Alcatel Pixi 10

Alcatel Pixi 10

Na osnovu ranijeg iskustva sa Alcatel pametnim telefonima nije nam bilo teško da zaključimo da se ova kompanija ne takmiči u proizvodnji premijum i vodećih modela. Ipak iako je sama kompanija fokusirana na nižu i srednju kategoriju to svakako ne podrazumeva neuspeh kompanije već naprotiv jako je poznato da veliki broj ljudi ne može da priušti vrhunske modele telefona. Na nedavnom testiranju ipak nismo imali telefon već tablet, a u ovom slučaju je reč o Alcatel Pixi 3 modelu sa ekranom od 10 inča. Ranije smo imali test sa Pixi 3 modelom, ali je tada bilo reči o telefonu sa malim ekranom, sada je već u pitanju tablet.

Tablet je isporučen u kartonskoj kutiji koja je prefarbana belom masnom bojom što je izazvalo dosta presijavanja. Ipak sada nema reči o minimalističkom dizajnu jer prednja strana ističe sliku uređaja, logo kompanije, oznaku modela kao i naglašen dodatak koji se nalazi unutar kutije. Sa druge strane imamo detaljnije tehničke specifikacije. Kutija sa unutrašnje strane se sastoji iz dva dela tj. iz još dve dodatne kutije. Jedna je namenjena futroli sa tastaturom dok se u drugoj nalazi tablet. Pored tableta smo između ostalog dobili nekoliko papira, zatim USB kabl i adapter za punjenje.

Alcatel Pixi 10

Iako ovaj tablet ima gotovo isti ekran tj. ekran iste veličine kao i nedavni Huawei T3, dimenzije su dosta manje. Tablet je kompaktan i prijatniji za upotrebu, a razlog jeste manji okvir oko ekrana koji bi dodatno uvećao dimenzije u suprotnom slučaju. Za izradu su iskorišćeni vrlo kvalitetni i čvrsti materijali, a u našem slučaju je reč o crnoj varijanti mada je bela nekako elegantnija, no priznajemo da je i model sa crnom bojom intrigantan. Bočne strane uređaja uglavnom na sebi imaju iste detalje kao što su slot za 3.5mm konektor za slušalice, USB konektor kao i dva tastera za podešavanje jačine zvuka i uključivanje/isključivanje uređaja. Što se tiče zadnje strane, na njoj su uobičajeni detalji kao što je kamera, logo kompanije i oznaka modela sem stereo zvučnika koji smo očekivali na nekoj od bočnih strana. Ipak u ovom slučaju smo imali gušenje zvuka kada je uređaj na poleđini od čega smo se prilično odvikli kroz brojna testiranja.

Alcatel Pixi 10

Ono što nam je najviše pažnje privuklo jeste futrola sa tastaturom. Ona je napravljena od veoma kvalitetnih materijala. Futrola sa unutrašnje strane ima tastaturu, a sam koncept se dosta bazira na magnetima stoga je tastatura unutar futrole naslonjena na veliki magnet. Stoga ona nema posebno ležište i držače, a ovo rešenje je svakako ostavilo prijatan utisak. Takođe kada je futrola zatvorena koristi se mali kaiš koji takođe koristi magnet za držanje. Što se tiče dela za tablet unutar futrole, tu smo zatekli providne držače od plastike koji su napravljeni hirurški precizno. Tako nije bilo nikakvog odstupanja kada je tablet unutar ležišta, a takođe nema klimanja ili ispadanja u bilo kom trenutku. Površina na koju se tablet naslanja je prekrivena mikrovlaknima tako da ne dođe do ogrebotina ili oštećenja kada se uređaj koristi. Sve u svemu nemamo nikakvih zamerki na futrolu, odličan koncept izrade kombinovan sa kvalitetnim i udobnim materijalima.

Alcatel Pixi 10

Kao što smo rekli, prednjom stranom dominira ekran od 10 inča, dok pored njega nema gotovo nikakvih detalja. Jedino smo zapazili jednu malu kamericu iznad ekrana ili sa leve strane ekrana (u horizontalnom položaju) i to je sve. Tasteri su u sklopu interfejsa kako bi mogli da se prolagode načinu gledanja u tablet. I u ovom slučaju kao sa nedavnim Huawei T3 modelom je prisutna IPS LCD matrica. Rezolucija je gotovo ista i iznosi 800×1280 piksela do čega je dovela promena odnosa stranica na 16:10. Prikaz je gotovo identičan kao prethodni model sa testiranja. Boje su dobre, nisu preterano hladne mada opet gustina je 149 piksela po inču te smatramo da je na ovako velikom ekranu vreme za FullHD rezoluciju barem. U vidu osvetljenja nemamo velikih zamerki, mada povremeno nam je nedostajala veća jačina što smo nekako navikli da imamo kod ranijih modela pametnih telefona.

