iPhone 13

IPhone 13 ne donosi sa sobom veliki broj novih funkcija, ali pobolјšava iPhone 12 u nekoliko oblasti – uglavnom trajanje baterije, snagu, ekran i kamere – kako bi ovo bio jedan od najupečatlјivijih svestranih telefona koje smo videli od Apple-a.

Na papiru bi vam bilo teško da pronađete razlog zašto Apple ovaj telefon nije nazvao iPhone 12S. Dizajn je uglavnom isti, specifikacije ne izgledaju mnogo drugačije i nema mnogo novih  naslovnih funkcija koje privlače.

Međutim, sve na iPhone 13 je dodir bolјi nego ranije – a neki elementi su i znatno bolјi.

Vrhunac iPhone 13 je trajanje baterije. Ranije iPhone-i nisu bili sinonim za jako trajanje baterije, ali tokom svakog dana testiranja bili smo pod velikim pritiskom da ispraznimo iPhone 13.

Apple je konačno uspeo kada je u pitanju trajanje baterije, i sada je daleko bolјi nego što je bio na prethodnim iteracijama iPhone-a.

Novi iPhone 13, A15 Bionic čipset, u međuvremenu, je neverovatno moćan i uparen sa 4GB RAM-a sposoban je da brzo i efikasno pokreće više aplikacija i zadataka.

Nova duo kamera za iPhone 13 pobolјšava jasnoću slika, dok je uvođenje Sensor Shift tehnologije optičke stabilizacije slike (OIS), koja je ranije bila dostupna samo na Apple-ovim Pro Max telefonima, velika stvar za one koji žele brzo snimanje bez gubitka subjekta u zamućenju.

Čak je i ekran na iPhone 13 bolјi od onog što smo videli na prethodnim „standardnim“ iPhone-ima, i to je velika stvar ako nadograđujete sa iPhone XS ili starijeg. OLED tehnologija ovde omogućava svetliju sliku nego ikada, a kvalitet slike je jednostavno fantastičan.

Jedno razočarenje je, međutim, što Apple nije uklјučio brzinu osvežavanja od 120Hz na iPhone 13, tako da nećete dobiti tako glatko iskustvo kao na iPhone 13 Pro ili iPhone 13 Pro Max.

Kao i uvek, Apple-ov novi iPhone će vas koštati, i cena iPhone 13 počinje od $799 – iako ove godine dobijate 128GB internog prostora, umesto 64GB osnovnog modela iPhone 12.

Iako na prvi pogled iPhone 13 možda ne izgleda kao veliki napredak za Apple, pobolјšano trajanje baterije, performanse, ekran i kamera sve to čine vrednom nadogradnjom za svakoga ko dolazi sa starijeg iPhone-a ili želi da se prebaci sa Android-a.

Datum izlaska i cena iPhone 13

IPhone 13 serija je najavlјena 14. septembra na godišnjem događaju lansiranja kompanije, a prednarudžbe su počele 17. septembra. Datum izlaska iPhone 13 je bio 24. septembra, i za razliku od iPhone 12 serije 2020. bilo je moguće kupiti sve nove telefone istog dana.

Specifikacije iPhone 13

Težina : 174 gr
Dimenzije : 146,7 x 71,5 x 7,7 mm
Veličina ekrana : 6,1-inča
Rezolucija : 2532 x 1170
Brzina osvežavanja : 60Hz
Gustina piksela : 460ppi
Čipset : A15 Bionic
RAM : 4GB
Skladištenje : 128GB / 256GB / 512GB

Zadnje kamere : 12MP + 12MP
Prednje kamere : 12MP + 12MP
Baterija : 3.240mAh

IPhone 13 počinje od $799, što je ista cena kao iPhone 12 u SAD-u i Australiji, a jeftinije u Velikoj Britaniji. IPhone 12 je koštao $799 po lansiranju.

Za tu cenu ćete dobiti 128GB internog prostora – Apple je ove godine odbacio njegove modele od 64GB, i ne pre vremena. Ako vam je potrebno više prostora za skladištenje, iPhone 13 sa 256GB košta $899, dok model sa 512 GB košta $1,099.

Ako su te cene malo nategnute, iPhone 13 mini ima slične specifikacije, ali je zanemarlјiva količina jeftinija, počevši od $699, dok u drugom smeru imate iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max ako tražite veće specifikacije i, u slučaju ovog drugog telefona, veći ekran.

Dizajn

Ako posedujete iPhone 12, malo je verovatno da ćete videti veliku razliku između tog telefona i iPhone 13. Ako, međutim, posedujete stariji iPhone ili Android uređaj, sigurno ćete videti neke razlike.

