Need for Speed Payback

Need for Speed Payback

Electronic Arts i programerska kuća Ghost Games odlučile su da, u odnosu na dosadašnji raspored, pauziraju godinu dana nekon prethodne „Need for Speed“ igre, izašle 2016. godine. Nakon 22 igre, dosta negativnih povratnih informacija nakon rebutovanja „Need for Speed Underground“ serijala dovelo je do toga da je tim morao ponovo da razmisli o pravcu u kojem će odvesti sledeću igru. Tim pokušava da ponovo pronađe suštinu serijala ovom novom igrom koja nosi naziv „Need for Speed Payback“. Igru karakteriše najveći otvoreni svet od svih dosadašnjih igara ovog serijala, kao i dosta različitih oblasti koje nude razne vrste trka. I, što je najvažnije, igra sadrži naraciju koja pokušava da vodi igru napred i stvori svojevrsni univerzum. Da li će to ovoj igri poći za rukom?

EA je u skorije vreme stvorila naviku da doda naracije u svoje sportske igre. Iako su filmovi poput „Fast and Furious“ stvorili uspešne mešavine akcionih i trkačkih filmova, ovo se do sada nije reprodukovalo u svetu igara, što pruža veliku priliku igri poput „Payback“. Glavni protagonisti priče su tri vozača sa različitim prošlostima: Tyler, Mac i Jess. Svako od njih je vešt kada se radi o određenoj vrsti automobila i trka. Priča se odvija u Fortune Valley, kopiji Las Vegasa, ali uključeno je mnogo više od samo gradskog okruženja. Ovo troje vozača prevario je njihov šef, koji ima dogovor sa „The House“, što je u osnovi mafija koja vlada u Fortune Valley i namešta opklade. Tyler ponovo okuplja svoju ekipu i pokušava da se osveti za prevaru, a u isto vreme  i da razotkrije „The House“.

Need for Speed Payback

Priča je ono što gura igru napred i dovoljno je snažna, bar na površini. Nažalost, ume da se nađe na putu uživanju u vožnji. Stvari postaju zaista zabavne kada igrači dobiju mogućnost da idu gde god žele. „Payback“ gotovo da je kombinacija dveju igara, od kojih ona koju pokreće sama priča nije neophodna. EA je kombinovala mnoge aspekte drugih igara, kao što je zamena likova iz „GTA V“, i gurnula ih u univerzum nalik onome iz „Fast and Furious“, sa dijalogom koji je pun klišea karakterističnih za Las Vegas i trke. Niko od likova osim Marcusa „The Gambler“ Weira, koji zna bukvalno sve kockarske igre reči, nema nešto izraženu ličnost. Svidelo nam se što je on, kao lik, pokazao neke emocije i duhovitost. Lina Navarra, prevarantski šef, jednostavno ne deluje zastrašujuće. Hemija između troje glavih likova je poput one koju biste našli između zaposlenih u istoj kancelariji. U odnosu na sve rizike i kockanja koji se odvijaju u kazinima, čini se da su likovi i priča prilično konzervativni.

Need for Speed Payback

Kada se malo odvojite od priče, shvatićete da zapravo imate dosta slobode u igri. Igra se pretvara u RPG igru o automobilima, pošto su kupovina i otključavanje automobila, pored prilagođavanja njihovih izgleda i unapređivanja performansi, od ključne važnosti za napredovanje. Postoje i mnoge sporedne trke, kao i druge misije kojima ćete zaraditi dodatne kredite i unaprediti svoje automobile. Ovde ima mnogo više raznovrsnosti nego u prethodnim „Need for Speed“ igrama, a ovo je i najbliže što će fanovi „Burnout“ serijala doći od dobijanja nove igre.

Što se tiče tipova trka, igračima će biti predstavljen balans između trka na putu, drift trka, terenskih trka i bežanja. „Payback“ kao cilj ima sjedinjavanje najboljih aspekata prethodnih „Need for Speed“ igara i pružanje zaista zanimljivog iskustva. Bekstva od policije su prisutna, ali ne bi škodilo da ih je malo više. Iako će trkanje kroz grad biti poznato fanovima serijala, a veći broj puteva koje možete izabrati u planinama delovaće nostalgično fanovima „Hot Pursuit“, ono što će vas zaista privući i zadržati jeste trkanje u pustinji. Iako trkači mogu ići bilo gde na mapi, to je mnogo primetljivije u otvorenoj pustinji. Bukvalno ne postoji direktna ruta do bilo koje destinacije, a igrači mogu da preskaču brda i rade šta god požele. Postoje specifični automobili za svaki od tipova trka, a svaki od njih se može unaprediti uz pomoć otključavanja Speed Cards. Ovo je kao da imate špilove karata za likove u drugim igrama; karte možete nagomilati kako bi podigli nivo automobila, ali i sačuvati za upotrebu u nekim drugim vozilima.

