Koji tip firme otvoriti ukoliko se bavite programiranjem?

Odlučili ste se da pokrenete sopstvenu firmu za programiranje, startup ili ste dobili ponudu druge firme da vas angažuje kao programera, ali pod uslovom da imate registrovanu firmu? Nije redak slučaj da strana firma angažuje jednu programersku preduzetničku radnju u Srbiji, koja potom organizuje otvaranje većeg broja manjih.

Kao neko ko nije ni sanjao da će se baviti administracijom, nailazite na komplikovanu proceduru i odluku – koji tip firme da otvorim za programiranje? Međutim, ta odluka ne mora da bude teška i zato smo odlučili da, kroz par praktičnih saveta, olakšamo vaše buduće poslovanje.

Moram li da imam firmu?

U prvim koracima, od velikog je značaja koja delatnost je u pitanju. Ukoliko imate ideju ili dogovor da u vašem programerskom poslovanju vaša delatnost bude na razvijanju nekog softvera, aplikacije ili izrada web sajtova, a bez da se sve to plasira na tržište i očekuje prihod – sačekajte sa otvaranjem firme. Onog momenta kada vaš biznis plan kreće u pravcu ostvarivanja zarade – otvaranje firme postaje moranje.

Otvaranje firme i prvi koraci

Preduzetnik je, prema definiciji iz Zakona o privrednim društvima, poslovno sposobno fizičko lice koje obavlja delatnost u cilju ostvarivanja prihoda i koje je kao takvo registrovano u skladu sa zakonom o registraciji.

Da biste se kao fizičko lice registrovali kao preduzetnik potrebno je predati APR-u (Agenciji za privredne registre):

  • registracionu prijavu osnivanja,
  • dokaz o identitetu preduzetnika,
  • dokaz o uplati naknade (iznos naknade je 1.500 din.),
  • dozvolu, saglasnost ili drugi akt nadležnog organa, ako je to posebnim zakonom propisano kao uslov za registraciju.

U roku od nekoliko radnih dana APR će, ukoliko je sve u skladu sa zakonom, registrovati vašu firmu.

Zvuči vrlo jednostavno i kao da to može da uradi baš svako, ali u budućnosti obično nije tako jednostavno, a sve u zavisnosti od toga koji oblik oporezivanja odaberete. I tu dolazimo do jedne od ključnih stvari.

Kakvo oporezivanje da odaberem?

Dilema da li odabrati jedno ili drugo je na samom startu svakog samostalnog biznisa, odnosno firme. Izbor odgovarajuće pravne forme je neminovna odluka i vrlo često se ljudi  dvoume da li da se odluče za otvaranje d.o.o. u kojem će biti osnivači (a često ih muči i cena knjigovodstvenih usluga za d.o.o.) ili da budu preduzetnik.

Normalno je da se pitate koje su to dažbine koje morate da plaćate kao preduzetnik i koji su vam sve tipovi oporezivanja na raspolaganju, a odgovor možete dobiti tek kada se upoznate sa svim mogućnostima koje su vam na raspolaganju.

Za početak, morate znati da, u slučaju da postajete preduzetnik – imate dve vrste oporezivanja – samooporezivanje i paušalno oporezivanje, a izbor je vaš.

Ako odlučite da postanete samooporezovani preduzetnik, trebalo bi da znate da ćete mesečno plaćati porez i doprinose na neto dobit, odnosno bar na minimalnu zaradu.

Ovako visoke dažbine na rad nadoknadiće to što će vam iznos poreza biti u skladu sa dobicima od poslovanja, za razliku od utvrđenog paušalnog poreza. Dakle, ima slučajeva kada je ovo bolja opcija nego paušalno oporezivanje, naročito ako imate male promete ili ste na početku biznisa. Međutim, ovo je verovatno najmanje atraktivna opcija, jer ona podrazumeva da na sve što zaradite plaćate i porez na prihod (10%) i socijalne doprinose po vrlo visokim stopama (zbirno 37,8%).

Drugi tip samooporezivanja je sa isplaćivanjem lične zarade. Kako se ovde doprinosi plaćaju samo na iznos lične zarade koju određujete sami, a ne i na godišnju dobit, to znači da će svima onima koji dobro posluju i imaju visoke finansijske rezultate ovo biti dobra opcija. Porez na neto prihod u ovom slučaju iznosi  takođe 10%.

Za prosečnog preduzetnika, koji isplaćuje ličnu zaradu od 25.000 dinara  a na kraju godine po finalnom obračunu prikaže neto prihod od 2.000.000 dinara, dažbine na zaradu bile bi oko 20.000 dinara svakog meseca plus 200.000 dinara poreza na kraju godine. Nakon plaćanja ovih dažbina, preduzetnik može da podigne preostalu zaradu. Preduzetnici ne plaćaju dodatni porez prilikom podizanja dobiti u ovom slučaju.

Paušalac

Ovde treba znati da je paušalno oporezivanje namenjeno samo preduzetnicima i da privredna društva ne mogu biti paušalno oporezovana, a da se programeri i manji IT timovi uglavnom odlučuju za ovaj tip oporezivanja.

U ovom slučaju vam knjigovodstvene usluge nisu potrebne. Iako danas ima puno knjigovođa, pa dobra knjigovodstvena agencija u Nišu, Beogradu, Novom Sadu, ali i svim manjim gradovima može lako da se nađe, ako ste paušalac, imate tu prednost da sami možete raditi sve i da ne morate da angažujete knjigovođu.

U obavezi ste da izdajete račune za svaku uslugu koju pružate ili proizvod koji prodate, zatim ove račune beležite u Knjizi ostvarenog prometa (Obrazac KPO) i morate da redovno plaćate dažbine određene u rešenju Poreske uprave. Generalno, paušalno oporezivanje namenjeno je malim biznisima koji su u mogućnosti da izdvoje određeni iznos sredstava za plaćanje mesečnih obaveza koje u proseku iznose oko 35.000 dinara mesečno ili licima koja imaju već ugovorene poslove u dužem periodu u budućnosti, i očekuju značajne godišnje prihode maksimalno do 6 miliona dinara.

Ovo je, za početak, najbolja opcija, a treba znati i to da redovnim plaćanjem poreza i doprinosa iz rešenja, preduzetnik paušalac izmiruje sve obaveze na svoj prihod, a prihod nakon toga može da podigne sa računa i troši za privatne potrebe.

Dragi programeri, i IT-jevci, ako želite posao koji obavljate samostalno, koju god opciju da odaberete, nama samo preostaje da vam poželimo puno sreće i uspeha u vođenju vaše firme!

 

Autor teksta: Dragan Antić

Koji tip firme otvoriti ukoliko se bavite programiranjem? was last modified: 25 septembra, 2019 by

Related posts

10 osnovnih tehničkih pojmova na koje trebate da se naviknete kao UX dizajner

Vrhunskih 19 Instagram alata koje bi svaki korisnik trebalo da koristi

25 najbolјih Facebook alata za 2021. godinu