Dynasty Warriors 9

Dynasty Warriors 9

Ovu franšizu imamo i igramo već nekoliko generacija unazad, a Koei Tecmo i Omega Force su odlučili da pokušaju nešto novo sa „Dynasty Warriors 9“. U ovom najnovijem osvrtu na rat tri epska kraljevstva, developeri su izabrali avanturu u otvorenom svetu u kojem igrači mogu da istražuju antičku Kinu i učestvuju u ključnim bitkama, te budu svedoci ključnih trenutaka jedne značajne ere. Međutim, kako se ova formula otvorenog sveta prenosi na tipičnu H&S (Hack & Slash) avanturu? Da bismo dobili odgovor na ovo pitanje, ali i da bismo dali propisan pregled ove igre, morali smo da se udaljimo od njenih prethodnih delova.

Ukoliko ste veteran „Dynasty Warriors“ igara u bilo kom pogledu, primetićete poznate elemente priče. Bilo kako bilo, otvoreni svet za jednog igrača je pun iznenađenja, u zavisnosti od toga kako ga posmatrate. Samo njegovo postojanje dodaje puno do sada neviđenih nijansi igranju, od kojih je većina opciona. Međutim, u ovom delu „Dynasty Warriors“ ima mnogo više toga što možete raditi nego u bilo kom prethodnom delu, a igra pored toga i privlači igrače time što poseduje veliki broj RPG elemenata.

Između ostalog, pecaćete, lovićete, kuvaćete i prikupljaćete stvari. Svaka sekundarna vratolomija dešava se zarad resursa. Predmeti koje prikupljae, životinje koje lovite i ribe koje hvatate će vam omogućiti da pravite predmete i oružja; kuvanje obroka vam unapređuje sposobnosti i pruža priliku da zaradite XP. Naravno, ništa od ovoga ne morate da radite kako biste napredovali kroz igru. Ove aktivnosti su tu samo da bi se izgradio vaš lik, a vaša briga može zavisiti od kampanje i priče one osobe koju izaberete. Međutim, ukoliko biste sve ove dodatke izmerili na nekoj RPG skali, oni ne bi mnogo vredeli jer svemu umnogome nedostaje sveobuhvatnost. Svaki sporedni zadatak nije ništa više od odlaska po neki predmet osim ako se ne radi o tome da treba da pomognete svojim saveznicima da dođu do glavne borbe u kampanji. Oni koji vam daj zadatke i sami ciljeve nisu ništa posebno, ništa vredno pamćenja. Oni su tu zbog dobijanja XP poena, plena i (u nekim slučajevima) da bi vam pomogli da naučite nešto o svetu i tome kako on funkcioniše. Svaki sporedni izlet služi da vam pomogne da se pripremite za velike bitke.

Dynasty Warriors 9

Zatim, tu je i istraživanje, funkcija koja je gotovo potpuno nova u ovoj franšizi. U tipičnoj „Warriors“ igri, nikada zaista ne zastanete kako biste se osvrnuli na okolinu. U „Dynasty Warriors 9“, sama igra vas poziva da učinite upravo to. Kada budete osetili da vam je potrebna pauza od borbi i prikupljanja predmeta, možete se pozabaviti posmatranjem bogatih okruženja. Pošto vam je cela Kina dostupna, naići ćete na različita okruženja. Međutim, iako je otvoreni svet relativno lep, nemojte očekivati da će Kinu predstaviti u njenom pravom svetlu. Na prvi pogled, vaše okruženje unutar igre deluje vredno istraživanja. Što ga više budete proučavali, biće vam manje zanimljivo sve dok ne nađete novi ekosistem. Veličina sveta u „Dynasty Warriors 9“ je, uprkos tome, impresivna, a Omega Force zaslužuje aplauz za pravljanje sveta koji tako jednostavno uklapa seoske, planinske i predele bambusovih šuma. Ono što igri jednostavno nedostaje jeste manje zamuckivanja frejmova.

Dynasty Warriors 9

Na običnom PS4, broj fpsa pada zbog mnogo stvari koje se dešavaju istovremeno. Drveće i lišće će lebdeti na vetru, grmlje će se savijati dok prolazite kroz njega, a takođe će se i pikselizovati. Kao i uključivanje mnogo zadataka gde jednostavno treba da donesete nešto, grafički zahtevi tako ogromnog sveta idu na uštrb sveobuhvatnosti. Međutim, voda ne secka, kao ni nebo, što čini da celokupni svet ostavlja estetski snažan utisak. S tim u vezi, naša grafika je opasno pala kada smo ušli u borbu dok je istovremeno besnela oluja. Bili smo začuđeni iz dva razloga. Kao prvo, pomislili smo, „O Bože, broj fps-a nam pada!“. Zatim smo pomislili, „O Bože, gigantski otvoreni svet ima dinamične vremenske prilike!“. Onda nam je na pamet pala poslednja misao u nizu, „O Bože, nalazimo se u ogromnoj ratnoj zoni i borimo se sa hiljadama ratnika usred oluje. Ovo je neverovatno!“.

