LG 22MP55HQ-P

LG 22MP55HQ-P

O kompaniji LG smo imali dosta prilika da govorimo u prethodnim recenzijama pa je nećemo detaljno opisivati sada. Do sada smo testirali veliki broj njihovih uređaja i to smartfona, CD/DVD plejera i još dosta drugih. Nedavno smo na testiranju imali jedan njihov monitor, a reč je od LG 22MP55HQ-P sa 21.5-inčnim ekranom.

Monitor nam je stigao u velikoj kartonskoj kutiji čija tekstura daje utisak da je reč o recikliranom papiru. Kvalitet pakovanja je malo slabiji ali glavnu ulogu u zaštiti igra stiropor unutar pakovanja. Što se tiče prednjeg i zadnjeg panela, kao i bočnih strana sve su ispunjene karakteristikama proizvoda, slikama i uputstvima. Uređaj unutar pakovanja je fino upakovan između velikih ploča od stiropora kako bi se izbegla oštećenja u toku transporta uzimajući u obzir da je ekran lomljiv. Nakon otvaranja izvukli smo uputstvo za upotrebu koje i nije toliko potrebno, zatim kablovi za povezivanje, jedan disk i postolje koje se kasnije upotrebljava kao oslonac za monitor.

LG 22MP55HQ-P

Monitor je napravljen od plastike i na prednjoj strani dominira AH-IPS ekran dijagonale 21.5 inča. Trake oko njega su jako male i napravljene su od kvalitetne plastike mat crne boje. U donjoj traci ispod monitora na samoj sredini nalazi se jedan prepoznatljiv LG logo, zatim u levom uglu se nalazi tip ekrana koji je iskorišćen dok se ispod desne polovine nalaze kontrolni tasteri sa ispisanim instrukcijama iznad. Ukupan broj tastera je 6 gde se posebno izdvaja taster za uključivanje koji je malo duži u odnosu na ostale. Trake oko ekrana su napravljene tako da njihova tekstura podseća na brušeni metal, što smo zapazili kada smo pogledali monitor izbliza dok su bočne strane čvrste i jako kvalitetne.

LG 22MP55HQ-P

Zadnji panel uređaja je crne boje sa ugraviranom teksturom koja delom podseća na zmijsku kožu. Na sredini se nalazi jedan panel na kome se nalaze svi konektori i port za plastično postolje. Na ispupčenom zadnjem panelu u gornjoj polovini se nalazi deo koji omogućava montiranje uređaja na posebno dizajniranim metalnim držačima koji se kače na zid. On se sastoji iz jedne glavne rupe u sredini i još četiri manja kružiča oko njega. Ispod toga se nalazi mini panel sa konektorima gde spada VGA konektor, analogni konektor, port za napajanje, 3.5 mm ulaz za slušalice i jedan HDMI konektor. Na kraju ispupčenog panela se nalazi jedan deo gde se kasnije montira postolje u slučaju da ne kačimo uređaj na zid. Postolje je napravljeno od kvalitetne crne i jako uglađene plastike i obezbeđuje odličnu stabilnost monitoru.

LG 22MP55HQ-P

AH-IPS ekran sa dijagonalom od 21.5 inča koristi FullHD rezoluciju ili tačnije 1920×1080 piksela. Slika na ekranu je oštra sa veoma živim bojama, a ono što je već poznato za IPS tehnologiju jesu odlični uglovi gledanja. Bez obzira iz kog ugla gledamo, slika ostaje verna sa gotovo neizobličenim bojama. Poznato je da plavo svetlo monitora negativno utiče na vid, pa je zbog toga čitanje preko monitora jako sporo i naporno. Zbog toga je LG uveo „Reader mod“ opciju koja ima ulogu da smanji plavo svetlo kako bi čitanje bilo dosta lakše. Uz to ide SUPER+ rezolucija koja unapređuje i daje oštriju i jasniju sliku od prvobitne. Što se tiče potrošnje energije, 22MP55HQ ne troši previše energije ali i pored toga postoji režim uštede bez obzira na LED pozadinsko osvetljenje.

LG 22MP55HQ-P

Što se tiče gabarita uređaja, njegove dimenzije iznose 508x188x416 mm dok je njegova težina 2.8 kg. Uređaj se lako monitra na svim mestima i ne zauzima previše prostora. Osvetljenje monitora iznosi 250cd po kvadratnom metru, sa odnosom stranica 16:9. DFC kontrast iznosi 5.000.000:1 sa odzivom od 5 ms.

 

Zaključak:

LG 22MP55HQ je monitor jako kvalitetne izrade, nije namenjen za hardcore gejming zbog odziva slike ali za grafičke dizajnere koji su do sada radili na standardnim TFT ili LED monitorima biće pravo osveženje. U slučaju gejminga pojavljuju se tzv. “duhovi” pa je monitor znatno više namenjen za dizajnere i slične grafičke poslove. Monitor je dostupan za cenu od oko 16.000 RSD i dopala nam se mogućnost montiranja kako na zidove tako i na postolje. Kvalitet ekrana je jako visok sa FullHD rezolucijom i jako živim bojama, a uz to ima veliki broj opcija koji dodatno poboljšavaju kvalitet slike. Uglovi gledanja su odlični, a HDMI ulaz omogućava povezivanje sa DVD plejerima i sličnim uređajima dok ulaz za slušalice samo upotpunjuje užitak.

Specifikacije:

Proizvođač: LG
Model: 22MP55HQ
Tip ekrana: AH-IPS LED
Dijagonala: 21.5″
Rezolucija: FullHD 1920 x 1080 px
Odnos stranica: 16:9
Osvetljenje: 250cd/m2
DFC kontrast: 5.000.000:1
Vreme odziva: 5 ms
Veličina piksela: 0.24975(H)mm x 0.24795(V)mm
Uglovi gledanja: 178/178o
Broj tastera: 6
Konektori: VGA D-Sub, HDMI, Izlaz za slušalice
Broj jezika: 17
Ostalo: Podešavanje nagiba (-3º~20º), DDC/CI, Ušteda energije, HDCP, Plug & Play, Intelligent Auto, Režim za čitanje, Bez treperenja, Dual Smart Solution (Dual web, Dual Display, Smart Resolution), Super ušteda energije, SIX Axis Control, Off Timer
Dimenzije: 508 x 188 x 416 mm
Težina: 2.8 kg

Zvanični sajt proizvođača: http://www.lg.com/

Video pregled:

LG 22MP55HQ-P was last modified: 15 juna, 2018 by

Related posts

Ekstremno brz gejming visoke rezolucije s monitorom AGON by AOC Q27G2S/EU

XPG predstavlja besplatan komplet za montažu LGA 1700 za AIO kulere LEVANTE 240 i 360

Dimensity 9000 čipset ruši rekorde