Corsair Air 540

Corsair Air 540

Corsair nas je do sada puno puta iznenadio svojim kućištima koja su se skoro uvek po nečemu razlikovala od drugih. Tome svedoči i nedavno testiranje jednog Full-Tower kućišta sa inverznim dizajnom koji se pokazao veoma atraktivnim, a pored toga kućište nudi I veoma dobre mogućnosti za hardver. Ovaj put smo imali prilike da se upoznamo sa još jednim kućištem iz ove kompanije, takođe sa drugačijim dizajnom, a reč je o modelu oznake Corsair Air 540 koji smo naravno podvrgli testiranju.

Kako je reč o istoj kompaniji kao u prethodnom testiranju, tako ni ovaj put nismo bili iznenađeni dizajnom kutije u kojoj nam je kućište stiglo. Dakle, reč je o klasičnom kartonskom pakovanju koje je rađeno po mono principu što nam je od ranije poznato. Prednja strana kao u većini slučajeva ističe skicu kućišta, tu je logo kompanije i naravno krupna jasno vidljiva oznaka modela. Nakon otvaranja kutije, iz nje smo izvukli velike komade stiropora koji štite kućište od oštećenja. Pored kućišta se nalaze elementi za montažu hardvera i nekoliko papira.

Corsair Air 540

Za razliku od prethodnog kućišta iz kompanije Corsair, ovaj put je reč o mid-tower kućištu naspram prethodnog full-tower. Ali kao što smo rekli, dizajerski smo u većini slučajeva bili prijatno iznenađeni od strane kompanije Corsair, tako da smo u ovom slučaju dobili kućište koje izgleda „kockasto“ zbog svojih dimenzija. Kućište naravno nije kockasto s obzirom da nisu sve dimenzije srazmerne, ali zbog ne toliko velikih razlika kućište odaje takav utisak. Dakle dimenzije uređaja iznose 415x332x458mm tako da se ono veoma lako smešta u sobi na stolu ili pored njega jer zahtevi nisu ništa drugačiji od drugih kućišta sem možda dužinski. Naravno promena materijala nije bilo, pa je tu klasično iskorišćen čelik sa plastičnim dodacima. U našem slučaju je reč o crnom modelu, dok su na tržištu dostupni beli model i sivi model sa crnim detaljima. Kako god, sve tri varijante su veoma lepo odrađene i njihovom izgledu dosta doprinose i kuleri sa osvetljenjem koji se ugrađuju u kućište.

Corsair Air 540

Sam dizajn zbog toga što deluje „kockasto“ je uneo dosta izmena, bar kada je reč o prednjoj strani. Prednja strana je podeljena u dva dela, tako da se sa leve strane nalaze takozvane „rešetke“ od plastike na čijoj sredini se nalazi logo kompanije. Ispod njih je smeštena gusta metalna mreža kroz koju prolazi vazduh za prednje kulere, a njihovo osvetljenje je svakako vidljivo kroz gustu mrežu. Ispod metalnog dela, nalazi se sunđer sa plastičnim okvirom koji se skida radi čišćenja od prašine. Sa desne strane se nalaze dva poklopca za optičke uređaje veličine 5.25 inča, a ispod njih je I/O panel. Tu spadaju 3.5mm konektori za slušalice i mikrofon, zatim 2 USB konektora 3.0 verzije i dva tastera za restart i uključivanje sa LED diodom između njih. Ono što nam se nije dopalo jeste nedostatak USB 2.0 konektora dok je kod recimo prethodnog Corsair kućišta bilo ukupno 4 USB konektora i to po dva za obe verzije (2.0 i 3.0).

Corsair Air 540

Za gornju stranu može da se kaže da je na neki način „preslikana“ s tim što je u ovom slučaju desni deo skroz prazan tj. predstavlja jednu praznu ploču mat crne boje. Levi deo je napravljen kao i kod prednje strane, dakle tu su rešetke ispod kojih je uklonjiva mreža radi čišćenja i nema logoa na sredini. Što se tiče zadnje strane, nju takođe možemo da podelimo u dva dela i to levi i desni. Levi deo na sebi ima jednu metalnu mrežu ispod koje je otvor za napajanje koje se u ovom slučaju postavlja vertikalno. Druga polovina podrazumeva mrežu za kuler, zatim otvor za matičnu ploču, ekpanzione slotove kojih ima osam i dve manje metalne mreže. Što se tiče bočnih strana, one donose blagu novinu. Naime kod prethodnog inverznog modela smo imali kaljeno staklo na desnoj strani, a kod nekoliko kućišta pre njega na levoj strani. U slučaju modela Air 540 imamo kaljeno staklo sa obe strane što nas je prijatno iznenadilo. Tom prilikom smo imali uvid u hardver uređaja čijem izgledu dosta doprinose kuleri sa LED diodama. Staklo je malo zatamnjeno, ali ne u tolikoj meri da osvetljenje ne može doći do izražaja.