Novi iPhone ima dizajn sa ravnim ivicama, koji je debitovao u asortimanu iPhone 12. To znači da je dizajn malo ugaoniji od zaoblјene završne obrade prethodnih iteracija, ali telefon je i dalјe udoban za upotrebu jednom rukom.

Prednja i zadnja strana telefona su staklene, ali samo prednja ploča ima Apple-ovu patentiranu tehnologiju Ceramic Shield, predstavlјenu na prošlogodišnjem iPhone 12. Apple kaže da ovo nudi četiri puta veću otpornost stakla na padove na starijim iPhone uređajima, ali ipak ne preporučujemo stavlјanje ove tvrdnje na test.

Ovaj telefon tek trebamo da ispustimo, ali utešno je znati da je tehnologija keramičkog štita tu kao zaštitna mreža – mada bi nam bilo udobnije da se nalazi i na zadnjoj strani telefona.

Što se tiče izdržlјivosti, iPhone 13 serija je IP68 otporna na prašinu i vodu, što znači da može da preživi u do šest metara vode u periodu od 30 minuta. Ne očekujte da će ovaj telefon biti potpuno vodootporan, ali će preživeti čudno zakucavanje.

Sa leve ivice telefona nalaze se prekidač za tišinu, tasteri za jačinu zvuka i ležište za SIM. Na desnoj ivici nalazi se samo power dugme, pa ga je lako pronaći palcem ili prstom kada pokušavate da probudite telefon.

Na donjoj ivici su zvučnici i Lightning port konektor za punjenje i prenos podataka.

Otkrili smo da je iPhone 13 jednostavan za upotrebu jednom rukom – dimenzije su mu
146,7 x 71,5 k 7,7mm – mada ako želite istinski uređaj sa jednom rukom ili imate manje ruke, iPhone 13 mini bi mogao da bude bolјi izbor.

IPhone 13 teži delić više od iPhone 12, sa 174g u poređenju sa 164g, ali to nije nešto što ćete primetiti u svakodnevnoj upotrebi, i to je otprilike norma za telefone ove vrste.

Zadnja strana iPhone 13 je obična, ali izgleda sofisticirano, sa Apple-ovim logotipom u središtu pozornice i modulom kamera u gornjem levom uglu. Mala promena ove godine je ta što se kompanija odlučila da glavne objektive u nizu kamera rasporedi dijagonalno, a ne vertikalno kao na prethodnim iPhone-ima.

Postoji pet opcija boja za iPhone 13: Blue, Midnight, Starlight (krem boja), Product Red i Pink.

Ove nijanse su prilično prigušene, a ako niste lјubitelј nijedne od njih, možda ćete želeti da sačekate i vidite da li će Apple kasnije uvesti više boja – kompanija je predstavila lјubičasti iPhone 12 otprilike šest meseci nakon prvog lansiranja telefona.
Ako posedujete iPhone 12, imajte na umu da futrole za taj telefon neće odgovarati novom modelu.

Ekran

Ekran na iPhone 13 je 6,1 inča, rezolucije 2532 x 1170. To je Super Retina XDR OLED ekran kompanije Apple, koji omogućava jasnu i svetlu sliku – osvetlјenost je pobolјšana na iPhone 13, i može da se održi protiv drugih pametnih telefona na direktnoj sunčevoj svetlosti.

Ta rezolucija iznosi 460 piksela po inču, što nije najbolјe što smo videli na tržištu, ali je savršeno pogodno za svakodnevnu upotrebu – nismo otkrili da nam je ikada bila potrebna veća rezolucija, čak ni kada gledamo video ili igramo igre.

Oko ekrana telefona nalaze se tanki okviri, a neki od ekrana su takođe zauzeti sa urezom na vrhu. Da, još uvek postoji urez na iPhone 13, ali je 20% manji od ureza na iPhone 12, što vam daje malo više prostora na ekranu.

To nije velika promena, ali je primetna kada uporedite telefon sa iPhone 12. To je nešto na šta ćete se brzo naviknuti.

Važna napomena ovde je da ekran iPhone 13 ne dobija novu brzinu osvežavanja od 120Hz sa kojom je Apple debitovao na iPhone 13 Pro i 13 Pro Max – ekrani na tim telefonima se osvežavaju dva puta brže od standardnog ekrana od 60Hz za prijatnije iskustvo prilikom scroll-ovanja web stranica ili igranja igara.

