Metroid: Samus Returns

Metroid: Samus Returns

Ubačenu između samog početka franšize i voljene igre „Super Metroid“, „Metroid 2: The Return of Samus“ predstavlja prvu prenosnu igru u serijalu. Bio je to vrlo solidan nastavak originalne igre. Štaviše, može se reći da su igrali na sigurno. I upravo zato niko zapravo nije ni tražio da se napravi njen rimejk.

Ipak, hvala Bogu da je do njega došlo. „Metroid: Samus Returns“ koriguje široki koncept Game Boy originala dodajući savremene mehanike igranja i najbolju grafiku koja je do sada viđena na 3DS, čime je ova igra postala suštinski deo „Metroid“ serijala.

„Metroid: Samus Returns“ se odvija odmah nakon događaja iz prve igre. Space Pirates, na čelu sa Mother Brain, su poraženi, a njihovi zli planovi da koriste stvorenja po imenu Metroids kao izvore neograničene energije su većim delom osujećeni.

Sledeći korak za Ujedinjenu Federaciju je: onemogućiti da iko ikada više pokuša da koristi Metroide. S tim ciljem, organizacija šalje lokalnog lovca na ucenjene glave, opasnog Samusa Arana na matičnu planetu Metroida, da pobije sve  njih. Da, radi se o klasičnoj priči o herojskom genocidu!

Metroid: Samus Returns

Priča se dobro nastavlja na onu iz originalne Game Boy igre, a ispričana je uz animirane scene na samom početku, da bi usledio potpuni nedostatak dijaloga do kraja igre. Ukoliko vas je odbila neverovatna količina podataka u kasnijim delovima „Metroids“, nemojte brinuti. Mirna jednostavnost ranih „Metroid“ igara zaista ide u njihovu korist, pa „Samus Returns“ ne predstavlja izuzetak.

Metroid: Samus Returns

Vaša potraga koja uključuje lov na Metroide predvidljivo uključuje istraživanje, sakupljanje opreme i pucanje laserima. Čak iako je mapa u potpunosti drugačija (i mnogo veća) od one koja postoji u originalnoj „Metroid 2“ igri, cilj je isti: ulazite u novo područje  i uskoro otkrivate oltar koji traži DNK određenog broja Metroida. Kada sakupite njihov DNK, vraćate se do oltara; onda se neka otrovna tečnost snižava i omogućuje vam da istražujete dublje unutar planete, gde vas čeka još Metroida.

Metroid: Samus Returns

Ovo u teoriji zvuči potpuno nepotrebno, ali je daleko interesantnije u praksi. Sama borba u „Samus Returns“ je fantastična. 2D „Metroid“ igre su uvek imale problema sa ograničenim kontrolama. Jednostavni problemi, kao oni koji se odnose na to da imate mogućnost da pucate samo u osam smerova, doveli su do toga da određene borbe budu izvor velikih frustracija. Čak i mali, slabašni neprijatelji predstavljali su nam problem, jer smo morali da savršeno postavimo Samusa kako bismo pucali.

Međutim, „Samus Returns“ uvodi mogućnost ciljanja u 360 stepeni i to zadržavanjem levog okidača. Nakon što ovo uradite, Samusova puška će emitovati laserski pokazivač koji postaje crven kada cilja neprijatelja, čak iako se to dešava izvan ekrana. Ovo se dobro uklapa u celu priču, u kojoj projektil moraju da se ispaljuju pod preciznim uglom kako biste došli do predmeta koje treba sakupiti.

Metroid: Samus Returns

Drugo veliko poboljšanje koje „Samus Returns“ donosi u 2D „Metroid“ svet je sposobnost kontranapada. Možete napasti gotovo svakog neprijatelja u igri tako što ćete pritisnuti dugme X dok oni kreću u napad. Pažljivo planiranje kontranapada omogućiće Samusu da ošamuti neprijatelja i dokrajči ga s lakoćom. Sistem kontranapada funkcioniše pomoću ciljanja od 360 stepeni, pošto se automatski zaključava na neprijatelju kojeg ste upravo ošamutili, tako da se ne morate brinuti o nameštanju svog lika za pucanj.

Metroid: Samus Returns

Ova kombinacija uspeva u svim borbama, sa svim neprijateljima, bez obzira da li su veliki ili mali. Za one koji su manji, kontranapad se sastoji iz jednog usmrćujućeg hica, što vam omogućuje da se krećete kroz područja bez da budete povređeni, sve dok ste pažljivi. Možete se suprotstaviti i većim neprijateljima. U borbama sa bossevima, kontranapad obično dovodi do scena u kojima Samus leti kroz vazduh, i pada na glavu zveri pre nego što ih zasipa raketama. Zbog toga borba u „Samus Returns“ deluje mnogo više kao akciona igra, a mnogo manje kao geometrijski problem.

Metroid: Samus Returns

Borba je najbolje prikazana tokom mnogobrojnih borbi protiv bosseva. Efektivno ima više od 40 ovakvih borbi, pošto je svaki Metroid kojeg jurite sam po sebi miniboss. Metroidi na početku su prilično jednostavni, pa ih možete pobediti kontranapadom i sa nekoliko raketa. Međutim, oni brzo evoluiraju, pa na kraju imate kompleksne, višesložne bitke sa izazovnim obrascima napada koje treba zapamtiti. Pred kraj igre, postoji posebna borba koja predstavlja jednu od najizazovnijih borbi u istoriji „Metroid“ igre, čak i na normalnoj težini igranja. Zahvaljujući poboljšanjima borbi, same borbe nikada ne deluju kao običan zadatak. To je vrhunac 2D borbe u franšizi koja je uvek imala problema na tom polju.

Metroid: Samus Returns

Vizuelni aspekt nikada nije bila problem za „Metroid“. Svaki unos je terao hardver do krajnjih granica, pa „Samus Returns“ samo nastavlja tu tradiciju. Grafika igre je u potpunosti 3D, iako je  kretanje dvodimenzionalno, a nivo detalja je u svakom okruženju neverovatan. Matična planeta Metroida je prilično raznovrsna, pa se na njoj mogu videti pećine pune biljaka, jezera lave i tehnološka čuda duboko ispod same površine planete. Ukoliko možete da podnesete 3D efekte 3DS-a, videćete da oni ovde zaista predstavljaju pravo uživanje. Osećaj dubine u ovim okruženjima je zaista savršen. Čak je i na starijim 3DS ručnim uređajima nivo detalja toliko živopisan da deluje kao da je stvaran.

Nazvati „Metroid: Samus Returns“ rimejkom nije fer. Rimejkovi su stare igre u novim bojama: poboljšanje rezolucije ovde, prerađena grafika tamo, itd. „Saimus Returns“ je mnogo više od toga. Ova igra je ponovo osmišljena od početka do kraja, pri čemu su postignuti fantastični rezultati u prenošenju srži igre koja je preko 25 godina stara u moderno doba.

Metroid: Samus Returns was last modified: 10 oktobra, 2017 by

Related posts

Lista poboljšanih igara za PS5

Datumi izlaska novih igara za PS5, PS4 u 2022

Into The Pit