Bose QuietComfort 45

Bose QuietComfort 45 je čvrsti par slušalica s kojima sigurno nećete čuti spoljnu buku. Lake su za upotrebu i osećaju se neverovatno udobno za nošenje na duži vremenski period. To su osobine po kojima je Bose oduvek bio poznat i nastavlјaju da žive i ovde.

Naravno, QC45 nije bez nekoliko novih trikova. Među njima su mod Ambient Aware koji vam omogućava da čujete zvukove oko sebe pritiskom na dugme, kao i nadograđena tehnologija za uklanjanje buke koja reaguje brže nego ranije.

Povrh toga, imate dobar, ali ne i sjajan životni vek baterije od 25 sati i niz mikrofona koji stvaraju snopove, što nije dobro kao što smo se nadali. Nijedno od njih nije razlog za odustajanje od kupovine, ali čini Bose QuietComfort 45 nešto manje privlačnim od nekih njegovih konkurenata.

U stvari, najveći problemi Bose QuietComfort 45 nisu ništa što rade pogrešno – postoje manji problemi, ali ništa apsolutno strašno – i umesto toga imaju sve veze sa još dve neverovatne slušalice: Sony WH-1000XM4 i Bose Noise Cancelling Headphones 700. Obe nude više opcija prilagođavanja, bolјi zvuk i predstavlјaju bolјu vrednost za samo malo više novca.

Cena i datum objavlјivanja 

Bose QuietComfort 45 postao je dostupan 23. septembra 2021. godine i koštao je $329.

To je skupa cena za slušalica jer neke mogu da se nabave za samo $100 – ali ovo nije nerazumno za Bose jer QuietComfort 35 II košta $350.

Po ovoj ceni, najveća konkurencija za Bose QC45 je sličnih specifikacija Sony WH-1000XM4, koje trenutno smatramo najbolјim slušalicama za otklanjanje buke, i Bose-ove sopstvene Noise Cancelling Headphones 700 koje nisu mnogo skuplјe. WH-1000XM4 ima nekoliko funkcija koje QC45 nema-poput DSEE Exreme povećavanja zvuka i podršku za LDAC kodek – dok NC700 nudi EQ i podesivo poništavanje, dve glavne karakteristike koje nedostaju QuietComfort 45.

Dizajn

Bose je zadržao dosledan dizajn sa njegovim vodećim slušalicama veći deo prošle decenije, i to se nije promenilo sa QC45.

Spolјašnjost slušalica izgleda elegantno i prijatno zahvalјujući podstavlјenom penastom mostu i jastučićima od veštačke kože. Sami jastučići se okreću i preklapaju kako bi se lakše uklopili u priloženu torbicu za nošenje, što ih čini lakim za stavljanje u torbu za nošenje kada vam nisu oko vrata.

Ono što iznenađuje u dizajnu je koliko su lagane – sa samo 8,5 unci (238g), zaista se osećaju lagano na ušima i udobne su za nošenje satima. Da bi bile tako lagane, Bose koristi malo plastike na ramenima slušalica, ali koristi metal za sve spojeve i most – u osnovi sve delove koji će najverovatnije puknuti u upotrebi.

Za kontrolu reprodukcije, Bose je opremio QC45 brojnim intuitivnim tasterima. Na desnoj slušalici imate kontrole za pauzu/reprodukciju, pojačavanje i smanjivanje jačine zvuka, dok ćete na levoj slušalici pronaći dugme za novi mod svesnosti okoline. Takođe možete da pozovete ugrađenog pomoćnika telefona držeći dugme za reprodukciju/pauzu, što je lepo. Nije tako lepo kao da imate u slušalice ugrađenog pomoćnika koji uvek sluša, ali bolјe je nego da uopšte nemate opciju za pomoćnika.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, na slušalicama ćete pronaći dva glavna porta: na dnu leve slušalice nalazi se audio priklјučak od 2,5mm i USB-C port na dnu desne slušalice. Oba porta su prilično jasna – ali ih je ipak lepo videti za razliku od, recimo, MicroUSB-a i uopšte nemanja priklјučka za slušalice.

Karakteristike

Što se tiče karakteristika, stvari su malo razočaravajuće. Veliki novi očigledni nedostatak ovde je Awareness Mod koji vam omogućava da značajno smanjite jačinu muzike i isklјučite poništavanje buke bez skidanja slušalica. Ako vam ovo zvuči poznato, to je ono što je Sony nudio u njegovim slušalicama za uklanjanje buke poslednjih nekoliko godina i lepo je to konačno videti na paru Bose slušalica.

