Prey

Prey

Talos 1 ima puno priča koje treba ispričati. Napuštena svemirska stanica služi kao pozadina za najnoviju avanturu koja nam dolazi iz Arkane Studios po imenu „Prey“, a sadrži iznenađujuće kompleksnu priču o našoj kolektivnoj fascinaciji naukom i tehnologijom. Tokom trenutaka pričanja priče i otkrivanja tragova iz životne sredine, „Prey“ polako otkriva introspektivnu prirodu svog ključnog koncepta, uzdižući već odličnu igru na teško naučno fantastično iskustvo njenih prethodnika.

Lako je identifikovati koje igre su uticale na „Prey“, od razgranatih drveća veština iz „Deux Ex-a“ do prilagođenih poboljšanja iz „Bioshock-a“. Međutim, Arkane Studios meša ove klasične elemente dizajna sa otvorenom slobodom serijala „Dishonored“ kako bi nam pružio sistemsku pucačinu koja igraču pruža svaku priliku da izabere svoj put. U ulozi Morgana Yua, igrači mogu da biraju gotovo svaki aspekt svog lika, uključujući i pol. Priča počinje jednostavnim amnezijskim klišeom kako bi se podstakli neki trenuci na početku, ali ubrzo postaje uvrnuta petlja mucajućih simulacija i invazije vanzemaljaca.

Iako se prvih nekoliko sati postepeno gradi na osnovu napetih susreta sa nezgodnim neprijateljim, „Prey“ raste i jača što dalje putujete u Talos I i učite o ljudima koji su tamo živeli, kao i o pretnjama koje obuzimaju njegove hodnike.

Prey

Prvi od vanzemaljaca na koje nailazite zovu se Mimics: oni su sitna, okretna čudovišta nalik paucima, koja imaju sposobnost da uzimaju oblike neživih predmeta. Kada se ubace u mešavinu istraživanja napuštenih oblasti, svaka soba u koju uđete predstavljaće potencijalnu zamku. Dve šoljice kafe pored kompjutera u privatnoj kancelariji vam otkrivaju da je vlasnik imao gosta u trenutku svog nestanka, ili da će se nasilni napad odigrati za samo par trenutaka. Ovo je genije „Prey“-a, koji drži igrače napetima u pogledu tragove priče u sopstvenom svetu pri čemu nikada ne žrtvuje napetost trilera u stilu  filma „Alien“.

Prey

U ranim segmentima, igračima nije dato ništa čime bi se branili osim jednog prigodnog ključa. Sledeća alatka koja se dodaje arsenalu nazvana je GLOO Cannon, koji razbija koncencije bilo kakvog tradicionalnog FPS-a. Ovo oružje ispaljuje lepak koji može da onesposobi neprijatelje, zalepi rupe i napravi putanje kroz svet. „Prey“ ima dovoljno samopouzdanja da predstavi ovu pušku u prvih nekoliko sati, suštinski dajući kontrolu vertikalnosti hirevima igrača u bilo kojoj areni. Sa ovim oružjem, možete da gradite naviše, postrance, i da dosegnete bilo koju lokaciju, pod uslovom da imate dovoljno municije.

Prey

Koridori prepuni akcije i pucanje zasnovano na skrivanju dolaze na vreme, ali se veći deo avanture sastoji u tome da istražujete ekspanzivan nivo svemirske letelice u potrazi za tragovima o njenim putnicima i vašoj istoriji. Zaplet uključuje Morgana Yua koji na svom putu pokušava da „popravi ovo“ i „dohvati ono“ uz mnoštvo monologa i zlokobnih razmišljanja koja dolaze od glasova bez tela, ali snimci i imejlovi koje možete otkriti nose pravu težinu priče. Skoro sve u „Prey“ je detaljno povezano, a ništa ne deluje suvišno. Svaki član posade ima ime, raspored i kabinu koju možete naći, oružje i municija se nalaze na određenim mestima s razlogom, a natprirodne moći vanzemaljaca su zasnovane na snažnim mehanikama.

Još bolje, Morgan ima sposobnost da skenira i uči praktično sve što Typhon može da uradi. Igrači su u mogućnosti da se igraju i sa moćima Mimica, i to se pokazalo kao divno i zabavno, iako je skoro beskorisno u borbi. Većina neprijatelja sa velikom snagom može se pobediti njihovim sopstvenim oružjem, a na sreću, igrači mogu da koriste ista poboljšanja, ili da prave granate koje završavaju posao.

Prey

Kako god da želite da prođete kroz „Prey“, moći ćete to da izvedete i to u najvećem delu igre. Previše oblasti je odsečeno karticama u vidu ključeva ili propusnicama, a sam povratak može biti velika neprijatnost zbog činjenice da je sve to neophodno. Samo zato što ste očistili neku sobu od neprijatelja ili otvorili skriveni sef ne znači da se nećete vratiti tu ponovo, ili da nema više tajni koje je potrebno otkriti.

Prey

Talos I je mudro dizajnirana postavka, sa povezanim koridorima i prečicama na skoro svakom koraku. Čak i umiranje u borbi nudi mogućnost da se vratite nazad i nađete novu strategiju, a umiraćete često. Previše neprijatelja može da ubije Morgana jednim udarcem, ili da se udruži da bi postigli isto to. Slično tome, lako je zaglaviti se tik nadomak kontrolne tačke sa malo zdravstvenih poena i bez zaliha. Brzo čuvanje napretka će vam biti jedan od najvrednijih alata, čak iako vam igra to ne kaže.

Prey

Najveća slabost u „Prey“ je da sama igra često ne igra po svojim pravilima, i prebrzo kažnjava igrače kada pokušaju nešto novo. Neprijatelji koje ne vidite na ekranu će vas ubiti za tren, uklanjajući svaku šansu da saznate gde ste pogrešili. I pored naglašavanja važnosti upravljanja resursima, lako je prevariti sistem ili čak i slučajno ostati nepripremljen.

Ipak, uprkos nekolicini pogrešnih koraka, „Prey“ ima puno pametnih inovacija koje nagrađuju igrače u svojoj igri. Vaše sposobnosti su izbalansirane u odnosu na one koje imaju neprijatelji, a sistem napredovanja osigurava da nikada nećete postati ubilačka mašina u vidu jednog čoveka. Ta opipljiva napetost senki koje vrebaju, a koje ne vidite, ostaje takva kroz čitavu kampanju, a svaki susret vam daje još razloga da se plašite tokom istraživanja Talos I. Pronalaženje informacija o ljudima koji su možda, a možda i nisu, preživeli je jednako vredno koliko i istraživanje prisustva vanzemaljaca, a misterija dobija iznenađujući i iznenadni zaključak koji će promeniti način na koji vidite određene događaje u narednim igranjima ove igre.

Prey was last modified: 30 decembra, 2017 by

Related posts

Tales of ARISE

In Sound Mind

Super Monkey Ball Banana Mania