Alcatel Pixi 10

Hardverski deo je takođe veoma sličan Huawei-jevom modelu. Iskorišćen je nešto skromniji MediaTek čipset sa četvorojezgranim procesorom koji radi na 1.3GHz. Tu je i svega 1GB RAM memorije što nam se u startu nije dopalo jer je po nekim današnjim „standardima“ neophodno barem 2GB za nesmetan rad. Takođe interna memorija iznosi 16GB odakle je dostupno oko 10GB mada je moguće proširenje MicroSD karticom. S obzirom na sastav hardvera jasno je da nismo mogli da očekujemo da će hardver da radi glatko i bez problema. Naravno aplikacije rade uglavnom kako treba i bez velikog pada performansi dok su 3D igre oblast koju smo izbegavali jer tada je pad performansi bio znatno veliki. Baterija telefona ima kapacitet od 4080mAh što je u praksi obezbedilo jedan ceo dan, može i do dva dana uz nešto slabije korišćenje no vreme svakako zavisi od intenziteta korišćenja i aplikacija koje su u upotrebi.

Alcatel Pixi 10

Softverski deo uređaja pokreće Android 5.0.1 Lolipop. Ono što nam se dopalo jeste da je softver veoma sličan stock verziji Androida, no ono što nam se ne dopada jeste što ova verzija operativnog sistema polako počinje da zastareva. Takođe veliki broj predistaliranih aplikacija se nalazi u ovom tabletu tako da su tu aplikacije kao što su antivirus, zatim aplikacija za upravljanje RAM memorijom, Dropbox, WPS Office i slične aplikacije. Tablet koristi dve kamere od 5 megapiksela kao zadnju i 2 megapiksela kao prednju. Poznato je da kamere nisu prioritet tablet uređajima tako da smo u ovom slučaju imali manje-više slične rezultate kao i ranije. Stoga fotografije koje smo kreirali po danu su u granicama proseka, možda i malo slabije dok su preko noći gotovo neupotrebljive. Ipak prednja kamera završava dobar posao za video razgovore.

 

Zaključak:

Za ovako pristupačan tablet čija je cena oko 100€ smo dobili veoma pristojan i uravnotežen tablet. Izrada je veoma pristojna, a unos teksta je drastično olakšan pomoću posebne tastature koju smo dobili pored uređaja. Takođe stock verzija nam se dopada, no 5.0.1 polako zastareva. Oštrina prikaza na ekranu nam se takođe nije dopala što je gotovo slična situacija kao i kod Huawei T3 modela. Sve u svemu zadovoljni smo onim što smo dobili.

 

Specifikacije:

Proizvođač: Alcatel
Model: Pixi 10
Tip ekrana: IPS LCD
Dijagonala ekrana: 10.1″
Rezolucija ekrana: 800 x 1280 px, HD
Gustina ekrana: 149 ppi
Multitouch: Da
Zaštita: Ne
Procesor: Quad-core 1.3 GHz Cortex-A7
Čipset: Mediatek MT8127
Grafička kartica: Mali-450MP4
RAM: 1 GB
Interna memorija: 16 GB
Micro SD proširenje: Da, do 64 GB
Operativni sistem: Android 5.0.1 (Lollipop)
Primarna kamera: 5 MP
Sekundarna kamera: 2 MP
Video zapis: Da
Blic: Ne
Autofokus: Ne
SIM: Ne
WLAN: Wi-Fi 802.11 b/g/n
Bluetooth: 4.1, A2DP, LE
GPS: Da
NFC: Ne
LTE 4G: Ne
USB: microUSB v2.0, USB OTG
Baterija: Li-Ion
Kapacitet baterije: 4060mAh
Dimenzije: 255.5 x 155 x 9.5 mm
Težina: 495g

Zvanični sajt proizvođača: https://www.alcatelmobile.com/

Video pregled:

Alcatel Pixi 10 was last modified: 24 marta, 2018 by

Related posts

Uz Huawei nova 9 i Huawei nova 8i besplatna zaštita od oštećenja ekrana

HONOR 50: Nova era vloginga uz savršeno dizajnirani telefon

Umorni ste od ogromnih telefona? Huawei nova 9 je jedan od najtanjih, najlakših i najstilizovanijih pametnih telefona.