Pa kako to funkcioniše u praksi? Prosto je u redu. QC45 ne radi sjajno korišćenje spolјnih mikrofona za pojačavanje spolјnog zvuka i manje-više samo isklјučuje tehnologiju za poništavanje buke. To znači da se najave ili razgovori koji se dešavaju dalјe još uvek teški da se čuju – ili bar ne tako laki kao što bi se čuli da ih je Bose pojačao pomoću spolјnih mikrofona.

Druge glavne nedostajuće karakteristike ovde su mogućnost promene jačine otklanjanja šuma i promene podešavanja reprodukcije zvuka putem EQ-a. Obe ove funkcije su dostupne na Bose NC700 i eventualno mogu da budu dostupne na QC45, međutim zasad nijedna nije dostupna.

Konačno, bilo bi lepo imati ovde ugrađenog virtuelnog pomoćnika poput Alexa ili Google-a. I dalјe ćete moći da koristite pomoćnika telefona dugim pritiskom na dugme za reprodukciju/pauzu, ali pomoćnik koji uvek sluša je odličan kada imate pune ruke posla.

Performanse

Zvučne performanse Bose QuietComfort 45 takođe su mač sa dve oštrice. S jedne strane, ovo definitivno nisu najbazičniji ili detalјima bogatiji par slušalica koje smo ikada čuli. S druge strane, ipak, one su jedan od najslušanijih parova slušalica među onima koje smo testirali zahvalјujući pametnom dizajnu kompanije Bose.

Jedan takav primer je izrazit nedostatak odziva basa kod QC45. Pesme poput Bad Guy od Billie Eilish nemaju mnogo snage iza te snažne bas linije koju imaju druge slušalice, niti imaju bogatstvo i jasnoću u gornjim registrima. To znači da se detalјi u oba područja teško čuju i imaju manje uticaja u poređenju sa drugim slušalicama preko uha.

Uprkos tome, ne bi nas iznenadilo da ih je Bose namerno tako podesio, jer obe oblasti mogu brzo da se umore ako se ne urade pravilno. Da bi to dokazali, postoji veliki broj bas slušalica koje je zasigurno zabavno slušati, ali nisu odlične na letovima kada dodatni pritisak može da bude neprijatan. Isto važi i za hiper jasne slušalice koje se odlikuju kritičkim slušanjem – zabavne su kod kuće, ali nisu odlične na putu.

Drugi problemi sa performansama na koje smo naišli bili su povremeni prekidi veze i loš kvalitet poziva. To se dogodilo nekoliko puta sa aplikacijom Amazon Prime Music – što nije iznenađujuće jer aplikacija može da bude malo nestabilna – ali i jednom ili dva puta prilikom slušanja video zapisa na YouTube-u, aplikaciji koja je u prošlosti uvek bila jaka. Što se tiče kvaliteta poziva, mnogi lјudi sa kojima smo razgovarali rekli su da je zvučalo kao da smo bili na spikerfonu kada smo koristili slušalice. Izvestili su nas da smo zvučali glasno, ali ne nužno i jasno.

Dobre vesti? Do sada nismo bili razočarani njihovim performansama za otkazivanje buke. Samo nošenje po kući blokira one dosadne svakodnevne smetnje – nema zvuka iz jedinice za klimatizaciju ili iz vešeraja, a razgovori koji se dešavaju drugde uopšte ne ometaju muziku koju puštamo.

Da biste dobili najbolјe iskustvo pri uklanjanju buke, važno je da neka muzika svira sa umerenom jačinom, umesto, recimo, podcasta ili meditacije koja ima pauze između dijaloga gde spolјna buka može da procuri. Neka muzika ostane puštena i ne bi trebalo da čujete spolјne razgovore, tupu tutnjavu ili, pa, skoro sve.

Trajanje baterije

Prema Bose-u, QC45 ima bateriju koja je vodeća u klasi od 25 sati, što je otprilike tačno tokom našeg dvonedelјnog perioda testiranja. Našem recenzijskom uređaju je trebalo nekoliko dana da dostigne ispod 40% uprkos tome što smo ih slušali četiri ili više sati svakog dana.

