Prey: Mooncrash

Prey-ev novi „alternativni način igre“ Mooncrash je nešto nalik anomaliji. Morate da pokrenete Prey da biste pokrenuli Mooncrash, koji zatim zatvara Prey da biste otvorili misteriju iz prvog lica – roguelika igra. Jasno je da je Mooncrash veoma jedinstvena igra, ali morate da posedujete Prey da biste igrali Mooncrash. Kao DLC, košta 20 dolara na Steam-u ali možete da kupite i digitalni delux paket Prey sa Mooncrash-om za 40 dolara. Dakle, ako još uvek igrate jednu od prošlogodišnjih hitova za jednog igrača, ovo je prava kupovina. Mooncrash je ono što bi trostruko A-roguelike trebao da bude – stoji za glavu i ramena iznad većine ostalih igara u žanru.

 

Mooncrash je nekako poput Inception-a. To je igra u kojoj igrate osobu zaroblјenu u svemirskoj stanici igrajući kroz simulaciju za vašu korporaciju onoliko puta koliko je potrebno dok ne saznate šta se dogodilo u katastrofalnom događaju na lunarnoj bazi. To je igra unutar igre, u originalnoj igri Prey. Svaki put kada uspešno napredujete o glavnoj priči, otkrićete više onoga što se dogodilo lјudima na Mesecu, kako je to povezano sa pričom o Prey-u i zašto ste tamo zaglavljeni daleko od porodice dok ne shvatite zašto. To je velika misterija, sa nekim strašnim VO-om, ali nekako se oseća manje razvijenim od Prey priče. Pretpostavlјam da je to zato što je roguelike prva, narativno druga vrsta igre. Ipak, postoji puno detalјa priče koje treba pokupiti u sitnicama.

Mooncrash je manje više klaustrofobičniji svet od njegovih prethodnika, ali to deluje u njegovu korist. Kao roguelike igra, veličina mape je idealna jer ćete kroz nju prolaziti više od nekoliko puta (nagoveštaj – puno puta ćete umirati). Ali način na koji se svet menja dok napredujete, i opcije koje morate da rešite njegove zagonetke postaju sve očitije što više igrate. Na puno načina, Mooncrash se oseća kao potpuno usavršenje Prey-ove originalne igre, sa statusnim efektima stvari poput potresa čine da opstanak u ovom svetu postaje sve napetiji. To je akcija, horor, misterija, roguelike žanra, Metroidvania koja funkcioniše. I to je skoro pravo čudo.

Pet likova, kako ih otklјučavate, imaju njihove sopstvene priče, veštine i načine kako celom timu da pomognu da napusti bazu na mesecu. Iako će vaš prvi pokušaj biti prilično jednostavan, dok umirete i pokušate ponovo sa više preživelih, bilo kojim redosledom koji želite, shvatićete da postoji više od jednog načina za mimiku kože. I dok je čišćenje soba sa manje mimike korisno za buduće pokušaje, postoje i neka jaka čudovišta, poput „Moonshark“-a, koja neće biti poražen dok ne budete malo napredovali u igri. Ovakav „Mogu se vratim da to uradim kasnije“ dizajn koji evocira totalni Metroid: Prime vibe i zbog ovoga volimo Mooncrash.

 

Ovaj DLC nije za bacanje. Trebaće vam dobrih 10 ili više sati da dovršite igru, i zaista se čini da bi Mooncrash mogao da bude prodavan kao poseban paket. Nadamo se da će to u određenom trenutku i biti, jer Arkane jasno pokazuje koliko su dobri u lomlјenju i oplemenjivanju kalupa sa njihovim igrama. Mooncrash jednostavno morate da igrate.

Prey: Mooncrash was last modified: 30 marta, 2020 by

Related posts

Lista poboljšanih igara za PS5

Datumi izlaska novih igara za PS5, PS4 u 2022

Into The Pit