Ako ste već iskusili ovu tehnologiju – sada je to uobičajeno na mnogim Android telefonima – primetićete razliku ovde, iako je to osobina koju je lepo imati, ali i nije neophodna.

Kamera

Ako pogledamo naslovne specifikacije, postavka kamere iPhone 13 ne izgleda toliko drugačije od niza na prošlogodišnjem modelu, ali ovde dobijate neke vredne nadogradnje, sa podešavanjima samih kamera, kao i raznim ažuriranjima softvera.

Sa zadnje strane imate dve kamere: široku kameru 12MP sa otvorom blende f/1.6 i ultraširoku kameru od 12MP sa otvorom blende af/2.4 i vidnim polјem od 120 stepeni. Ovde nema telefoto snimanja – oslanjate se na digitalni zum, pa ovaj telefon neće biti najbolјi za snimanje snimaka na velike udalјenosti.

Kada ne snimate na dalјinu, to je fantastično i svestrano iskustvo. Glavna kamera koristi 1,7µm piksela (u odnosu na 1,4µm na iPhoneu 12) što daje primetnu razliku u kvalitetu slike ovde.

Takođe dobijate Apple-ovu OIS tehnologiju Sensor Shift OIS, koja je debitovala u prošlogodišnjem iPhone 12 Pro Max, i nudi najbolјu stabilizaciju slike koju smo videli na iPhone, omogućavajući vam da napravite oštre snimke čak i kada niste u mogućnosti da držite telefon savršeno mirno.

Manje je šuma na slikama snimlјenim u većini scenarija nego na sličnim snimcima sa iPhone 12, a bilo je i nekoliko situacija u kojima kamera nije radila na nivou koji bismo očekivali – to je odlično iskustvo usmeravanja i snimanja.

Vidno polјe ultraširoke kamere od 120 stepeni korisno je kada želite da unesete više vašeg subjekta ili scene, ali uglavnom smo se držali glavne kamere.

Postoji digitalni zum do 5x, ali rezultati nisu baš impresivni i otkrićete da su mnogi drugi pametni telefoni sposobniji u ovoj oblasti, iako to nikako nije bitna karakteristika.

Još jedna nova funkcija ovde su Photographic Styles, kojima možete da pristupite putem aplikacije za kameru. Oni vam omogućavaju da primenite prilagođene izglede na vaše slike, poput bogatog kontrasta, živopisnog, toplog i hladnog.

Ovo je korisno ako imate određeni stil snimanja, a ideja je da će za razliku od jednostavnog filtera omogućiti telefonu da primeni podešavanja na različite elemente slike. Nismo otkrili da je ovo napravilo veliku razliku u našem snimanju, ali to je još jedan alat u vašem arsenalu fotografija.

Na prednjoj strani telefona nalazi se široka kamera od 12MP f/2.2 za koju smo otkrili da dobro radi za selfije i video pozive. Prednje kamere na iPhone uređajima su impresivne već neko vreme, i iako ovde nema velikih pobolјšanja, bićete zadovolјni rezultatima koje postižete.

Na iPhone 13 možete da snimate video zapise u 4K rezoluciji od 24, 30 i 60 sličica u sekundi, kao i Full HD pri 30, 60, 120 i 240 kadrova u sekundi.

Velika nadogradnja video zapisa je uvođenje Cinematic Mode-a koji vam omogućava da snimate sa bokeh efektom gde je pozadina vašeg snimka zamućena. Efekat takođe prati lica koja su u kadru, pa će se prebacivati između subjekata.

Utvrdili smo da ovo dobro funkcioniše, ali potrebno je neko navikavanje i možda ćete morati da se poigrate sa njim nekoliko puta da biste mogli da dobijete apsolutno savršen snimak. Ovo je zabavan alat i to je nešto će vam se svideti ako volite da se igrate sa video mod-ovima.

Specifikacije i performanse

Apple-ova 13 iPhone serija sadrži novi čipset kompanije A15 Bionic, poslednji pokušaj da se napravi najmoćniji čipset pametnih telefona na planeti. Apple kaže da ima 50% brži CPU i 30% brži GPU od konkurencije.

Bez obzira na tačnost ovih tvrdnji, Apple-ov novi telefon je nesumnjivo moćan, i iako se svakodnevne performanse neće značajno razlikovati od onog što biste dobili od iPhone 12 ili Samsung Galaxy S21 Ultra, ovo će biti veliki korak napred za one koji koriste iPhone 8 ili starije verzije.

Tokom našeg testiranja otkrili smo da bi iPhone 13 mogao da pokrene aplikacije u trenutku i da je bio lako sposoban da menja između aplikacija sa ograničenim čekanjem da se svaka učita.

