Apex Legends

Battle royale žanr je porastao brže nego što je iko mogao očekivati u proteklih nekoliko godina. Praktično nepoznata igračima dok neko po imenu PlayerUnknown nije pozvao 100 igrača da se iz vazduha spuste na njegov „BattleGround“, programeri su pokušali da implementiraju svoje sopstvene ideje o žanru nadograđujući svoja prethodna iskustva. „PUBG“ je izgrađen na okviru „ARMA“, „Blackout“ i „Danger Zone“, pri čemu svaki od njih donosi taj brži stil pucačine na veću mapu, a mi tek treba da vidimo kako će „Firestorm“ kompanije DICE zapaliti svoj „Battlefield“. Prošla nedelja je bila svedok iznenađenja koje je potajno razvijala kompanija Respawn Entertainment u proteklih godinu ipo dana uz čitav ciklus glasina, curenja informacija koje su izazvali influensere, i javnog objavljivanja „Apex Legends“ tolikom brzinom da smo se mi glavni urednici našli u čudu. Sada kada je „Apex Legends“ besplatan za igranje, da li ima ikakve šanse da prevaziđe druge šampione u battle royale žanru?

„Apex Legends“, kao i mnogi drugi battle royale naslovi pre njega, uklapaju se u jednostavnu premisu: uletite u okruženje, nabavite oružje na licu mesta i borite se da budete poslednji preživeli igrač. Budući da je napravljena za timove od tri osobe, a ne samo za solo igranje, „Apex Legends“  ima neke pametne ideje za upadanje i probijanje kroz teren. Jedan igrač u svakom timu će biti određen kao Jumpmaster koji odlučuje o tome kada i gde da spusti redosled svog tima na prvu tačku za spuštanje. Preostala dva člana su magnetski pričvršćena jedan za drugog, ali se mogu razdvojiti da pokriju širi opseg. Svaki tim ima nasumično odabranu stazu koja se može lako uočiti na putu naniže, tako da dok se krećete naniže iz vazduha lako možete videti da li će spuštanje biti ubrzano i nastaviti se uzimanjem prvog oružja koje možete naći pre nego što vas preplave protivnički timovi.

Respavn je brzi stil igre i pucnjave prenela iz serije Titanfall, kao i veliki deo futurističke tehnologije, ali ne i taj nivo mobilnosti i prelaska po kojima su ti piloti mehančkih oklopa bili poznati (i, naravno, nema Titana koje biste mogli koristiti na bojištu, uprkos tome što je igra postavljena unutar Titanfall univerzuma). Svaki pištolj je dobro podešen u odnosu na ostale i dokle god radite na optimalnoj udaljenosti za svako oružje, borbe predstavljaju sukob veštine, a ne samo nagrađivanje onoga ko je iznenadio protivnika. Postoji širok spektar oružja za otkrivanje na bojnom polju, od raznih nivoa sačmarica i jurišnih pušaka do energetskih oružja koje postaju efikasnije što ih duže koristite. Osvojio sam većinu mečeva koristeći sačmaru i jurišnu pušku, ali nije neuobičajeno videti igrača sa pištoljem kao što je Vingman kako trči i probija se na prvo mesto ukoliko pametno koristi svoje prilike. Kada tome dodate neke od jedinstvenih sposobnosti karaktera „Apex Legends“, postoji mnogo više u vašem setu alata za osvajanje pobede od posedovanja najveće puške.

Jedinstveni žanr battle royale je implementacija jedinstvenih likova koji donose više na polje nego samo drugačiji tip tela. Žanr herojskih pucačina naglo je porastao od ranih dana „Team Fortress 2“ i „Overvatch“ sa tako mnogo drugih pucačina koji pokušavaju da shvate kako da daju ovim herojskim likovima više ikonskih i grandioznih specijalnih napada. „Apex Legends“ ga destilišu sa skromnim spiskom od osam heroja (šest besplatnih za sve, dok preostala dva zahtevaju neku vrstu plaćanja, ili zarađenu valutu u igri ili nekoliko dolara) koji su dostupni prilikom lansiranja. Svaka legenda se razlikuje od drugih po pasivnoj, aktivnoj i ultimativnoj sposobnosti. Oni koji donose više odbrambenih sposobnosti, kao što su tipovi isceljenja ili sposobnost Bloodhound-a da detektuje neprijatelje i pljačka kroz zidove, uvijek će biti najkorisniji članovi tima. Naravno, možete doneti Bangalore i iskoristiti njen ultimativni za tepih bombardovanje neprijatelja sa srednjim dometom, ali najbolje legende su one koje mogu pobediti rivalske ekipe bez previše buke koja bi privukla sve ostale neprijatelje.