Corsair Air 540

Što se tiče enterijera kućišta, ono je veoma lepo uređeno uz dodatak delova koji ne zahtevaju alat za montažu. Kućište samo po sebi je veoma prilagođeno hlađenju što se vidi po broju podržanih kulera i naravno prostora koji propuštaju vazduh. Kompanija je pažljivo dizajnirala kućište tako da vazduh može lepo da cirkuliše kroz kućište, no jedina mana u svemu tome jeste prikupljanje prašine koja mora redovono da se čisti. Kako je hlađenje jedan od jačih aduta ovog kućišta tako sa prednje strane imamo dva kulera od 140mm, ali je moguća ugradnja i tri kulera od 120mm. Za gornju stranu važi isto pravilo s tim što je moguća montaža dva od 140mm ili dva od 120mm. Sa zadnje strane se nalazi jedan kuler od 140mm koji smo dobili uz kućište, a podržan je i manji kuler od 120mm. Donja strana nema mogućnost montaže kulera, ali se na njoj nalazi rešetka koja omoguaćava cirkulaciju vazduha. Tome doprinose i nešto više nogare koje sa donje strane imaju gumu koja sprečava klizanje i umanjuje vibracije.

Corsair Air 540

Enterijer kućišta je pažljivo dizajniran pa je kabliranje veoma lako, a unutar uređaja se jasno vide gumirani elementi koji pomažu u umanjenju vibracija. Nakon otvaranja desne strane, jasno se vidi „kutija“ koja je namenjena za optičke uređaje od 5.25 inča. Sa druge strane imamo prostor za HDD uređaje, s tim što je on dizajniran tako da nam na testiranju nije bio potreban alat za montažu HDD uređaja. U vidu podrške za matične ploče, nismo imali problema sa novijim modelima što nam jasno govori da je reč o kućištu koje je namenjeno za jače gejmerske sklopove. Ipak uprkos većim očekivanjima zbog dužine kućišta, visina radijatora za procesor je samo 170mm naspram 200mm kod prethodnog Carbide 600C kućišta. Takođe u poređenju sa njim imamo dosta manje uslove za grafiku koja je ograničena na 320mm dok je i podrška za napajanje smanjena za 20mm te je podržano samo napajanje koje ne prelazi dužinu od 200mm.

 

Zaključak:

Kao što smo rekli, svako kućište sa nekoliko prethodnih testiranja se razlikuje po nečemu, pa smo u slučaju Air 540 imali prilike da vidimo nešto drugačiji dizajn koji vuče ka „kockastom“ obliku, a sa bočnim stranama od kaljenog stakla. Hardver koji smo testirali je svakako radio lepo, a kuleri unutar kućišta su bili veoma tihi što je veoma važno kada unutar njega imate više od 4 kulera. No uprkos dobrom hlađenju, bili smo prilično ograničeni po pitanju hardverskih komponenti iako je sam oblik delovao obećavajuće pa smo u odnosu na prethodni Carbide 600C mogli da ugradimo prilično manje hardverske komponente. Cena uređaja je nešto iznad 180€ što je svakako visoko, pogotovo ako uzmemo u obzir hardverska ograničenja.

Specifikacije:

Proizvođač: Corsair
Model: Air 540
Tip: Kućište
Tip kućišta: Mid-Tower
Podržani kuleri: Napred: 2x 140mm ili 3x 120mm

Gore: 2x 140mm ili 2x 120mm

Nazad: 1x 140mm ili 1 x 120mm

Prostor za uređaje: Eksterni 5.25″: 2

Interni 3.5″: 2

Interni 2.5″: 4

Ekspanzioni slotovi: 8
Podržane matične ploče: Mini-ITX, MicroATX, ATX, E-ATX
I/O: 1 x Audio/Mic

I/O Panel LED On/Off

Podržane grafičke kartice: 320 mm
Visina kulera: 170 mm
Dužina napajanja: 200 mm
Materijali: Čelik
Dimenzije: 415 x 332 x 458 mm

 

Zvanični sajt proizvođača: http://www.corsair.com

Video pregled:

Corsair Air 540 was last modified: 10 oktobra, 2017 by

Related posts

Ekstremno brz gejming visoke rezolucije s monitorom AGON by AOC Q27G2S/EU

XPG predstavlja besplatan komplet za montažu LGA 1700 za AIO kulere LEVANTE 240 i 360

Dimensity 9000 čipset ruši rekorde