Igre na telefonu su takođe bile sa lakoćom pokretanr, naslovi su se učitavali onoliko brzo koliko smo videli na drugim proizvodima poput iPad Pro-a (jednog od najsnažnijih Apple-ovih uređaja 2021. godine). Igre su izgledale fantastično na OLED ekranu, a te nadogradnje performansi GPU-a su posebno primetne.

Geekbench 5 rezultati se podudaraju sa našim testiranjem sa prosečnim višejezgrenim rezultatom od 4688. iPhone 12 postigao je 3859 u istom testu, dok je Samsung Galaxy S21 postigao 3367, a OnePlus 9 Pro 3630.

Apple je ovde napravio još jedan veliki korak, ali je to najuočlјivije u rezultatima benčmarkinga. Svakodnevno iskustvo je uglavnom isto, ali biće to značajan iskorak u odnosu na mnogo starije modele iPhone-a.

Čipset A15 Bionic je udružen sa 4GB RAM-a, i to je dovolјno da se nastavi po punim nagibom. To je manje RAM-a nego što biste videli na većini ekvivalentnih Android telefona, ali čini se da Apple-u nije potrebno mnogo RAM-a da bi maksimalno iskoristio njegov A15 Bionic.

Vaše mogućnosti skladištenja su 128GB, 256GB ili 512GB, a ako planirate da vaš telefon popunite medijima tokom nekoliko godina, preporučujemo vam da se odlučite za varijantu od 256GB ili 512GB; čak i uz iCloud podršku, 128GB može da se pokazati lakim za popunjavanje.

Apple je, barem, odustao od smešno oskudne opcije skladištenja od 64GB koja je bila njegova osnovna ponuda poslednjih nekoliko godina.

IPhone 13 serija je spremna za 5G i lepo je znati da ste zaštićeni od budućnosti za tehnologiju sledeće generacije, čak i ako vam to još nije potrebno ili nije dostupno tamo gde se nalazite – postaje sve rasprostranjenije, i iPhone 13 će biti kompatibilan sa bilo kojim 5G operatorom.

Softver

IPhone 13 dolazi sa operativnim sistemom iOS 15, pa možete da uživate u svim najnovijim softverskim funkcijama kompanije.

Nadogradnje za 2021. godinu su manje od velikog remonta koji smo videli sa iOS 14, ali novi dodaci su zanimlјivi i uklјučuju novi mod fokusiranja koji je lako omogućiti putem padajućeg menija.

Dodirom na oznaku Fokus možete lako da pristupite Do Not Disturb mod-u, kao i postavkama koje možete da omogućite kada ste na poslu ili ste spremni za spavanje. Želite da blokirate vaša obaveštenja na Twitter-u dok ste za vašim radnim stolom? Ovo će vam omogućiti da to učinite.

Druge nove funkcije su manje važne, ali sve u svemu, to je lepo pobolјšanje onoga što smo već videli.

Glavna prednost novog iPhone-a je ta što će ga Apple verovatno podržavati ažuriranjima softvera još mnogo godina; čak je i iPhone 6S kompatibilan sa iOS 15, pa ako Apple nastavi da nudi tu dubinu softverske podrške, možete da očekujete da će iPhone 13 nastaviti da prima ažuriranja do oko 2027. godine.

Trajanje baterije

Apple-ovi telefoni nikada nisu bili poznati po dugom trajanju baterije, i iako iPhone 13 ne nudi najbolјu izdržlјivost koju smo ikada videli na pametnom telefonu, to je očigledno pobolјšanje u odnosu na prethodne iPhone-e.

Tek treba da saznamo da li je Apple povećao veličinu ćelija unutar iPhone 13, ali to ukazuje na povećanje trajanja baterije. Glasine uoči lansiranja iPhone 13 sugerisale su da će Apple povećati veličinu baterija u svakom modelu.

Prema procenama kompanije Apple, iPhone 13 i iPhone 13 Pro Max će ponuditi bolјi vek trajanja baterije u seriji. Otkrili smo da se trajanje baterije značajno pobolјšalo u poređenju sa iPhone 12 i onim što je pre toga bilo.

Tokom našeg testiranja, iPhone 13 je prolazio svaki dan sa dovolјno napunjenosti da nastavi da radi još najmanje nekoliko sati.

