Nioh: Complete Edition

Nioh: Complete Edition

Nioh: Complete Edition‘ je Team Ninja-in dodatak listi neverovatno teških akcionih RPG igara tipa „Soulsbourne“, a sama igra je prosto fantastična. Objavljena početkom ove godine za PS4, „Complete Edition“ kombinuje „Nioh“ i sve njene DLC, ali i dodatke u vidu dostupnosti svih oružja od samog početka, kao i mogućnost pokretanja igre u 4K. Iako će nivo težine u ovoj igri nekima biti restriktivan, strpljenje i strategija će vam omogućiti da pronađete svoj put kroz ovu složenu igru.

„Nioh: Complete Edition“ prati dogodovštine Williama Adamsa, koji je zasnovan na istoimenom čoveku koji je plovio za Japan kao deo ekspedicije holandske istočnoindijske kompanije i postao jedan od retkih zapadnjačkih samuraja. „Nioh“ dodaje dosta japanskog folklora, a William pokušava da zaštiti Japan od Engleske tako što će pronaći magičnu zemlju Amrita pre nego što to Englezi učine. Činjenica da postoji jasna priča u toku igre već se dosta razlikuje od načina pripovedanja u „Dark Souls“, gde se priča otkrivala kroz interakcije sa okruženjem. „Nioh“ se igra putem više nivoa, umesto jedinstvenog sveta, čime se omogućava napredak priče između nivoa. Ovo takođe omogućava igraču da prelazi sporedne misije, u toku kojih koristi iste oblasti kao ranije, ali su putevi kroz njih promenjeni, pa ćete moći da istražite različite oblasti u toku istih nivoa.

Nioh: Complete Edition

Osnove borbe u „Nioh-u“ prate slične principe kakve smo već videli u drugim „Soulsbourne“ igrama, i to u vidu napada i odbrane. Neprijatelji će imati različite tipove napada koje će izvesti, nakon kojih ćete imati malo vremena da izvedete kontra napad. Međuim, sistem borbe u „Nioh-u“ više deluje kao da je u pitanju progresivna borilačka igra sa većim brojem oružja, borbenih stilova i raspoloživim talentima koje možete otključati. Postoji sedam različitih oružja za blisku borbu, tri oružja na daljinu, a tu su i ninjutsu i magične veštine koje možete otključati. Svako oružje sadrži sopstveno drvo sposobnosti, pa ćete moći da otključate nove veštine, kombinacije, ili pojačavanja nakon što zaradite dovoljno poena veština i napredujete do određenog nivoa u igri.

Nioh: Complete Edition

Ove veštine ćete kombinovati sa tri različita stava koja možete zauzeti u borbi: visok, srednji i nizak stav. Visoki stav fokusira se na jače udarce, srednji na odbranu, a niski na izbegavanje. Stavovi se mogu menjati u toku borbe, čime menjate kombinacije napada, jačinu udaraca, mogućnost blokiranja, kao i sve druge aspekte borbe. Iako nećete naći nijedan štit u celoj igri, napade možete blokirati pomoću svakog oružja koristeći Ki, koja u ovoj igri ima ulogu izdržljivosti.  Ki se troši pri blokiranju i izvođenju napada, a pored toga što se pasivno lagano regeneriše, možete izvesti Ki puls nakon napada kako bi brže regenerisali svoji Ki, što dodaje još složenosti i ubrzava borbe.

Plen u „Nioh“ dodaje još jedan nivo prilagođavanja i mogućnosti za ponovno igranje igre. Oprema koju pronalazite biće različitog kvaliteta, što će odlučiti o osnovnoj moći oružja, kao i sekundarnim specijalnim efektima koje će to oružje sadržati. Ovi efekti se proizvoljno dodaju svakom oružju, što će značiti da će svako oružje biti jedinstveno. Oružja takođe imaju i nivo poznavanja, koji predstavlja iskustvo sa individualnim oružjem. Poznavanje se dobija prvenstveno kroz borbu protiv neprijatelja korišćenjem tog oružja. Dostizanje maksimalnog poznavanja određenog oružja omogućava vam da prenesete veštinu sa tog oružja na drugo oružje istog tipa putem usklađivanja duše, ili ih pak možete ponuditi svetilištu u zamenu za poene iskustva. Sva oprema se može rastaviti na materijale, koje zatim možete koristiti kao biste napravili drugu vrstu opreme. Možete ponovo iskovati opremu kako bi povećali njen nivo i efikasnost, ali i promeniti i poboljšati pasivne veštine. Takođe možete promeniti izgled opreme tako što žrtvujete jedan deo opreme kako bi neki drugi deo dobio njen izgled.

Nioh: Complete Edition

Dizajn nivoa je izvanredan i takav da ohrabruje stratešku igru, a kažnjava nebrigu. Svaki nivo ima više puteva koje treba da istražite, a koji vas mogu odvesti do sanduka prepunih blagom, prečica ili drugih predmeta za pronalaženje. Postoje mnogi neprijatelji koji će vas prepasti ili leševi koji će vas napasti u poslednjoj sekundi, i sve to vam može delovati nepravedno onda kada prvi put otkrijete da niste pravilno očistili neku oblast pre nego što ste nastavili dalje. Ovo će vas ohrabriti da se kroz nivoe krećete polako kada ih prolazite po prvi put, kako biste naučili gde su opasnosti, što vam omogućuje da brže prođete taj nivo u nekom od sledećih pokušaja. Šepurenje će vas skoro uvek odvesti pravo u smrt, što bi značilo da ćete želeti da budete pažljivi i da polako napredujete kroz svaki nivo kako biste imali najveće šanse da preživite. Ukoliko vam je online režim aktiviran, naići ćete i na krvave grobove, mesta smrti drugih igrača koji su na istom nivou kao i vi. Možete da pročitate kako je neki igrač umro, kao i da izazovete verziju tog igrača koju kontroliše AI na borbu za plen.

„Nioh: Complete Edition“ je dostojna „Soulsbourne“ igra, i to možda jedna od najboljih. Uz uključivanje svih DLC-a i odlične performanse porta, „Nioh“ bi trebalo da bude najprodavanija igra i omiljena digitalna zabava za sve ljubitelje žanra. Sistem borbe omogućava vam da igrate brzo i agresivno ili sporo i defanzivno, kako god da odgovara vašem stilu igre, a uključivanje DLC oružja na početku znači da imate neverovatnu količinu personalizacije od samog početka u ovoj zaista dubokoj i dugoj igri.

Nioh: Complete Edition was last modified: 9 novembra, 2017 by

Related posts

Lista poboljšanih igara za PS5

Datumi izlaska novih igara za PS5, PS4 u 2022

Into The Pit