaze gotovo neizostavni USB i HDMI konektori dok je WiFi oznaka smeštena pri dnu. Sa donje strane smo zatekli poklopac ispod koga se nalaze slotovi za bateriju i memorijske kartice. U ovom slučaju je reč o punjivoj litijum-jonskoj bateriji (tehnologija koja je široko primenjena i kod smartfona) sa fabričkom oznakom NP-BX1. Što se tiče konektora za tronožac koji je takođe sa donje strane, koristan je, ali ga nismo često upotrebljavali jer je i sam uređaj prilično mali pa je konektor praktično nepotreban.

Sony Cyber-Shot DSC-RX100M4

Zadnja strana uređaja na sebi ima jedan LCD ekran dijagonale 2.95 inča koja je na aparat povezan putem zgloba koji omogućava njegovo pomeranje za 180 stepeni oko njegove ose. Ispod ekrana se nalazi logo kompanije, dok se desno od ekrana nalaze glavne kontrole zajedno sa jednim malim naslonom za palac desne ruke. Zbog same ergonomije aparata, uređaj je namenjen desnorukim korisnicima. Dakle kontrole obuhvataju jedan taster za snimanje, funkcionalni taster, tu je d-pad u 4 smera kao i još nekoliko tastera koji se koriste za upravljanje fotoaparatom. Što se tiče samog ekrana, svakako da je reč o veoma kvalitetnoj LCD matrici visoke rezolucije, no u ovom slučaju nema reči o ekranu osetljivom na dodir. Uprkos tome što je ovo samo klasični ekran, rezolucija ekrana je čak 1.228.800 tačaka što nam je pružalo oštru i veoma preciznu sliku, a postoji mogućnost podešavanja osvetljenja na 5 nivoa, no podešavanje se vrši ručno. Što se tiče glavnog menija, uglavnom je reč o već poznatom interfejsu narandžasto crne boje. Meni je podeljen u 6 glavnih kategorija unutar kojih se nalaze sve ostale opcije. Ako krenemo s leva na desno, meni je raspoređen na sledeći način: podešavanje fotografisanja, zatim uobičajena podešavanja, povezivanje, aplikacije (dostupno je 32 aplikacije za preuzimanje), video snimak i glavna podešavanja uređaja. Meni je uprkos velikom broju mogućnosti veoma lepo sastavljen tako sa jasnim oznakama tako da nije bilo poteškoća u toku podešavanja parametara i ostalih opcija.

Sony Cyber-Shot DSC-RX100M4

Fotoaparat koristi CMOS senzor koji je kompanija sama izradila za svoj fotoaparat, a poznato je da i pojedini proizvođači smartfona kupuju senzore za svoje uređaje od ove kompanije. U ovom slučaju broj efektivnih megapiksela je 20.1 te u pratnji Zeiss optike koja podržava optički zum do 2.9x pravi prilično dobre fotografije. Testiranje u našem slučaju podrazumeva fotografisanje u različitim uslovima, no ono što je prednost ovakvih fotoaparata jeste mogućnost podešavanja parametara ručno. Moguće je sve automatski podesiti, no mi smo na testiranju bolje rezultate postizali ručnim podešavanjem parametara. Kvalitet fotografija koje smo kreirali ovim fotoaparatom su svakako veoma kvalitetne, bar koliko to može da pruži jedan uređaj ovakvih dimenzija. Fotografije koje smo kreirali su veoma kvalitetne, pune detalja i imaju dosta žive boje. No nedostatak jeste kvalitet fotografija napravljenih u mraku koji je prisutan kod velikog broja fotoaparata, no u ovom slučaju smo očekvali nešto više zbog većeg broja aktivnih piksela.

Sony Cyber-Shot DSC-RX100M4

Ono što je vredno pohvale jeste ugrađena stabilizacija slike kao i bolja kontrola brzine zatvarača koja omogućava držanje niže ISO vrednosti radi boljeg kvaliteta fotografija u šta smo uverili na testiranju. Što se video snimaka tiče, mogućnost snimanja i kvalitet su dosta napredovali u odnosu na prethodne Sony-jeve modele što je za svaku pohvalu. Ono što se očekuje od modernih video snimaka jeste visok kvalitet i veoma glatki pokreti što smo imali prilike da vidimo kod ovog modela. Kao dodatak svemu tome ide i činjenica da smo kreirali nekoliko 4K video snimaka koji su odlični, mada oni zbog samog kvaliteta zahtevaju mnogo prostora. No u tom slučaju smo mogli da smanjimo kvalitet na FullHD ili manje, sve zavisno od potreba.

 

Zaključak:

Prethodna iskustva sa Sony-jevim aparatima su protekla veoma dobro, pa takav može da se kaže da je takav slučaj i sa ovim modelom. DSC-RX100M4 predstavlja sklop kvalitetne izrade i kompaktnog dizajna koji omogućava lak prenos svuda. Svemu tome treba da se doda kvalitetan senzor i veoma jaka Zeiss optika koju prati ozbiljna reputacija pa kvalitet fotografija i video snimaka koji smo dobili nije nimalo naivan bar kada je reč o jednom malom uređaju poput ovog. No kako je reč o veoma jakom brendu, a samim tim i jakom modelu cena uređaja je ono što postavlja velike limite. U ovom slučaju je reč o modelu koji košta približno 900€ što je za naše standarde previsoko, pa je svakako svima pa i nama stavljeno do znanja da uređaj nije namenjen prosečnoj upotrebi.

 

Specifikacije:

Proizvođač: Sony
Model: Cyber-shot DSC-RX100M4
Tip: Fotoaparat
Senzor: Exmor RS, CMOS (0.52″ x 0.35″)
Broj piksela: 20.1 MP
Optika: ZEISS Vario-Sonnar
Otvor: F1.8 (W) – 2.8 (T)
Optički zum: 2.9x
Digitalni zum: Do 11x
Ekran: 2.95″
Rezolucija: 1.228.800, TFT LCD
Vizir: 0.39-tip elektronski vizir (OLED)
Procesor slike: BIONZ X
Fokus: Single-shot, stalni AF, ručni AF
ISO opseg (slika): Od 125 do 12800

Multi-Frame NR: Od 125 do 25600

ISO opseg (video): Od 125 do 12800
Blic: Ugrađen, pop-up
Formati slika: JPEG, RAW
Rezolucija fotografije: 3:2 mode: 20M (5,472 x 3,648)/10M (3,888 x 2,592)/5M (2,736 x 1,824)

4:3 mode: 18M (4,864 x 3,648)/10M (3,648 x 2,736)/5M (2,592 x 1,944)/VGA

16:9 mode: 17M (5,472 x 3,080)/7.5M (3,648 x 2,056)/4.2M (2,720 x 1,528)

1:1 mode: 13M (3,648 x 3,648)/6.5M (2,544 x 2,544)/3.7M (1,920 x 1,920)

Sweep Panorama: Wide (12,416 x 1,856/5,536 x 2,160), Standard (8,192 x 1,856/3,872 x 2,160)

Video snimci: 4K, FullHD
Povezivanje: USB 2.0, HDMI, WiFi, NFC
Baterija: NP-BX1, litijum-jonska, punjiva
Dimenzije: 101.6 x 58.16 x 40.89 mm

 

Zvanični sajt proizvođača: https://www.sony.com

Video pregled:

Sony Cyber-Shot DSC-RX100M4 was last modified: 11 novembra, 2017 by

Related posts

Canon slavi 10 godina sistema Cinema EOS

Press Release

Život je lakše organizovati uz Galaxy Watch 4