S obzirom na to, međutim, one nisu baš tako vodeće u klasi koliko Bose želi da verujete. Sony WH-1000XM4 su dobre za oko 30 sati reprodukcije sa uklјučenim poništavanjem šuma i do 38 sati sa isklјučenim ANC-om. Obe slušalice imaju više nego dovolјno snage da pređete preko okeana i nazad, ali Sony i dalјe ima nad Bose pobedu u ukupnom trajanju baterije.

Srećom, kada se baterija isprazni, Bose QC45 ima brzo punjenje koje puni bateriju u trajanju od tri sata za samo 15 minuta, omogućavajući vam da ih napunite ujutro pre nego što izađete kroz vrata i ipak stignete do kancelarije i nazad.

Da li trebate da kupite Bose QuietComfort 45 slušalice? 

Kupite ih ako …

Želite nešto što je udobno za nošenje duži vremenski period.
Bez obzira na greške koje smo pronašli sa njihovom replikacijom i reprodukcijom zvuka, konstantno smo smatrali da je QC45 neverovatno udoban za nošenje i slušanje duže vreme. Trajale su čitav radni dan na našim ušima, a da nisu postale prepotentne, i definitivno su naša preporuka ako više volite blag, prigušen zvuk.

Tražite dugotrajne slušalice

Iako Bose QC45 nisu baš najduže trajući par slušalica na tržištu, one imaju mnogo duži vek trajanja baterije od većine drugih slušalica sa otkazivanjem buke od oko 25 sati.

Vi ste vlasnik Bose QuietComfort 35 ili 25 kome treba nadogradnja
Zadržavajući Bose QuietComfort 45 tako sličnim 35 i 25 u smislu dizajna i estetike, nadogradnja s bilo koje od starijih Bose slušalica je bezbolan proces. Verovatno ćete znati gde su svi tasteri i kako funkcionišu, a sada imate i neke nove funkcije za igranje.

Ne kupujte ih ako …

Umesto toga, možete sebi da priuštite Bose NC700 ili Sony WH-1000XM4
Bose QC45 su definitivno u istoj ligi kao NC700 i Sony WH-1000XM4, ali nisu baš tako dobre kao ni jedne iz našeg testiranja. I dalјe bismo preporučili ili Bose-ove vodeće modele od prošle godine ili WH-1000XM4 ako vaš budžet može da se još malo poveća.

Tražite bolјu reprodukciju zvuka i kvalitet poziva

Nijedan par slušalica sa otkazivanjem buke neće biti sve, što se tiče reprodukcije zvuka, ali Bose QC45 ima mekši kvalitet zvuka od većine. To ih čini lakim za slušanje, ali nikada se ne oseća kao da ćete izvući maksimum iz vaše muzike dok ih nosite. Slično tome, kvalitet poziva, iako je prihvatlјiv, mogao bi da zahteva malo više posla.

Najsavremenije funkcije su vam važne
Stavili smo ovo na poslednje mesto jer Bose to i dalјe može da popravi putem ažuriranja firmware-a. Nedostatak funkcija poput EQ-a i kontrole nad jačinom otkazivanja buke ne narušavaju kupovinu, ali njihovo odsustvo prilično je bolno kada znate da postoje na modelu jedan korak više u postavci.

Naša presuda

Bose QuietComfort 45 snažni su naslednik vodećeg modela kompanije 2019, Bose QuietComfort 35 II, a ipak nemaju baš doradu prošlogodišnjih Bose Noise Cancelling Headphones 700. QC45 nedostaje nekoliko funkcija poput EQ-a, podesivo smanjenje šuma i njihove audio performanse nisu audiofilskog kvaliteta. Međutim, udobne su tokom dužeg vremenskog perioda i dovolјno su lake za korišćenje svakome, što je dovolјno da im se pruži mlaka preporuka.

Za

  • Fantastično uklanjanje buke
  • Intuitivna šema upravlјanja
  • Lagane i udobne
  • Novi mod svesti o ambijentu

Protiv

  • Nedostaje nekoliko funkcija
  • Nedostatak jasnoće
  • Kvalitet poziva nije sjajan

Povremeno ispadanje

Bose QuietComfort 45 was last modified: 20 oktobra, 2021 by

Related posts

Ekstremno brz gejming visoke rezolucije s monitorom AGON by AOC Q27G2S/EU

XPG predstavlja besplatan komplet za montažu LGA 1700 za AIO kulere LEVANTE 240 i 360

Dimensity 9000 čipset ruši rekorde