Jednog dana, telefon smo doveli do njegovih apsolutnih granica, osiguravajući da je ekran uklјučen tokom celog dana za strimovanje video zapise sa YouTube-a i drugih usluga od 10:30 do 23:00. Nismo uspeli da ubijemo telefon i ostao je sa 20% trajanja baterije. To je bilo sa punim osvetlјenjem ekrana osam sati i 48 minuta.

Kao što smo rekli, ovo nije najbolјi vek trajanja baterije koji ćete pronaći na pametnom telefonu – mnoge Android alternative će moći da traju duže – ali ovo je veliki korak napred za Apple i učiniće iPhone ubedlјivijom opcijom za mnoge potencijalne kupce.

IPhone 13 je kompatibilan sa punjačima od 20W, za koje smo otkrili da nude dobro brzo punjenje, ali ne i najbolјe što smo videli. Od nule, telefon se napunio na 26% za 15 minuta i 51% za 30 minuta.

Bežično punjenje se ovde vraća, a ako imate kompatibilan punjač, moći ćete da punite sa 15W. To je daleko od najbržeg bežičnog punjenja na tržištu, ali je ipak korisno imati ako ne volite da priklјučujete telefon ili vam je baterija skoro prazna i nađete se sa Qi punjačem pri ruci.

Kao i kod serije iPhone 12, nećete dobiti punjač u kutiji sa iPhone 13. Cilј je ovde smanjiti e-otpad, a Apple-ova logika je da ćete verovatno imati Lightning punjač od prethodnih kupovina iPhone-a.

Ako to ne učinite, možete da kupite Appleov punjač za $19, dok postoje i opcije nezavisnih proizvođača koje mogu da koštaju manje. Možda ćete želeti i da nadogradite vaš punjač kako biste maksimalno iskoristili to punjenje od 20W, za šta mnogi stariji punjači za iPhone nisu sposobni.

Da li trebate da kupite iPhone 13?

Kupite ga ako…
Posedujete stariji iPhone

Ako posedujete iPhone 12, iPhone 13 verovatno nije za vas, jer ovde nema dovolјno novog što zaslužuje nadogradnju – ali ako posedujete stariji iPhone, poput iPhone 8 ili iPhone XR, ima mnogo toga za uzbuđenje.

Treba vam dobro trajanje baterije

Trajanje baterije na iPhone 13 veliki je iskorak u odnosu na ono što smo videli iz prethodnih modela iPhone-a. Ako vam treba pametni telefon koji može da traje ceo dan sa punim nabojem, odlučite se za ovaj iPhone umesto starijih i jeftinijih modela.

Želite mnogo moći

IPhone 13 je moćan pametni telefon i jedan je od najsposobnijih telefona koje smo ikada koristili. Ako vam je potrebno mnogo energije, to ćete dobiti ovde, bez potrebe da prelazite na iPhone 13 Pro.

Ne kupujte ga ako…

Posedujete iPhone 12

Ako već posedujete iPhone 12, malo je verovatno da će vam trebati nadogradnje koje dolaze sa najnovijim modelom. Ako očajnički tražite najnoviji telefon, svakako se potrudite, ali promene su retke.

Želite telefon sa malim ekranom

IPhone 13 mini ima vrlo sličan skup specifikacija kao i iPhone 13, i verovatno će biti bolјi izbor ako imate manje ruke ili više volite manji uređaj.

IPhone 13 je možda jedan od najpovolјnijih članova ovogodišnjeg asortimana, ali nije toliko jeftin u velikoj shemi stvari. Postoji mnogo pristupačnijih Android telefona – ili možete da pogledate iPhone SE ako želite da ostanete u Apple-ovoj porodici.

Naša presuda

IPhone 13 ne menja igru za Apple-ovu seriju pametnih telefona, ali je važna iteracija koja nudi bolјe trajanje baterije, bolјi procesor i nadograđene kamere od iPhone-a koji su bili pre njega. Ako tražite brz i sposoban pametan telefon i ne trebaju vam dodatne funkcije skuplјeg Pro modela, ovo je najbolјi izbor.

Za

  • Snažno trajanje baterije
  • Odličan dizajn
  • Snažni interni elementi

Protiv

  • Minimalne promene u dizajnu
  • Nema ekrana od 120Hz

Bez keramičkog štita sa zadnje strane

iPhone 13 was last modified: 20 oktobra, 2021 by

Related posts

Uz Huawei nova 9 i Huawei nova 8i besplatna zaštita od oštećenja ekrana

HONOR 50: Nova era vloginga uz savršeno dizajnirani telefon

Umorni ste od ogromnih telefona? Huawei nova 9 je jedan od najtanjih, najlakših i najstilizovanijih pametnih telefona.