NZXT H440

NZXT H440

NTXT kompanija nam je poznata sa ranijih testiranja, međutim kako je reč o kompaniji koja proizvodi gejmerske delove za računare, tako se ona ne koristi često u svakodnevnom govoru. No onima koji su zagazili malo dublje u gejmerski svet, njima je ovaj naziv poznat, baš kao i nama nakon mnogobrojnih testiranja različitih proizvoda za gejmerske desktop računare. Ovaj put je reč o kućištu oznake NZXT H440 koje smo nedavno testirali, a koje nam je došlo nakon nedavnog testiranja Thermaltake kućišta.

Kućište nam je isporučeno u velikoj kutiji koja je napravljena od ne toliko kvalitentog kartona. Pakovanje je crne boje sa slikom kućišta koje nas čeka unutra, a boje na pakovanju se razlikuju u zavisnosti od boje uređaja. Tako je kod belog modela pakovanje bele boje, zeleno crni model dolazi u crnom pakovanju, ali sa zelenim detaljima dok je u našem slučaju kutija crne boje sa crvenim detaljima. Kutija je ispunjena slikama, specifikacijama, logoima kompanije i oznakom modela. No uprkos činjenici da je karton slabijeg kvaliteta, unutar kutije se nalaze veliki komadi stiropora koji štite kućište i ostale elemente koje se nalaze unutra. Tu pored kućišta spadaju delovi koji se koriste za montažu i na kraju jedno manje bitno uputstvo za upotrebu.

NZXT H440

NZXT H440 odlikuje minimalistički dizajn koji je primenjen na gotovo svakoj verziji ovog modela, što se odnosi i na model koji je pravljen u saradnji sa kompanijom Razer. U našem slučaju je reč o klasičnom modelu, ali smo imali prilike da se upoznamo bolje i sa drugom verzijom. Dakle kao što smo rekli, dizajn je minimalistički što poprilično odudara od kućišta koja se nalaze u asortimanu kompanije. Ovo je sa jedne strane dobro, ali je sa sobom povuklo i neke negativne strane. No prvo smo krenuli od prednje strane. Dakle ona je rađena gotovo u vidu jedne ravne ploče koja je prekrivena debljim slojem matirane crne boje, no da ne bi sve bili tako monotono gornji deo je nešto oblikovaniji, pri dnu se nalazi logo kompanije te su dodate i crvene linije (postoji i klasičan crni model bez linija drugih boja). Takođe ono što smo podrazumevali pod nedostatkom jeste da prednja strana ne predstavlja nikakav poklopac iako smo tako mislili u početku. Dakle nema poklopca niti mogućnosti kačenja bilo kakvih optičkih uređaja što nam se baš nije dopalo.

NZXT H440

Gornja strana je rađena po gotovo istom principu kao i prednja, s tim što bočne ivice se lagano prelamaju ka bočnim stranama i crvene su boje, što dosta razbija monotoniju kao što smo već rekli. Gornja strana na svom prednjem delu ima konektore koji su plave boje (odnosi se samo na 3.0 konektore), a koji su zeleni kod Razerove verzije. Dakle tu se nalaze dva USB 3.0 konektora, ali i USB 2.0 konektora što nam se jako dopalo. Nisu izostavljeni ni audio konektori za slušalice i mikrofon, dok se skroz levo nalazi tasteri za restart i uključivanje koji ima pozadinsko svetlo. Tasteri su na gotovo idealnoj poziciji, bar ukoliko je kućište smešteno na pod, dok je potrebno „nabadanje“ ili ustajanje sa stolice ukoliko je kućište postavljeno na stolu. Sa zadnje strane klasičan raspored: otvor za konektore sa matične ploče, glavni kuler od 140mm sa osvetljenjem, sedam ekspanzionih slotova i pri dnu otvor za napajanje.