Poboljšana grafika se vidi tamo gde i treba – likovi izgledaju odlično. Nisu savršeni, ali su odlični. Detaljima na svim našim herojima iz Three Kingdoms posvećena je ogromna pažnja. Vrlo lako možemo reći da likovi imaju najviše detalja u celoj igri, a ako ste veteran frakcija, ovo vam može pružiti pravi užitak. Ono što igru čini još impresivnijom jeste i veličina postave likova. Developeri su ponovo proširili listu, pa igra sada ima preko 83 jedinstvenih likova. Čak vredi pomenuti i vojnike. Iako ćete masakrirati na stotine, ako ne i hiljade, istih lica, ne možemo da poreknemo da su njihovi modeli unapređeni i to naročito u pogledu oklopa koji veoma lepo oslikava osvetljenje sveta. Ovi detalji vam pomažu da zaboravite sve drugo tokom borbe, a, da budemo iskreni, borbe su ono što se računa. Borba u „Dynasty Warriors 9“ će vam nadoknaditi neke propuste koje igra ima. Skačući između Lui Bei, Lu Bu i Zhou Yu, primetili smo oštre animacije i jedinstvene setove pokreta, od kojih svi imaju istu svrhu: ubijanje talasa za talasom neprijateljskih trupa.

Dynasty Warriors 9

Pored toga, developeri su proširili borbu iz prethodnih delova implementiranjem novih ošamućivanja, udaraca i kontranapada. Kontranapadi funkcionišu kao u „Arkham“ igrama kompanije Rocksteady, ali tu se sličnosti sa ovom igrom završavaju. Kada počnete da ubijate svoje neprijatelje, svaka sposobnost može da olakša lančane kombinovane napade i tečne pokrete koji deluju kao da traju čitavu večnost, a usred uzburkanog mora borilačkih veština, otkrićete dušu ove igre. Možda ćete primetiti i da je dizajn zvuka različit za svako oružje. Ukoliko je ono tupo, i povratna informacija je tupa, a ukoliko se radi o maču, čućete zvuk metala, i tako dalje.

Dynasty Warriors 9

Ipak, zvuk je još jedan od problema u „Dynasty Warriors 9“. Ne pričamo o ambijentu okruženja ili o sukobu vojnika, već specifično mislimo na pozajmljivanje glasova. „Dynasty Warriors 9“ priča svoju priču preplitanjem inserata i dijaloga u realnom vremenu (preferiraćete inserte). Tokom oba, mrštićete se na likove i njihov izbor dijaloga. Ovo je džak pun iznenađenja, jer iza nekih heroja stoje dobri glumci, a iza nekih baš i ne. U mnogim nesrećnim slučajevima, odlučni ratnici će uzvikivati pretnje piskutavim glasom. Tome ne pomaže ni činjenica da su neki delovi pisanog dijaloga jednostavnon loši. Međutim, ukoliko bismo morali da izvagamo dobar nasuprot lošeg dijaloga, rekli bismo da dijalog, uzevši sve u obzir, može da prođe.

Činjenica je da „Dynasty Warriors 9“ funkcioniše kao eksperiment. Ovo je prvi pokušaj kompanije Omega Force da napravi naslov otvorenog sveta, pa iako svaki aspekt ove igre nije odličan, ona ipak predstavlja paket koji pruža više tamo gde treba i koji, u svojoj suštini, zadržava i unapređuje originalno H&S (Hack & Slash) iskustvo. Kada smo se našli u situaciji da nas je neki zadatak smorio, preskočili bismo ga i uputili se pravo ka bojnom polju. Pošto su dosadni delovi uglavnom opcioni, nisu u potpunosti negativni. Istovremeno, bili smo u potpunosti impresionirali kada smo shvatili da svi predmeti koje sakupljate i sve lokacije koje otkrivate ostaju na jednom mestu između kampanja, između likova i između kraljevstava. Kontinuitet koji iz toga proizilazi olakšava napredovanje i omogućava igračima da lako pristupe glavnom aspektu igre: borbama kampanje, čije završavanje omogućuje pristup unikatnijim likovima na OGROMNOJ listi. Ova intuicija omogućuje veliku slobodu u onome što može biti najveća mapa otvorenog sveta koju smo ikada videli.

Dynasty Warriors 9 was last modified: 24 marta, 2018 by

Related posts

Lista poboljšanih igara za PS5

Datumi izlaska novih igara za PS5, PS4 u 2022

Into The Pit