In Sound Mind

In Sound Mind je psihološka horor indie igra od programera We Create Stuff. Kao neko ko se ne igra na PC-u, nije da smo često igrači na konzolama koji vide takve igre kako prolaze do konzola. I to je šteta, jer kad pređu, teško da smo ikada razočarani. Iako ove igre očigledno ne mogu da pariraju budžetu i kvalitetu, recimo, poput Resident Evil Village-a objavlјenog ranije ove godine, oni to nadoknađuju hrabrijim eksperimentisanjem i rizikovanjem sa svežim idejama. Na primer, uzmimo glavnu premisu In Sound Mind. Igrate kao terapeut Desmond Wales, koji može da koristi snimke njegovih pacijenata sa seansi kako bi otputovao na jezive, iskrivlјene, gotovo vanzemalјske lokacije koje dočaravaju njihovi uznemireni umovi. Oh, ako to nije dovolјno, postoji misteriozni antagonista koji će pozivati telefone kada prođete pored njih samo da bi vam se narugao, i pre nego što zaboravimo, postoji i mačka koja govori.

Mada, rekavši to, In Sound Mind počinje na previše poznat način. Desmond se budi u napuštenoj stambenoj zgradi ne sećajući se kako je tamo dospeo. Ubrzo postaje očigledno da In Sound Mind od vas zahteva da mislite. Nema oznaka misije, pa je na vama da koristite vaš mozak. Postoji zaleplјeno područje, otvor za ventilaciju kojem ne može da se pristupi i lift koji je u kvaru i nedostaje mu osigurač. Dakle, istraživaćete po mračnom podrumu i uskoro ćete pronaći osigurač u vešernici. Mnoga područja koja se nalaze u programu In Sound Mind slede sličan obrazac prema kojemu morate da rešite zagonetke u okolišu da biste napredovali. Međutim, većina nije preteška i većina može da se relativno lako reši.

Postaje očigledno da sa ovom stambenom zgradom nije sve onako kako izgleda. Iako se čini sasvim običnoim, iako isprva napuštena, ubrzo se otkrilo da se ovde događa nešto vanzemalјsko. Mada bi taj drugi svet mogao da budu samo mračna udublјenja lјudskog uma dok In Sound Mind istražuje teme mentalnog zdravlјa. Ne samo da su Desmond-ovi pacijenti doživeli teške psihičke slomove, već je i sam terapeut, takođe doživeo to. Ovo je centralno za napetost koju In Sound Mind stvara, jer ne ide za jeftinim prepadima, već umesto toga uznemiruje igrača na nervozniji i opušteniji način.

Jedna od najranijih traka koju nađete i udubite se u transport Desmond-a do napuštenog supermarketa. Ovde, uvrnuta, dementna verzija mlade devojke opseda prolaze. Ali pobediti je nije tako jednostavno. U stvari, poražena je koristeći veoma zanimlјivu mehaniku; terajući je da vidi njen odraz je povređuje. Dakle, poput Pied Piper-a, morate da pokušate da je namamite i odvedete do raznih ogledala razbacanih po supermarketu. Ovde dobijate parče ogledala, alat koji vam omogućava da pogledate iza sebe i zaštitite se dok ste u pokretu, a ne u blizini većeg ogledala. Međutim, to je i alat koji se koristi za sečenje prethodno nedostupnih zaleplјenih područja.

Dok Desmond u početku počinje samo s baklјom, kasnije nastavlјa sa krhotinama stakla, kao i drugim oružjem, poput pištolјa. Međutim, nabavka pištolјa podleže prikuplјanju različitih delova rešavanjem zagonetki kako bi se otkrilo gde su sakriveni. Opet, ove zagonetke nisu nužno izazovne, već više da vas ohrabre da u potpunosti istražite područja. Alati za otklјučavanje poput krhotina ogledala omogućavaju vam da istražite prethodno nedostupna područja napuštene stambene zgrade su u gotovo metroidvanskom stilu. Često ćete se vraćati tragom hodnika kako biste pronašli nove tajne. To je lavirint misterije koji se polako otkriva kako igra napreduje, kako ne bi preplavio igrača.


Fanovi Alan Wake-a verovatno će pokupiti nekoliko odobravanja njihovog kultnog klasika iz Remedy-a koji se nalazi u In Sound Mind. U stvari, jedno odobravanje ide čak do nivoa zasnovanog na snimanju čoveka po imenu Alen koji se plaši mraka. Ova traka nam je verovatno bila omilјena i odvijala se na otvorenijem polu-otvorenom nivou napolju. Na ovom nivou, rotirajući crveni pogled svetionika nanosio je štetu Desmond-u kad god bi ga uhvatili. Mračno prisustvo je uhodilo Alen-a u senci i zahtevalo je manipulaciju svetlošću da pobedi prisustvo. Da, pravo iz Alan Wake-a. Čak je i estetika bila zapanjujuće slična. Mada, nije izgledalo kao otceplјenje, već više kao lјubavno odobravanje Remedy-evom kultnom klasiku.

Nećemo zalaziti u kasnije trake kako ne bi pokvarili poslednje delove igre, ali nakon završetka In Sound Mind-a postojala je jedna velika greška koju smo zaklјučili; jednostavno nije tako strašno. Za horor igru to je prilično problematično. Naravno, to može da bude uznemirujuće i definitivno smo se više puta osećali neprijatno, ali nikada se nismo zaista uplašili do te mere da smo blizu kontrolne table samo da napravimo pauzu. Najbolјe horor igre moraju da imaju taj faktor zastrašivanja uz uznemirujuće trenutke. Možda je to činjenica da možete da koristite pištolј, što je retkost u većini psiholoških horor igara koje vas obično čine ranjivijim. To ne znači da nismo uživali u In Sound Mind-u – on eksperimentiše sa nekoliko zanimlјivih ideja i uvek ćemo tome da aplaudiramo.

Odlično radi na PS5 za malu igru razvijenu u nezavisnom studiju sa pristojnom grafikom i glatkom brzinom kadrova. Sve u svemu, lјubitelјi žanra, a posebno igrači na konzolama, u kojima nemamo toliko ovakvih igara, svakako bi trebali da isprobaju In Sound Mind. Definitivno nas je iznenadio.

In Sound Mind-u možda nedostaje faktor zastrašivanja, ali to je uznemirujuće iskustvo koje će se nesumnjivo svideti lјubitelјima psiholoških užasa.

In Sound Mind was last modified: 14 oktobra, 2021 by

Related posts

Lista poboljšanih igara za PS5

Datumi izlaska novih igara za PS5, PS4 u 2022

Into The Pit