Need for Speed Payback

Trke u „Payback“ zasnivaju se na prolaženju kroz kontrolne punktove. Ovo je arkadna trkačka igra na svaki mogući način, pa će zaluđenici za automobile možda biti zabrinuti za stanje stvari. Ova igra uopšte nije realistična. Drag trke su poput onih iz starih „Underground“ igara, pošto je fokus na preciznom menjanju brzina i izbegavanju saobraćaja. Drift trke se voze koristeći ručnu kočnicu ili držeći menjač duže vreme sa određenim automobilima za drifting. Policajci će se grupisati protiv vas i pokušati da vas opkole, a tu su i blokade puteva kroz koje nećete moći jednostavno da se probijete. Trke su ovde zaista raznolike i neće vam dosaditi.

Need for Speed Payback

Pored svega ovoga, u ovoj igri možete se baciti u potragu za Derelicts, tj. starim automobilima. Igračima su dati nagoveštaji za lokacije delova starih automobila koje možete ponovo sastaviti i obnoviti. Igrači mogu otključavati dodatna skladišta, kako bi imali dovoljno prostora za dodatne automobile i Derelicts. Kada ih potpuno otključate, igrači mogu otići do editora unutar igre kako bi svoj autombil učinili zaista posebnim. Boja, presvlake, nalepnice, pa čak i dim guma, sve se to može kupiti i prilagoditi kako bi odgovaralo vašim željama. A možete i, naravno, podeliti svoj automobil iz mašte sa zajednicom.

Need for Speed Payback

„Payback“ koristi Frostbite Engine i sadrži dosta uništavanja predmeta na putevima. Nećete, pak, moći da prođete kroz zgradu, a određeno drveće i predmeti ne mogu se uništiti, tako da postoji problem konzistencije na početku igre, dok ne shvatite šta možete da uništite, a šta ne. Postoji jedna stvar na koju treba da obratite pažnju ako tražite Derelicts, a to je da ćete morati da usporite, jer automobili neće moći da se popnu na manja uzvišenja. Ovo uključuje i kamione. Igra izgleda dovoljno dobro, a automobili prosto blistaju, ali osvetljenje deluje pomalo prenaglašeno. Čini se da je tim pokušao da stvori neki efekat filtera koji bi igranje učinio bliže filmskom iskustvu, ali se rezultat ne čini realističnim, naročito u poređenju sa „Forza“ ili „Project CARS“.  Videćete da neki manji predmeti prosto prolete pored vas, jer igra koristi efekat zamućivanja pri velikim brzinama. Modeli automobila mogu da sadrže nazubljenja ukoliko ih izbliza posmatrate u izložbenom prostoru, ali su inače sjajni. Omogućeno vam je biranje između više različitih pogleda, ali nema pogleda iznutra. Sama igra teče savršeno glatko, ali je početno učitavanje dosta dugo. Nadamo se da se to može smanjiti.

Need for Speed Payback

Zahtev sa konstantnim onlajn prisustvom je uklonjen, a postoji i zaseban multiplejer odeljak. Iako režim za jednog igrača sadrži Autolog funkciju za prikazivanje vremena drugim igračima, multiplejer režim sadrži neformalan i rangiran režim, gde vam je za pristup rangiranom potreban određeni nivo. Ovo je, u osnovi, Speedcheck režim, pošto zadržavanje u lobiju sa drugim igračima obično znači trku za trkom. U ovom režimu možete zarađivati kredite, pošto igrači mogu birati svoje automobile i brzo ih menjati između trka. Naša iskustva obično su nalik na testiranje posledica sudara, ali ovo je arkadna trkačka igra. Sveukupni kvalitet zvuka u „Payback“ je fantastičan. Automobili su glasni i jedinstveni, u zavisnosti od toga koji motor i koja unapređenja sadrže. Zvuci sudara pomažu da se igra učini još zanimljvijom. Iako se likovi ne izdvajaju, pozajmljivanje glasova je dobro obavljeno. Lista pesama sastoji se od modernih hitova iz različitih žanrova, ali moramo reći da ne doprinose previše ritmu igre.

EA i Ghost Games potrudile su se da naprave najobuhvatniju „Need for Speed“ igru dodajući aspekte koji su u prošlosti uspevali, i možemo reći da su u najvećoj meri uspele. Nepotrebna naracija je ono što, na kraju, zadržava igru, ali otključavanje sveta pruža pravu eksploziju zadovoljstva. Terenske trke stvaraju zavisnost, a smatramo da je potraga za Derelicts nešto što se može zadržati i u narednim „Need for Speed“ igrama. Ova igra je u mnogo manjoj meri RPG trkačka igra nego prethodna u serijalu, pošto će igrači dosta lakše moći da naprave sopstveni vozni park automobila. Kada se osnovnim elementima „Need for Speed Payback“ dodaju sjajne funkcije editora i zajednice, dobija se igra koju će fanovi igrati dugo vremena.

Need for Speed Payback was last modified: 9 novembra, 2017 by

Related posts

Lista poboljšanih igara za PS5

Datumi izlaska novih igara za PS5, PS4 u 2022

Into The Pit