Na lansiranju, „Apex Legends“ je ekskluzivno dizajniran za timove od tri osobe sa skromnim limitom servera od ukupno šezdeset igrača. Nedostatak opcije za solo ili duo igranje na lansiranju bi mogla razočarati one koji su upravo došli iz poslednje sezone „Fortnite“, ali „Apex Legends“ se izdvaja samo zbog oslanjanja na timsku igru. Svaki put kada ste nažalost oboreni od strane neprijatelja, dobijate priliku da vas obližnji član tima oživi. Neuspeh da vas ožive na vreme ne mora da znači i da ste završili meč; vaš pali leš je obeležen kontejnerom za plen koji uključuje sve što ste pokupili u toku meča, kao i signalnom oznakom. Ako možete uspeti da dođete do jednog od brojnih signalnih oznaka raštrkanih po mapi, možda ćete imati sreće da oživite i vratite se u akciju preko vazdušnog spusta. Nesrećni efekat oživljavanja na takav način je da ćete udariti zemlju goli kao i kada je meč počeo, tako da se nadamo da imate prijateljskog suigrača koji može vam može pozajmiti svoje sekundarno oružje ili da je lokacija vašeg leša blizu.

Nakon što ste oboreni u „Apex Legends“, često ste defanzivniji nego kada trčiš po polju. Jedna od nadogradnji koju igrači mogu pokupiti kroz mapu je nokdaun štit koji se može aktivirati za postavljanje barijere koja gleda prema napred i koja može apsorbovati značajnu količinu štete u zavisnosti od kvaliteta. Nebrojeno puta smo upucali nekoga, ali nisam mogli da završimo posao jer bi se ušuljali iza ugla da bi ih oživele preostale kolege. Plaćeni junak Mirage je posebno ozloglašen zbog toga što može da postavi mamac i da se iskrade dovoljno dugo da se izvuče iz opasne situacije.

„Apex Legends“ je potpuno besplatan, dok se novcem mogu kupiti dodatne kutije plena sa 3 artikla, nazvanih Apex Packs, ili preostala dva heroja od 8 koliko ih ima na lansiranju (Caustic i Mirage). Međutim, sve se ovde može dobiti kroz regularnu igru, čak i ako jedva da se plasirate na polovini utakmica koje igrate. Osim dva dodatna heroja, sve ostalo što igrač može da otključa je čisto kozmetički. Ovo uključuje uobičajeni asortiman kozmetičkih koža za svako oružje i likove, ali postoji još mnogo toga za prilagođavanje. Svaki junak ima zastavu koje se može opremiti da pokaže ključne statistike kao što su pogotci u glavu, korišćenje sposobnosti i druge različite statistike, kao i boja i izgled zastave. Oni se prikazuju vašoj ekipi na početku meča, ali ako igrate dovoljno dobro u jednom meču, možda ćete biti proglašeni za Šampiona i imati zastavu vašeg tima prikazanu širom mape kako bi svi ostali mogli da je vide (što vas takođe čini prilično velikom metom).

Lansiranje „Apex Legends“ za vreme vikenda je bilo iznenađenje u popularnosti za sve, igrače i strimere koji se takmiče za prvo mesto, pa čak i razvojni tim kompanije Respawn. Nažalost, zbog ove ogromne popularnosti, serveri su prilično loše podneli lansiranje. Problemi sa isključenjem su bili prilično rašireni na PlayStation 4, a mi smo tri puta u jednom danu zaključali igru dok smo pokušavali da opljačkamo kontejner u isto vreme kada i saigrač. Imamo veru da Respawn može izaći na kraj sa ovim manjih poteškoćama kontinuiranom podrškom i zakrpama za balansiranje, ali na popularnost kao free-to-play battle royale svakako mogu uticati performanse na samom lansiranju.

Čak i sa drugim igrama koje se pojavljuju na horizontu koje treba pokriti, „Apex Legends“ je naslov kojem smo se iznova vraćali prošle nedelje. Nijedna druga battle royale igra nije tako spremno zarobila naš interes i održala našu želji da igramo. Čak se ni gorak ukus poraza ne zadržava dugo, jer možemo jednostavno da udarimo u zemlju u narednom meču i zabavljamo se pokušavajući  da se uspemo na vrh. Uprkos stenovitom lansiranju na konzolama, sa nestrpljenjem očekujemo da će se „Apex Legends“ zadržati duže vreme. Možemo samo da se nadamo da novi heroji mogu da promene igru na jedinstven način (a ja svakako ne bih zamerio da vidimo da se Cooper iz „Titanfall 2“ priključi listi likova) kako bi osigurali da novi sadržaji dolaze u narednim sezonama.

Apex Legends was last modified: 16 avgusta, 2019 by

Related posts

Lista poboljšanih igara za PS5

Datumi izlaska novih igara za PS5, PS4 u 2022

Into The Pit