Residual

Residual je indie svemirska igra za preživlјavanje koju je razvio Orangepixel, a objavio je Apogee Entertainment za PC i Nintendo Switch. Slično Terraria i Minecraft-u, Rezidual igrače stavlјa u surov, proceduralno generisan svet, gde se opstanak određuje na osnovu toga koliko brzo mogu da dobiju potrebne prirodne resurse i hranu. Residual takođe koristi koncepte igara zagonetki, koji zahtevaju rešavanje određenih zagonetki terena pre otklјučavanja novih regiona u svetu. Iako igra nudi brzo istraživanje i izazovne elemente preživlјavanja, nedstatak raznolikosti u izradi i izgradnji ograničava ponovno igranje i povremeno stvara dosadan napredak u igri.

Residual počinje tako što se igrač sruši na površinu vanzemalјske planete gde, uz pomoć njegovog ličnog bota za katastrofe, moraju da poprave brodski računar i počnu da pretražuju površinu planete u potrazi za zalihama. Svaka avantura u Residual-u će se pokazati malo drugačije zahvalјujući proceduralno generisanim planetama koje su određene na početku igre. Poput semena u Minecraft-u, svaki od ovih svetova poseduje osnovni skup sličnih resursa, ali izgled sveta i dostupnost resursa će se promeniti u zavisnosti od tipa sveta i lokacije u Sunčevom sistemu.

Sa vizuelnim prikazima sličnim Terraria-i, igrači će istraživati side-scrolling, pikselizovanu mapu sa dnevnim i noćnim ciklusom koji se menja u zavisnosti od toga koliko je planeta udalјena od Sunca. Na vrelim, sunčanim planetama izdržlјivost će se brzo iscrpiti tokom istraživanja, što zahteva od igrača da se vrate na njihov brod i spavaju. Svetovi sa dužim noćnim ciklusima manje iscrplјuju izdržlјivost, ali naizmenično imaju manje uzgoja hrane i manju dostupnost za prikuplјanje solarne energije. Igrači će pretraživati površinu sveta u potrazi za resursima kao što su metal, deuterijum, ugalј, voda, tehnologija i grafit, koji mogu da se nađu razbacani po svetskoj mapi ili mogu da se miniraju pomoću rudarskih uređaja izgrađenih na brodskom računaru. Postavlјanjem uređaja na odgovarajuća područja, oni mogu da dobiju pristup ograničenoj veni resursa, ubrzavajući popravke.

Igrači neće imati pristup celom svetu kada započnu u Residual-u, a alati poput lopata, krampi i čekića nisu prisutni za kopanje po površini. Umesto toga, moraju da reše zagonetke nastale drevnom vanzemalјskom tehnologijom ugrađenom u površinu planete. Lokacije prvo moraju da se otkriju tokom istraživanja, i zatim će biti potrebni funkcionalni predmeti poput baterija i poluga da bi bili funkcionalni. Iako ove zagonetke nude kratak, težak izazov pri pokušaju pristupa resursima zakopanim pod površinom planete, oni se zapravo osećaju manje impresivno od naslova za preživlјavanje poput Terraria-e, jer igrači ne mogu da se uklјuče ili promene fizički sastav sveta. Zbog toga se niži nivoi Residual-a više osećaju kao RPG tamnica nego iskustvo preživlјavanja, ali bez teških neprijatelјa za borbu.

Najvećeuzdržavanje za Residual je ograničen meni izrade i manjak osnovne građe. Iako je primarni cilј igre da se popravi brod i napusti vanzemalјska planeta, igrači su ograničeni na spavanje u njihovim malim, pokvarenim svemirskim letelicama. Takođe ne postoji način izgradnje kuća ili drugih zgrada, što je pokretač u većini igara žanra preživlјavanja. Ove borbe su komplikovane ograničenim, osnovnim zanatskim menijem kojem može da se pristupi pored inventara. Dok se stvari poput merdevina, baterija, logorske vatre i štapova za pecanje mogu da izgrads, meniju nedostaje složeniji napredak nadogradnje alata i izgradnje objekata prisutnih u sličnim naslovima za preživlјavanje.

Igrači takođe mogu da otkriju da vidlјivost može da bude loša kada pokušaju da istraže podzemne mape Residual-a. Mešavina tekstura u retro stilu, tamnog osvetlјenja i pikselirane grafike može da oteža razumevanje terena. Ono što bi moglo da bude mrlјa leplјivog katrana moglo bi da se potpuno propusti, a važni tereni poput loze za penjanje ili šilјaka da se izbegne gaženje mogu da se stope sa travom i drugim blokovima. Zbog toga, Residual može da ima koristi od zakrpe koja pobolјšava osvetlјenje i čini prepreke i važan teren istaknutim u odnosu na druge objekte.

Residual je odličan za brzo iskustvo preživlјavanja, sa manje dublјeg igranja od ostalih naslova za preživlјavanje. Oni koji vole Minecraft-ov Vanilla mod će verovatno uživati u jedinstvenim svetovima, istraživanju orijentisanim ka cilјu i prikuplјanju resursa. Međutim, igračima koji traže složeno iskustvo preživlјavanja poput Terraria ili Valheima može da se desi da neddostaju standardne mehanike preživlјavanja frustrira i ograničava istraživanje.

Residual was last modified: 27 oktobra, 2021 by

Related posts

Lista poboljšanih igara za PS5

Datumi izlaska novih igara za PS5, PS4 u 2022

Into The Pit