NZXT H440

Desna strana kućišta je prazna, ali je moguće njeno skidanje kako bi se instalirala matična ploča. Sa druge strane se nalazi kaljeno staklo, ali je prilično zatamnjeno pa nam je trebalo jače LED osvetljenje kod kulera kako bi se hardver malo bolje video. Inače kaljeno staklo počinje gotovo kod svih kućišta da se koristi kako bi korisnici imali uvid u svoj hardver. Što se tiče donje strane, ona koristi nogare sa gumiranom podlogom za oslanjanje na površinu, a ono po čemu se klasična verzija razlikuje od Razerove jeste što klasična verzija nema zeleno LED svetlo ispod kućišta dok je ono prisutno kod Razerovog modela. Kućište je napravljeno od čvrstog čelika koji je veoma zastupljen u industriji kućišta jer je veoma pouzdan po tom pitanju, a ono što nas je prijatno iznenadilo jeste zvučna izolacija koju smo primetili na bočnim stranama što doprinosi smanjenu buke koja dolazi iz kućišta.

NZXT H440

Enterijer uređaja je kompletno crne boje što nam se jako dopalo, a sam koncept kućišta je veoma zanimljiv. Dakle otvaranjem leve bočne strane gotovo da nismo videli nikakve detalje sem velikog ležišta sa montiranje matične ploče. Desni deo koji služi za montiranje hard diskova i optičkih uređaja je prekriven metalnim delom tako da kućište izgleda veoma uredno. Pored toga smo u donjem delu videli kompletno prekriveni deo koji izgleda poput kutije, a unutar njega se nalazi prostor za napajanje. No ono što je interesantno jeste da se najveći deo elektronike montira otvaranjem desne strane, a ne leve na kojoj je kaljeno staklo. Dakle otvaranjem desne strane imamo pristup montiranju glavnih delova pa i napajanja, a prostor unutar koga je napajanje, predviđeno je i za smeštanje kablova tako da nam nije bilo potrebno ništa kreativno da bi smo napravili kućište veoma urednim. Kraj desne strane nalaze se metalne pregrade veoma lepo dizajnirane koje su predviđene za šest 3.5″/2.5″ uređaja.

NZXT H440

Što se hlađenja tiče, prednja strana podržava montiranje čak tri kulera od 120mm koji usisavaju vazduh za hlađenje. Gornja strana takođe podržava tri kulera od 120mm ili 2 kulera od 140mm. Što se tiče podrške za hardver uređaja, zbog samih dimezija kućišta bili smo u prilici da ugradimo radijatore do visine od čak 360mm za vodeno hlađenje. Što se tiče dužine grafičke kartice, ograničenje zavisi od kaveza sa desne strane tako da grafičke kartice mogu da se kreću od 294 do 428 milimetara.

 

Zaključak:

NZXT H440 je jedno od atraktivnijih modela sa kojima smo imali prilike da se susretnemo u poslednje vreme. Reč je o veoma kvalitetnom kućištu koje je napravljeno od jakih materijala sa kvalitetnom bojom i veoma uređenim dizajnom. Enterijer kućišta je veoma lepo uređen, ali nam se nije dopalo to što nema puno opcija kao što većina skupljih modela ima. Takođe treba imati na umu i specijalno izdanje sa LED zelenim svetlom koje je napravljeno u kombinaciji sa Razerom, ali u oba slučaja kućište ne ostavlja ravnodušnim. Cena ovog modela je oko 120€ što je svakako dostojno jednog ovakvog kućišta.

 

Specifikacije:

Proizvođač: NZXT
Model: H440
Tip: Kućište
Tip kućišta: Mid-Tower
Podržani kuleri: Napred: 2x 140/3x120mm (3 x 120mm FN V2)

Gore: 2x 140/3x120mm

Nazad: 1x 140/120mm (1 x 140mm FN V2)

Prostor za uređaje: Eksterni 5.25″: 0

Interni 3.5″: 11

Interni 2.5″: 8

Ekspanzioni slotovi: 7
Podržane matične ploče: Mini-ITX, MicroATX, ATX
I/O: 1 x Audio/Mic

I/O Panel LED On/Off

Podržane grafičke kartice: Sa HDD kavezom: 294 mm

Bez HDD kaveza: 428 mm

Visina kulera: 180 mm (podržano i vodeno hlađenje)
Materijali: SECC, ABS
Dimenzije: 220 x 513 x 480 mm
Težina: 10.16 kg

Zvanični sajt proizvođača: https://www.nzxt.com

Video pregled:

NZXT H440 was last modified: 6 oktobra, 2017 by

Related posts

Cat S62 Pro

Xbox Series X|S Controller

Logitech MX Master 3 & Logitech K380